Co dzisiaj gotujesz na obiad? 16

25 września 2020 06:54 / 2 osobom podoba się ten post
Frytki, ryba, surówka.  Na deser galaretka owocowa. 
25 września 2020 07:35 / 2 osobom podoba się ten post
Ryba w panierce, ziemniaki zapiekane, szpinak. Jogurt na deser, o ile pdp zje.
Dziś może i córce zrobię, o ile przyjdzie w porę obiadu... Po długiej kwarantannie. 
25 września 2020 10:13 / 2 osobom podoba się ten post
U nas też  rybka...karmazyn...a  przed wczoraj był  świeży  dorsz.Kupilam prosto  z kutra...ale frajda  była 
25 września 2020 10:58 / 3 osobom podoba się ten post
Mam to szczęscie w nieszczęsciu -sama już nie wiem, że pedepcie lubią polską kuchnię. 
Tak dziś flaczki- zamówione wcześniej w masarni. Już są mięciusieńke i smaczne, bo ani byczek, czy może krowa nie była zbyt wiekowa 
25 września 2020 11:57 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj również rybka , . brukselka, ziemniaki . Aczkolwiek.tazdroszcze Ginie flaczków z młodego.zwiezrecia.

25 września 2020 12:01 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

U mnie dzisiaj również rybka , . brukselka, ziemniaki . Aczkolwiek.tazdroszcze Ginie flaczków z młodego.zwiezrecia.:gotowanie:

Gina- fon. Dżina- jak ładnie  Chyba zmienię nick :)
I to wołowe flaczki, bo po wieprzku to zawsze coś można znaleźć między wierszami - upss, między zębami chciałam napisać :)
25 września 2020 12:23 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Gina- fon. Dżina- jak ładnie :-) Chyba zmienię nick :)
I to wołowe flaczki, bo po wieprzku to zawsze coś można znaleźć między wierszami - upss, między zębami chciałam napisać :)

Muszę zajrzeć do rzeznikaOZE będę flaczki,? Wczoraj dojrzałam mięsko z konika na rynku . Żal mi było patrzeć .

25 września 2020 12:43 / 4 osobom podoba się ten post
Flaczków nie lubię. A dziś będą naleśniki z wiśniami.
25 września 2020 16:59 / 1 osobie podoba się ten post
Werska

Flaczków nie lubię. A dziś będą naleśniki z wiśniami.

Wiesz, że te nasze naleśniki zwijane, to nie Pfannekuchen, ale Palatschinken. 
Figurują jako potrawa słowiańska i tu jeśli pedepcio będzie próbował Cię instruowac, to możesz mu powiedzieć, że Ty się na tym znasz lepiej 
O- przepis znalazłam 
https://www.gutekueche.at/einfaches-palatschinkenrezept-rezept-4278

25 września 2020 17:01
dorotee

Muszę zajrzeć do rzeznika:gotowanie:OZE będę flaczki,? Wczoraj dojrzałam mięsko z konika na rynku . Żal mi było patrzeć .

Tu niedaleko w Wettingen, jest masarnia specjalnie z końskim mięsem. Przejeżdzałam tylko.
25 września 2020 21:28 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Wiesz, że te nasze naleśniki zwijane, to nie Pfannekuchen, ale Palatschinken. 
Figurują jako potrawa słowiańska i tu jeśli pedepcio będzie próbował Cię instruowac, to możesz mu powiedzieć, że Ty się na tym znasz lepiej :-)
O- przepis znalazłam 
https://www.gutekueche.at/einfaches-palatschinkenrezept-rezept-4278

O, dzięki! Skąd wiedziałaś??? Bo dziś instrukcje byly, choć raczej dlatego, że nie tych wiśni, co ostatnio użyłam- nie było tamtych po prostu.
A chyba w niedzielę będą te z boczkiem, na razie wiem, że mam pokrojony kupić. Ale czy zwijane, czy w cieście ten boczek to się jeszcze okaże
25 września 2020 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
Werska

O, dzięki! Skąd wiedziałaś??? Bo dziś instrukcje byly, choć raczej dlatego, że nie tych wiśni, co ostatnio użyłam- nie było tamtych po prostu.
A chyba w niedzielę będą te z boczkiem, na razie wiem, że mam pokrojony kupić. Ale czy zwijane, czy w cieście ten boczek to się jeszcze okaże:-)

Ze 3 lata temu, żona dziadka opowiadała o węgierskiej opiekunce do ich córki i wspomniała, że ona robiła takie pyszne "palacinki "  I spytała , czy wiem co to jest, bo ona probowała zrobic, ale nie udało jej się odtworzyć smaku. Na nazwę palacinki zdębiałam na chwilę, ale po nitce do kłębka- jak babka opowiedziała, jak mniej więcej ta opiekunka to robiła- doszłam o co chodzi. Sprawdziłam w necie nazwę i bingo. Słowiańska potrawa, nie niemiecka. Ja robiłam z twarogiem i rodzynkami.
Co do tych z boczku to zapytaj, czy to mają być własnie Palatschinken, a nie ichnie Pfannnekuchen- bo np. w sposób słowiański to musisz sama wybrac boczek, bo ten co on chce, nie będzie się nadawał- czy coś w ten deseń 
27 września 2020 10:22 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś klopsiki, sos, mizeria, ziemniaki.Dla pdp w cząstkach, dla mnie tłuczone. 
28 września 2020 13:04 / 1 osobie podoba się ten post
Polędwiczki drobiowe, zamarynowane i potem usmażone w oleju z oliwek, ziemniaki, warzywa uduszone w sosie, akurat holenderskim dziś. 
28 września 2020 13:31 / 1 osobie podoba się ten post
Gulasz, ziemniaki, surówka z białej kapusty..