Co dzisiaj gotujesz na obiad? 12

07 lutego 2018 11:26 / 1 osobie podoba się ten post
Kotlet , ziemniaczki , warzywa . I zupa do popitki. - to u mojej babci podstawa. Żadnych makaronów , kasz ani ryżu. Dosyć monotematyczne jedzenie , ale co zrobić ...
07 lutego 2018 12:56 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym i polane fixem do ziemniaków, sałata rzymska z sosem sylter, carpaccio z buraka. Na deser naturalny jogurt z kiwi.
07 lutego 2018 13:09 / 3 osobom podoba się ten post
Nie kończąca sie fasolka po bretońsku? Jemy drugi dzień,Darek pakuje w słoiki i zabiera do pracy,kolegów częstuje a ta fasola wciąż jest i jest! Nie mogę na nią już patrzeć.
Ide na kebaba czy coś,cokolwiek byle bez fasoli.
07 lutego 2018 13:28 / 5 osobom podoba się ten post
U mnie dziś była Kartoffelsuppe, za ktorą otrzymałam owacje na stojąco Jak to niewiele trzeba, żeby człowieka uszcześliwic
07 lutego 2018 17:33 / 1 osobie podoba się ten post
Zrobiłam sałatkę ale czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego oni lubią tyle octu w sałatce? Pierwszy raz się z tym spotykam. Oczywiście sałatkę podałam do parówek.
07 lutego 2018 17:35 / 2 osobom podoba się ten post
izabellla

Zrobiłam sałatkę ale czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego oni lubią tyle octu w sałatce? Pierwszy raz się z tym spotykam. Oczywiście sałatkę podałam do parówek.

To chyba indywidualne upodobania.
Ja na około 1kg ziemniaków daję łyżkę octu i wystarczy.
07 lutego 2018 17:44 / 3 osobom podoba się ten post
basiaim

To chyba indywidualne upodobania.
Ja na około 1kg ziemniaków daję łyżkę octu i wystarczy.

Dzisiaj się dowiedziałam, że nie przepadam za sałatką z octem. Mam tu ocet w butelce z dziurką, babcia zaczęła machać butelką na wszystkie strony miski. Nie dało się tego zjeść ale jej smakowało.
07 lutego 2018 18:11 / 2 osobom podoba się ten post
izabellla

Dzisiaj się dowiedziałam, że nie przepadam za sałatką z octem. Mam tu ocet w butelce z dziurką, babcia zaczęła machać butelką na wszystkie strony miski. Nie dało się tego zjeść ale jej smakowało. :klotnia:

racja, ocet we wszystkich smakach i wszystko octowe 
07 lutego 2018 18:22 / 3 osobom podoba się ten post
Nie używam octu do niczego, ani w domu ani tu.Chyba ,że do odkamieniania pralki lub czajnika:)
07 lutego 2018 18:34 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Nie używam octu do niczego, ani w domu ani tu.Chyba ,że do odkamieniania pralki lub czajnika:)

Tematycznie- właśnie zjadłam skropioną octem galaretę Z sokiem cytrynowym tak mi nie smakuje. Poza tym octu używam baaaardzo sporadycznie.
07 lutego 2018 18:53 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Kasiu, najczęściej w kuchni niemieckiej używany jest ocet winny. Nigdy w De nie widziałam, żeby ktoś do potraw używał octu spirytusowego. Ten służy tu do odkamieniania i też niespecjalnie, bo śmierdzi ;).

Tu o właściwościach octu winnego:
http://bonavita.pl/ocet-winny-wlasciwosci-zastosowanie-przepis

Może warto najpierw poczytać, a później narzekać ;)? Nie mówię o tym, co komu smakuje, a co nie, bo to zupełnie inna historia :D.
07 lutego 2018 19:15 / 7 osobom podoba się ten post
Kapuśniaczek z kiszonej kapusty :)
07 lutego 2018 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Kasiu, najczęściej w kuchni niemieckiej używany jest ocet winny. Nigdy w De nie widziałam, żeby ktoś do potraw używał octu spirytusowego. Ten służy tu do odkamieniania i też niespecjalnie, bo śmierdzi ;).

Tu o właściwościach octu winnego:
http://bonavita.pl/ocet-winny-wlasciwosci-zastosowanie-przepis

Może warto najpierw poczytać, a później narzekać ;)? Nie mówię o tym, co komu smakuje, a co nie, bo to zupełnie inna historia :D.

Ja przecież nie narzekałam ,napisałam tylko ,że nie używam,żadnego octu nie używam.Winny czy niewinny ocet wcale zdrowy nie jest wg mnie.
07 lutego 2018 20:02 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Ja przecież nie narzekałam ,napisałam tylko ,że nie używam,żadnego octu nie używam.Winny czy niewinny ocet wcale zdrowy nie jest wg mnie.

Ok, ok :D. Sok z cytryny i kiszonki też winne czy całkiem niewinne :D?
07 lutego 2018 20:23 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Ok, ok :D. Sok z cytryny i kiszonki też winne czy całkiem niewinne :D?

Kiszonki przeciwnie sa bardzo zdrowe.Sok z cytryny wbrew powszechnej opinii jest dyskusyjny,nie am wcale tak dużo wit.C ,jedzie do nas z dalekich krajów,gazowana fumicydami ,żeby nie spleśniała/podobnie inne cytrusy, w podróży.....Już zdrowsze są rodzime porzeczki i więcej wit C mają:) Jak pracowałam to nasze doktory zawsze uczulały na wszelkie owoce ,które nie rosna w PL.Prędzej zaszkodzi cytryna niż polskie robaczywe jabłko:)