Literatura piękna i mniej piękna

23 kwietnia 2016 10:31 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj Gazeta Wyborcza zamienia się na jeden dzień w Gazetę Pisarzy. Całe wydanie przygotowane jest właśnie przez nich i widzę, że można ze strony publio pobrać darmowe wydanie na czytniki. Trzeba się tam zarejestrować najpierw.Na razie przeczytałam wstępniak Olgi Tokarczuk i przeleciałam tematy - zapowiada się ciekawie. Oto link      http://www.publio.pl/gazeta-wyborcza,ni91417.html   Pobiera się przez kupno pojedynczego egzemplarza za 0 zł. 
23 kwietnia 2016 10:54 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Dzisiaj Gazeta Wyborcza zamienia się na jeden dzień w Gazetę Pisarzy. Całe wydanie przygotowane jest właśnie przez nich i widzę, że można ze strony publio pobrać darmowe wydanie na czytniki. Trzeba się tam zarejestrować najpierw.Na razie przeczytałam wstępniak Olgi Tokarczuk i przeleciałam tematy - zapowiada się ciekawie. Oto link      http://www.publio.pl/gazeta-wyborcza,ni91417.html   Pobiera się przez kupno pojedynczego egzemplarza za 0 zł. 

Dzięki, Wichurra, już pobrałam.
Chętnie przeczytam.
25 kwietnia 2016 19:01 / 3 osobom podoba się ten post
Czytam właśnie książkę Grossa - Sąsiedzi. Jak pewnie wiecie opowiada o pogromach Żydów w Jedwabnem i okolicach. Myślałam wcześniej, że to nie wyglądało tak strasznie - no ok, sam fakt spalenia żywcem w stodole już jest straszny, ale to co Polacy wyprawiali jeszcze wcześniej z nimi jest po prostu niewyobrażalny. Hitlerowcy muszą się schować. Może Wam później kilka cytatów wstawię - jak na razie to nie mogę się otrząsnąć.
25 kwietnia 2016 19:06 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Czytam właśnie książkę Grossa - Sąsiedzi. Jak pewnie wiecie opowiada o pogromach Żydów w Jedwabnem i okolicach. Myślałam wcześniej, że to nie wyglądało tak strasznie - no ok, sam fakt spalenia żywcem w stodole już jest straszny, ale to co Polacy wyprawiali jeszcze wcześniej z nimi jest po prostu niewyobrażalny. Hitlerowcy muszą się schować. Może Wam później kilka cytatów wstawię - jak na razie to nie mogę się otrząsnąć.

W swoim życiu miałam ok.3-letni okres, w którym tematem przewodnim była II Woja - nigdy już nie sięgnę po taką literaturę. Przygnębiająca.
25 kwietnia 2016 19:13 / 1 osobie podoba się ten post
Ostatnio czytałam: Zamek śmierci Hartheim. Eutanazja w III Rzeszy. T.Matzek. Najbardziej wstrząsającą jednak z tego okresu, którą czytałam już dawno, może 10 lat temu i do dziś pamiętam, to Za drutami Stutthofu Wacława Mitury.
02 maja 2016 08:24 / 6 osobom podoba się ten post
Lisa Scottoline - Nie odchodź.

Książka,która nie dała dziś zasnąć:)Miał być lekki romans,taki do poduszki ,a tak się wciągnęłam,że musiałam ją cała za jednym zamachem skończyć:)

Motto z pierwszej strony:"Każda wojna ma swój charakterystyczny rodzaj obrażeń"-R.J.Glasser,lekarz,Korpus Medyczny Armii USA.
02 maja 2016 11:18 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Lisa Scottoline - Nie odchodź.

Książka,która nie dała dziś zasnąć:)Miał być lekki romans,taki do poduszki ,a tak się wciągnęłam,że musiałam ją cała za jednym zamachem skończyć:)

Motto z pierwszej strony:"Każda wojna ma swój charakterystyczny rodzaj obrażeń"-R.J.Glasser,lekarz,Korpus Medyczny Armii USA.

Muszę przeczytać. Kiedyś ktoś mi polecał tą książkę, a teraz Twój wpis mnie dodatkowo zaintygował.
02 maja 2016 14:10 / 1 osobie podoba się ten post
Jeśli ktoś lubi biografie, to ostatnio czytałam książkę Anny Kamińskiej "Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak." polecam. :)
02 maja 2016 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
Jakby ktos chcial sobie poczytac Cobena Harlana - Nieznajomy, to mam w pdf. Mam tez taka kobieca literaturke Glines Abbi - Oddychaj mną, oraz Krzesłowska Natalia - Na krawędzi widelca. Spowiedź bulimiczki,i rowniez Lang Joachim Hans - Kobiety z bloku 10,ta ostatnia ksiazka to o eksperymentach medycznych w Auschwitz.
To sobie dorwalam w tamtym tygodniu,nie czytalam jeszcze wszystkiego,zaczelam od Kobiet z bloku 10.
02 maja 2016 14:33
fioletowa.mysz

Jakby ktos chcial sobie poczytac Cobena Harlana - Nieznajomy, to mam w pdf. Mam tez taka kobieca literaturke Glines Abbi - Oddychaj mną, oraz Krzesłowska Natalia - Na krawędzi widelca. Spowiedź bulimiczki,i rowniez Lang Joachim Hans - Kobiety z bloku 10,ta ostatnia ksiazka to o eksperymentach medycznych w Auschwitz.
To sobie dorwalam w tamtym tygodniu,nie czytalam jeszcze wszystkiego,zaczelam od Kobiet z bloku 10.

Prześlij mi Cobena, proszę. "Nieznajomej" jeszcze nie czytałam.
02 maja 2016 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
Poszlo,troche to trwalo ale mam kiepski internet ;) 
02 maja 2016 15:25 / 2 osobom podoba się ten post
Lubię Cobena za te śmieszne dialogi między Myronem a Winem.
02 maja 2016 15:53
wichurra2

Lubię Cobena za te śmieszne dialogi między Myronem a Winem.

A ja własnie kupiłam Cobena   "Nieznajomy" ale chyba zabiorę ze soba na wyjazd . W domu nie mam czasu czytać tak jak lubie, przyssać sie i skonczyć wtedy kiedy ja chcę. Na wyjeżdzie od 18-tej mam wolne to do rana przeczytam. Nie wiem czy fajna, to thriller. Na wyjeździe wszystko czytam co mi wpadnie pod rękę .
02 maja 2016 16:32 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Poszlo,troche to trwalo ale mam kiepski internet ;) 

Dziękuję Ci i tutaj. Lubię Cobena tak bardzo, że i na kompie go przeczytam. 
02 maja 2016 16:35 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Dziękuję Ci i tutaj. Lubię Cobena tak bardzo, że i na kompie go przeczytam. 

No co Ty...Wcale nie ma za co. Niech sie Tobie dobrze czyta ;)