Powitajki przy kawie 63

08 listopada 2020 20:49 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Toż nie Tobie dowaliłam- dałam lajka przecież :-)
Clio napisała dość kąśliwy post wplatając w to opiekunkę z Rumunii,który zresztą miałaś na mysli . Jej nie dałam lajka :)

A,to inna inszość, jestem już ukontentowana .
Muszę zacząć zwracać uwagę na lajki, może kogoś bardziej polubię, a kogoś znielubię 
09 listopada 2020 06:19 / 7 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie w nowym tygodniu.  Ja zaczynam swój trzeci tydzień pracy. Przede mną jeszcze 4 takie poniedziałki. Wszystkim nam życzę szybkiego jak błyskawica tygodnia tym na sztelach a w domach niech się ciągnie jak makaron.  Teraz zapraszam na kawę. 
09 listopada 2020 07:33 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry wszystkim o poranku!
09 listopada 2020 08:22 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Babunia ma już 85 lat, ale te starsze pokolenie jest mniej delikatne, to też mam nadzieję , że pójdzie jak z płatka.
Wściekliza u Krymhildy nam nie obca-łazienkowy wodowstręt. Była całkiem energiczna jak karetka przyjechała- twierdziła , że jej przejdzie. Nie wiem, może ma wtyki u Zięby czy coś. Wszystko możliwe.
O 12 kładą ją na stół. Przewidują godzinną operację . Zmienniczka zaoferowała się zostac ze mną tydzien dłużej niż to było planowane, ale zobaczymy jeszcze jak to będzie. Niewykluczone , że będzie jeszcze ktoś potrzebny do pomocy, w sensie równoległa opiekunka- do czego już syna głównodowodzącego zmienniczka psychicznie nastawia. 

Trzymam kciuki, aby wszystko klapło. Miło poczytać o współpracującej rodzinie, obyśmy tylko z takimi pracowali o ile wszystko byłoby łatwiejsze. Wszystkim dzień dobry i spadam  Dzisiaj przychodzą dosłownie wszyscy i ogrodnik i do okien mycia, stolarz też przyjdzie zakładać barierkę do piwnicy, bo dziadek któregoś dnia z tych schodów na bank zleci. Ja mam mieć klucz, córka tak postanowiła, no ciekawa jestem jak się będę dziadkowi tłumaczyć, że mu nie wolno samemu po wino schodzić 
09 listopada 2020 08:54 / 5 osobom podoba się ten post
Evvex

Trzymam kciuki, aby wszystko klapło. Miło poczytać o współpracującej rodzinie, obyśmy tylko z takimi pracowali o ile wszystko byłoby łatwiejsze. Wszystkim dzień dobry i spadam :chaplin: Dzisiaj przychodzą dosłownie wszyscy i ogrodnik i do okien mycia, stolarz też przyjdzie zakładać barierkę do piwnicy, bo dziadek któregoś dnia z tych schodów na bank zleci. Ja mam mieć klucz, córka tak postanowiła, no ciekawa jestem jak się będę dziadkowi tłumaczyć, że mu nie wolno samemu po wino schodzić :zaskoczenie:

Ho..ho...ho...Współpracuje, bo niemalże dziękuje na kolanach, że ma w porównaniu z poprzednią sytuacją spokój :)
Jak mi opowiadał , po tym jak już jako tako ogarnełam to co tam było- to wczesniej była tam jakaś firma- dziewczyny potulne i nie mówiące zbyt dobrze po niemiecku, żeby postawić veto i je uargumentować- to była rotacja duża. On robił co mógł, ale mamunia wpadała w histerię i wykańczała nerwowo biedaczkę.Popijała. Kasę na zakupy też trzymała. To się zmieniło, bo inaczej być nie mogło. Dziadek mnie wspierał bo w końcu coś zjadł porządnego i miał prawo bo ten dostatek co tam jest, to jego krwawica.
Babcia się w koncu pogodziła z sytuacją, bo nie miała nigdzie poparcia, oprócz 90 letniej sąsiadki co woziła swojego yorka w dziecięcym wózku. Tą pogoniła zmienniczka.  Sąsiadka wróciła jak bumerang, ale już grzeczniejsza. Zmienniczka radzi sobie świetnie,bo to też typ co babci ani nikomu  sobą kręcić nie da. Długo by pisać. Bloga by nie starczyło- taki tam Trójkąt Bermudzki jest.
Syn tylko dba o to, żebysmy mieli dużo piniondzów- dużo potrzeba , bo załatwiamy wszystko same plus jedzenie. W sprawie krankenbeta to juz musi sam zadziałac- trudno.Nic mu nie będzie.
 Jesteśmy zadowolone , bo wynagrodzenie solidne i nie dzieje nam się tam krzywda.
Sajgon też często tam mamy- bo sie czasem zbiera po kilku fachowców w jednym dniu. Najlepszy był serwisant do Treppenlifta, którego babcia wzięła na ząb, bo się bała , że piwniczkę okradnie :). Sam ją popędził.
Co do babci to wszystko poszło dobrze . Będzie cyrk- to pewne- najwyżej o podwyżkę będziemy krzyczeć :)
We dwie łatwiej, a mnie też miło ładną sumkę zgarnąć, mimo, że pojawiam się tam od czasu do czasu-na urlop kumpeli, i od razu muszę odpalić miotłę, choć ze Szwajcarii przejeżdżam wyciszona jak joginka.

I dzień dobry wszystkim.

09 listopada 2020 09:18 / 5 osobom podoba się ten post
Witam wszystkich w nowym tygodniu zdrówka zycze i spokoju 
09 listopada 2020 13:31 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry witam i życzę miłego popołudnia 
09 listopada 2020 13:47 / 6 osobom podoba się ten post
Hallo, hallo, melduję się i witam wszystkich 
Późno wskoczyłam w Powitajki ale o 11 miałyśmy bezuchów. Znów pauzy mi trochę uciekło, prawie godzina, ale nie wkurzam się, bo bezuchy wcześniej zapowiedziane, miłe i interesujące dwie przyjaciółki pedepci i to od ponad 40 lat!
Jedna artystka, dużo z jej dzieł jest tutaj w domu, w Mőnschengladbach ma swoje atelier. Trochę z nimi posiedziałam ,bo ciekawa byłam tej artystki. Qrcze, 80-tka na karku, a fryzura i strój od  razu mówią o artystycznej duszy. Ależ spodobała mi się ta kobieta!. W dodatku miała męża urodzonego we Fromborku. Kilka razy odwiedziła Polskę-Warszawę, Kraków, Łódź no i Warmię i Mazury oczywiście. Z zachwytem opowiadała o polskiej sztuce, o polskich muzeach, a dla któregoś z łódzkich podarowała Nawet swoje cztery obrazy. Obiad spóźniony, pauza skrócona ,ale warto bylo ,cieszę się że mogłam poznać ciekawe osoby. 
Wam miłego popołudnia życzę, sama zbieram się i lecę choć godzinkę się poszwendać 
09 listopada 2020 13:56 / 4 osobom podoba się ten post
Cześć wszystkim,  był szpec od windy i okazało się że ja  w sobotę odkurzałam  i  wyjęłam ją  z kontaktu. Nie  wiedzialam że to od windy,  nie wlożylam z powrotem. Skończyło się  na 5 €Ale jakby się całkiem rozładował to by płacili 200 €. Dziadek chyba  trochę zły na mnie. Ostatnio też wymyśla ,  żeby talerz do zupy  podgrzewać  bo zupa stygnie  za szybko.A to żeby czosnku mu dodać,  a to że marchewka  ma inny smak  i sąsiadka musi lepszą  kupić,  serwety  to każe mi zmieniać  co chwilę  A kiedyś  tego nie było. Kaprysy  ma.
Miłego dnia ❤
09 listopada 2020 14:04 / 4 osobom podoba się ten post
Marilyn, Luke wraca do nas na dniach. Ciesz się i zasięgaj  porad, bo On wyspecjalizował się w podgrzewaniu talerzy 
09 listopada 2020 15:10 / 5 osobom podoba się ten post
Witajcie ludkowie 
Nie chcem ale muszem  , parafrazując polityka i męża stanu 
Żarty żartami, ale czas wracać...Niby we wtorek po południu miałem jechać, a jadę juz za 9 i pół godziny.Trudno,jakoś kimnę się w busie. Qcze, rano zaplanowałem myjnię, ale trudno, syn to ogarnie. Ma teraz więcej czasu, dotknął go też częściowy lockdown.
Życzę Wam miłego popołudnia
09 listopada 2020 17:26 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

I jak tam po rumuńskich rządach,bo chyba Rumunkę zmieniałaś ?
Na szteli bliżej do Rumunii czy po naszemu?:oczko1:

Jasne gusia wiemy o co chodzi....mialo byc po rumunkach a ja przyjaezdzam i widze i slysze od dziadka ze tu polki byly...wiec troche nie kapuje firma mowila tak ale chyba jakies nie aktualne wiesci miala....wiecej id dziadka wiem jak od rodziny....hehe...na razie bo ki tak glupio jyz wypytywac a z dziafkuem to juz bajere trxaskamy a wiec....2 dni  nie pisalam bo mudialam ogarmnac rejony..czyli pirzadki i spr atanie w kuchni...zlew zasyfiony wszystko nie na miejscu,stare produkty w szafkach przeterminowane ze hohoho wiec 1 fzien od razu porzadkii,potem porzadki w pralni...brudne pralki,suszarki,brudne pojemniki na pranie,zlew brudny,podlogi z kotam wiec ja co porzadki,dzis zalewalam rury,czyscilam 2 lazienki gore i dol bo w brudnych niee bede sie kapac i moja noga nie wlizie.......porzadki u dziadka w pokoju...nie odkurzane od2019 hehe koty lataly wszedzie,podloga umyta....no co mam powiedzuic ja nie umiem pracowac ani relaksowac sie jak wdzystko nie jest choc na minimum....2 dzien sprzatam,ogarniam...teraz juz git....choc codziennie cos po trochu i bedzie milej.........dziadem jest bardzo fajny... ....takze tak to.....jeszcze duzo pajeczyn widze wiec tez powoli ogarne....haha....sxykuke sobie gniazdo
09 listopada 2020 17:34 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ale mi dowaliłaś :placze1:
Jeśli wyszło tak, że oceniam innych wg nacji, to słusznie, należało mi się :zawstydzony:
Ale ja tylko chciałam wpasować się w ton Clio, tylko gdzie mi tam do jej  poczucia humoru :-)
Też mi się nie podoba, co tam, nie cierpię jak ktoś z góry zakłada, że jak Polka to to, jak Rosjanka czy Rumunka to coś tam innego. Wystarczy że w kraju podzielili  nas niektórzy na lepszy i gorszy sort :-(

oj gusia kapuje kapuje.....wiadomo kto by nie byl to ja najlepsza  moze byc i z Paryza w niczym jej to nie pomoze  dziadek zadowolony bo z nim duzo rozmawiam(jak to ja) i w 1 dzien juz plakal ze ja taka fajna tak sie rozczulil a tylko po pleckach go poglaskalam,poklepalam zazartowalam albo monolog trzasnelam  juz nie pamietam to 2 dni temu bylo i sie usmiechnelam ..jak malo czasem wystarczy troche to smutne....no i dziadek nie pamieta kiedy sie kapal ostatnio...w semsie ze tak dawno ze nie pamieta ze die recznikami wycieral.ehh   na dniach to zmienimy i bedzie szorowankoooo dlugie az wlosy z klaty wydrapiemy a w kranach chlodna woda musze to ogarnac co zdjelac...okolicy jeszcze nue zwiedzilam choc nic fajnego ....na sxybkich zskupach bylam tylko...
10 listopada 2020 07:45 / 4 osobom podoba się ten post

Dzień dobry wtorkowe strategicznym leniuszkom, zapracowanym, tym gdzieś pomiędzy i szczególne dzień dobry tym, co w ostatnich dniach uprawiali międzypiętrowy ślizg na mopie online  
No to wstajemy p o w o l u t k u - a potem kawa jak sił starczy 

10 listopada 2020 07:47 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Dzień dobry wtorkowe strategicznym leniuszkom, zapracowanym, tym gdzieś pomiędzy i szczególne dzień dobry tym, co w ostatnich dniach uprawiali międzypiętrowy ślizg na mopie online :lol2: 
No to wstajemy p o w o l u t k u - a potem kawa jak sił starczy :lol1:

No nie można normalnie piosenki wstawić tutaj . Spróbuje sam link
  (Poprawione)
Nie da rady- dalej wszystko się tu sypie  
Trzeba po obrazku wyszukać w google.