Holunder?:-)
Holunder?:-)
O, ja tęsknię za tymi sklepikami! W zasięgu roweru mam dwa. I oba zamknięte. Co z tego, że ostatnio z testem można wejść... Za dużo to kosztuje. Poczekam. Jeszcze w czerwcu tu będę, to może otworzą.
Jak na mapie patrzyłam, to na zachodzie NIemiec sporo jest tego typu sklepów. Na wschodzie dużo mniej. Można znaleźć w google map. Wpisać "secend hand laden" (z moich różnych prób wyszło, że to określenie daje najlepsze wyniki) i potem przejrzeć to, co się pokaże. Szukać w opiniach, tam przeważnie piszą, że różności można kupić, albo że fajne ciuchy- to wtedy można się domyślić, które z nich to takie "szydło, mydło i powidło":-) A często są też zdjęcia, to wtedy dokładnie widać, który sklep jest z odzieżą używaną, a który też ze starociami.
Wisi u mnie w domu krajobraz akwarelami malarza z Monchengladbach, piję kawę z przyjaciółkami ze stuletnich filiżanek- pierwszy kosztował 7 euro, a serwis na 8 osób 10 euro (ten około stuletni, bo 70-letni Thomas, kosztował "aż" 15 euro). Koleżanki kupowały ciuchy- sobie i wnukom, ozdoby świąteczne, itp., itd.... Sporo rzeczy tam kupiłam. I sobie, i na prezenty- osobom, które też takie rzeczy lubią.
Z tym ...na co dzień ... to bym polemizował:-(:gwizdanie::smiech3:
Jest tu secken hand w którym jest wszystko i starocie i ciuchy .Na wystawie jest torebka ,którą bym już dawno kupiła gdyby było otwarte .Ceny nie są wysokie .Niestety od 18 marca zamknięte :bezradny:
Jeszcze 3 tygodnie tutaj będę to może otworzą .Ten sklep o którym wspomniałam jesť otwarty .Nawet testu nie potrzeba ale prowadzący niestety wie co ma .Zna się trochę na tych starociach :placze1:
Ciągle myślę o tej torebce ?jak nie kupię to pewnie będę żałowała ??
Znając siebie na 100%będę żałowała .
Jest jeszcze jeden sklep ale to jest sklep z altową biżuterią ,boję się tam wejść.?
Może jak jakiś prezent na dowidzenia dostanę to tam pójdę ??
Oni tak już długo mają wszystko pozamykane, że sądzę, że będą się starali otwierać. Te twoje 3 tygodnie wydają mi się możliwe... Ja dłużej będę, to prawdopodobieństwo większe.