W Düsseldorfie znalazlam Schnelltest n lotnisku za 29 euro .
Może wpisz Schnelltest Monchengladbach i kliknij . Albo zadzwoń.?
W Düsseldorfie znalazlam Schnelltest n lotnisku za 29 euro .
Może wpisz Schnelltest Monchengladbach i kliknij . Albo zadzwoń.?
Tak zrobiłam i znalazłam. 30 euro. Poczekam, aż trochę zluzują:-) Posiedzę tu do końca czerwca, to może....
Ma ktoś wiedzę, gdzie możńa wykonać płatne testy w DE, i ile one kosztują? Pewnie za dużo na moje potrzeby, ale jednak pytam. Nie wiadomo, kiedy zaczną otwierać sklepy. Sobotę mam praktycznie wolną. Jak będzie cieplej i milej, to miałabym ochotę wybrać się do Monchengladbach. Ale żeby na cały dzień jechać, to dobrze jest móc w różne miejsca wchodzić. A do tego potrzebny test.
Jak by ktoś miał jakieś wiadomości, jak to zrobić jak najmniejszym kosztem, bo bardzo proszę:-)
A takie do samodzielnego wykonania, które są do kupienia w aptece ,nawet w Rewe widziałam, nie są uznawane?
Uważam, że tak. Trzeba się jednak zawsze spytać i upewnić :-)
A takie do samodzielnego wykonania, które są do kupienia w aptece ,nawet w Rewe widziałam, nie są uznawane?
Uważam, że tak. Trzeba się jednak zawsze spytać i upewnić :-)
Luzowanie obostrzeń...
Od 1 maja
- możliwa będzie aktywność sportowa na świeżym powietrzu z zachowaniem limitu 50 osób.
4 maja
- zachowując reżim sanitarny otwarte zostaną galerie handlowe, sklepy budowlane i meblowe.
- do szkół wrócą uczniowie klas I-III oraz otwarte zostaną także muzea i galerie sztuki.
8 maja
- swoją działalność będą mogły wznowić hotele.
15 maja
- otwarte zostaną restauracje i kawiarnie, które będą mogły przyjmować klientów w ogródkach na świeżym powietrzu.
- dzieci z klas IV-VIII i uczniowie szkół średnich wrócą do szkół w trybie hybrydowym.
- będzie możliwe wtedy także organizowanie imprez okolicznościowych na zewnątrz, zachowując limit do 25 osób.
- zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu. Bez zmian pozostanie obowiązek zakrywania nosa i ust za
pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych.
29 maja
- uczniowie wszystkich klas wrócą do szkół w trybie stacjonarnym.
- restauracje będą mogły przyjmować gości wewnątrz lokali, zachowując reżim sanitarny.
- nastąpi zwiększenie limitu uczestników imprez okolicznościowych do 50 osób.
- otwarte zostaną także siłownie i kluby fitness.
Dzisiaj o 11:10 dostałam pierwszą szczepionkę. Jednak nie Astra a Moderna. Jak narazie wszystko bardzo dobrze, chociaż już dwie znajome, antyszczepieniówki, zdążyły mnie pocieszyć, telefonicznie, że w nocy to ja dopiero zobaczę, jak mnie goronc złapie i inne skutki uboczne dopadną :lol1:
Odezwę się tutaj jutro, żebyście się nie martwili :oczko2:,bo na pewno wszystko dobrze będzie :-)
Niemcy przestały uznawać Polskę za kraj wysokiego ryzyka. Od niedzieli przy przekraczaniu zachodniej granicy nie będzie obowiązku przedstawiania testu na koronawirusa. Za Odrą zmieniają się też przepisy dla zaszczepionych i ozdrowieńców.
Instytut Roberta Kocha zaktualizował listę państw uznawanych przez Niemcy za obszary ryzyka pandemicznego. Od niedzieli 9 maja Polska jest obszarem ryzyka, a nie jak do tej pory – wysokiego ryzyka.
Przy wjeździe nie będzie konieczności przedstawiania testu (obecnie podróżni muszą mieć taki test, nie starszy niż 48 godzin), ale nadal będzie obowiązywać dziesięciodniowa kwarantanna z możliwością skrócenia jej po co najmniej pięciu dniach, o ile wykonany wówczas test da negatywny wynik.
Pozostaje też obowiązek zgłoszenia przyjazdu za pośrednictwem strony internetowej www.einreiseanmeldung.de
No nie mogą dopuscić aby szparagi zgniły.