Co dzisiaj gotujesz na obiad? 16

24 sierpnia 2020 11:08 / 5 osobom podoba się ten post
Luke

U mnie dziś schabowe, zamarynowane w musztardzie i w mleku przez noc. Panieruję jeszcze ekstra w mące. Wychodzą naprawdę smaczne, a do tego mięciutkie. Jak kiedyś wspominałem, tradycyjne schabowe za twarde były dla niego, a teraz je bez problemu. Oczywiście pokrojone. Ja mu kroję jeszcze pod skosem.
Do tego ugotowane ziemniaki i Spitzkohl z boczkiem. 
Do tego maślanka, bo ją lubi. Przypomniało mu się, że jest coś takiego:smiech3:

Gdzieś czytałam czy może słyszałam że ogólnie mięsa powinno marnować się albo w mleku albo w jogurcie bo wychodzą miękkie i ponoć bardziej soczyste
24 sierpnia 2020 19:43 / 4 osobom podoba się ten post
pulpecja86

Gdzieś czytałam czy może słyszałam że ogólnie mięsa powinno marnować się albo w mleku albo w jogurcie bo wychodzą miękkie i ponoć bardziej soczyste

Chyba z waszych podpowiedzi skorzystam.

Zrobiłam gulasz, jem i myślę- coś nie za bardzo mi wyszedł. A podopieczny- że mu taki smakuje. Innym razem uważam, że jest dobrze. A on, po skończonym posiłku mówi, że woli inaczej... Mamy inne smaki często. Całe szczęście mówi, jak woli jeść, czasem razem gotujemy (kilka razy się zdarzyło). To może i nie uważa mnie za nadzwyczajną kucharkę, ale nie narzeka. Daje tylko sugestie
Pies też daje sugestie, jak chce wyjść (nie ja go zazwyczaj wyprowadzam). Po jednym razie, jak biedny usiłował mi "wytłumaczyć", że MUSI wyjść, a ja nie załapałam i miałam sprzątanie dywanu- teraz w lot łapię o co mu chodzi

I pan, i pies grzeczni i spokojni, tylko trzeba uwzględniać ich potrzeby, które sygnalizują...
25 sierpnia 2020 08:54 / 2 osobom podoba się ten post
Skoro dzień zupek błyskawicznych, to taka właśnie dzisiaj u mnie będzie. Błyskawiczna, bo wystarczy tylko podgrzać to, co zostało od wczoraj 
Zupa fasolowa, pierwszy raz taką robiłam i...będę powtarzać. Zrobiło się chłodniej, to nabrałam ochoty na fasolową. Oprócz słoika białej fasoli wylądowała w niej jeszcze puszka fasoli czerwonej. I wyszło  na prawdę smacznie 
25 sierpnia 2020 16:22 / 2 osobom podoba się ten post
Nie wiem czy mogę napisać tort od Heinemanna polecam
27 sierpnia 2020 10:11 / 1 osobie podoba się ten post
Frytki, ryba z piekarnika i fasolka szparagowa z maselkiem.  Deser będzie o 15 kawa, ciasto i owoce. 
27 sierpnia 2020 10:54 / 3 osobom podoba się ten post
A ja dzisiaj szpecle z gulaszem i sałatką. A na jutro zmienniczce zrobię zupe żeby mogła szybko podgrzać i nie musiała się męczyć. Ona będzie ok 12, a ja flixbusa mam o 15:15 także chwile po jej przyjeździe wybywam. Na szczęście już tu była przede mną także tylko najnowsze fakty i see you
27 sierpnia 2020 14:10 / 2 osobom podoba się ten post
Już nie gotuję, dzisiaj stała opiekunka obiad robiła-gołąbki, Bofrost 
Jakoś jeść mi się dzisiaj od rana nie chce...
27 sierpnia 2020 14:22 / 4 osobom podoba się ten post
Ryba , ziemniaki , kk alarepka z pietruszką sałata 
27 sierpnia 2020 15:19 / 4 osobom podoba się ten post
Miało być co innego, a jest zupa z zamrażarki. No i dobrze. Do garnka wrzucić, podgrzać i cała robota.
27 sierpnia 2020 17:45 / 3 osobom podoba się ten post
Werska

Miało być co innego, a jest zupa z zamrażarki. No i dobrze. Do garnka wrzucić, podgrzać i cała robota.

Też tak lubię gotować 
28 sierpnia 2020 11:16 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj zupa rybna
28 sierpnia 2020 11:34 / 3 osobom podoba się ten post
Kotlety mielone, ziemniaki i marchewka z groszkiem. Na deser jogurt lub galaretka owocowa. O 15 będzie kawa i ciasto. 
28 sierpnia 2020 11:56 / 2 osobom podoba się ten post
Łosoś dla pdp, dla mnie jajka sadzone. Dla dziadka bratkartofle, dla mnie puree. Do tego bukiet warzyw, w tym Spitzkohl i ogórek kiszony
28 sierpnia 2020 13:07 / 3 osobom podoba się ten post
Gołąbki  z sosem pomidorowym 
28 sierpnia 2020 14:58 / 3 osobom podoba się ten post
Zrobię sobie tosty z serem. Chłopaki pójdą zjeść do restauracji, to mogę poczytać przy jedzeniu- co bardzo lubię.