Własnie kończę 3 cz. OGRÓD LETNI, polecam wszystkim całość.
Przepisy tez mam, zacznę jutro, moze cos wykorzystam ha..ha...
I tylko dzięki temu forum odkryłam taką perełkę.
Potem wszystkie częsci MEDICUSA, juz mam pościagane.
medicus?mozesz cos blizej,nie slyszalam o takiej ksiazce
Pozwolę sobie wkleić swój cytat sprzed paru stron - nadal czytam Medicusa.
3. Obecnie czytam książkę Noah Gordon "Medicus" - jest to historia wcześnie osieroconego chłopca, który trafia pod opiekę balwierza, uczy się od niego zawodu (rzecz dzieje się w XI wieku), a w końcu marzy, aby zostać lekarzem. Jako, że stan europejskiej medycyny jest w tym czasie opłakany, podejmuje podróż do Persji, aby tam uczyć się tej sztuki od arabskich uczonych. Po drodze trafia do gminy żydowskiej, spędza z nimi zimę, ucząc się od nich języka perskiego i żydowskich obyczajów. To taki tylko skrótowy opis, ale książka jest arcyciekawa, bardzo dużo się w niej dzieje, akcja gna do przodu, a najciekawsze wydaje mi się zderzenie kultur - chrześcijańskiej, żydowskiej i arabskiej. Chociaż jestem dopiero na 1/3 książki, więc wiele jeszcze przede mną.
dzieki bardzo
Scarlet,jesli to dla Ciebie nie problem to podeślij mi te 3 częsci :)
Medicusa czytałam ,świetna ksiażka:)
I co w tych częściach jest? Tak skrótowo, żebym wiedziała, czy warto:)
niesamowita,prawda?jest jeszcze do tej trylogii ksiazka Przepisy Tatiany.tez polecam zawiera zbior przepisow kulinarnych
Zakochałam się w tych książkach po prostu i w tej historii... ale o tych przepisach nie miałam pojęcia! to jest cos ala ksiązka kulinarna? czy też powieśc?
Druga część trylogii o lekarskim rodzie Cole′ów. SZAMANOsiemset lat po Robie J. Cole u, bohaterze powieści Medicus, człowiek o tym samym imieniu i nazwisku, przedstawiciel tej samej profesji, opuszcza Szkocję i udaje się do Ameryki. Odbywszy praktykę pod okiem słynnego chirurga, wyrusza w prerie Illinois, gdzie osiada w powstającym dopiero miasteczku. Tam spotyka przyszłą żonę, tam też przychodzi na świat jego syn, zwany Szamanem, który dziedziczy po ojcu Dar umiejętność aczytaniaa w chorym organizmie. Powołaniem chłopca jest leczenie ludzi. Niestety, Szaman traci słuch...
Cz.3 SPADKOBIERCZYNI MEDICUSA
Ostatnia część trylogii o dziejach rodu Cole`ów, którego protoplastą był żyjący w XI wieku Medicus. Wielu potomków doktora Roberta Jeremy'ego Cole'a było lekarzami. Niektórzy zaś odznaczali się niezwykłym szóstym zmysłem, zwanym w rodzinie Darem, pozwalającym przeczuwać, czy pacjent wyzdrowieje. W XX wieku Dar odziedziczyła Roberta Cole, która sprawiła zawód ukochanemu ojcu, gdy wybrała studia prawnicze, nie medyczne. Powołanie okazało się jednak silniejsze - Roberta poddała się w końcu przeznaczeniu, kontynuując tradycję długiej linii przodków.