A ja sobie czytam " Lolitę" po niemiecku.Przeczytałam po polsku to mi troche łatwiej ale i tak brnę strona po stronie...czego to człowiek się nie ima w długie smutne wieczory na wygnaniu...
A ja sobie czytam " Lolitę" po niemiecku.Przeczytałam po polsku to mi troche łatwiej ale i tak brnę strona po stronie...czego to człowiek się nie ima w długie smutne wieczory na wygnaniu...
7 lat w Tybecie czytałam po obejrzeniu filmu. Zarówno książka, jak i film są świetne. Dzięki za informacje o Hoesseinim. Zaraz sobie sprawdzę, czy są na chomikuj. Teraz czytam "Rok w Jemenie" - znowu tematyka arabska - autorka dostaje propozycję przeprowadzenia 3-tygodniowego szkolenia dla dziennikarzy w Jemenie. Po tym czasie następuje kolejna propozycja - roczne prowadzenie tej gazety. Dziennikarka konfrontuje się codziennie z inną mentalnością, innym sposobem pracy. Denerwuje ją to, ale i też czaruje.
Wysłane:)
Aleksijewicz czytałam Czarnobylską modlitwę i wrażenie na mnie zrobiła. Gdzieś w kolejce czekają Cynkowi chłopcy i Wojna nie ma w sobie nic z kobiety. Hosseiniego ściągnęłam - jeszcze jestem w Polsce to się nie boję:)
Z moich ostatnich lektur polecić mogę:
- Emire Khidayer - Arabski świat
Autorka jest Słowaczką, skończyła arabistykę i przez wiele lat pracowała w różnych krajach arabskich, a swoje spostrzeżenia ciekawie opisuje w tej książce. Pokazana jest zarówno jasna, jak i ciemna strona arabskiej kultury, mentalności.
- Jerzy Pilch - Pod mocnym aniołem
To takie studium pijaństwa, autor skupia się na wewnętrznym świecie alkoholika, jego przemyśleniach podczas pobytu na odwyku, analizy własnego życia.
Chociaż brzmi to nudno, to sposób narracji wciąga bardzo.
- Markus Zusak - Złodziejka książek
Opowieść o dziewczynce, która żyje w hitlerowskich Niemczech. Zostaje oddana przez mamę do rodziny zastępczej (mama chyba jest komunistką i chyba wie, co ją za to spotka), prowadzi zwykłe życie dziecka, a w tle rozgrywają się wydarzenia historyczne, które jednak szybko zaczynają mieć wpływ na życie Liesel. Jej rodzina ukrywa w piwnicy Żyda, jej przybrany ojciec trafia na wojnę, na jej miasteczko spadają bomby. Narratorką powieści jest Śmierć.
Poza tym przeczytałam kilka kryminałów, kilka powieści fantasy, ale nic mnie szczególnie nie zachwyciło.
Gosiap "Zielony sweterek" to ksiazka o zydowskiej dziewczynce ukrywajacej sie z najblizszymi w kanalach... jesli zapytam dlaczego "za bliskie" nie bedzie nietaktem?
"Zlodziejka ksiazek" tez opowiesc o dziewczynce w ktorej wzruszyla mnie narracja a byla nia Smierc, ktora w pokretny sposob polubilam.
Leopold Socha był w rodzinie mojej córki po męża stronie, w prostej lini dość blisko .....
Razem ze swoim wójkiem, czyli bratem ojca swojego moja córka bardzo się zaangażowała w tę książkę, film i dalej to trwa ...
Warto czasami dopytac:)
Zielony sweterek jest przepieknie napisany, nie moglam sie od ksiazki oderwac.
Czytalam ja juz jakis czas temu, powroce do niej na pewno.
wójek, czyli brat ojca mojej córki i ona sama za mocno w to wchodzili, już myślałam że do tragedii dojdzie kiedy pisali, konsultowali ........... bo dziewczynka to Chiger Krystyna, w Stanach,szkoda gadać co przeżywałam ja ..... a zgodziłam się być na ich zawołanie, na każdy gwizdek.