Jak minął dzień 12

09 lutego 2022 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

No i tak spacer zaliczony i małe zakupy też. U mojej babci jest takie centrum handlowe. Wszystkie prawie popularne sklepy spożywcze, dm, rossman, media, takto, z butami jakiś, z odzieżą damska i, agd i kilka innych. No i niespodzianka. Dziś żadnych kartek na drzwiach 2g lub 3g wiec ja bez szczepionki w końcu mogłam wejść. :smiech3: i se pooglądać bo kupować nie mam póki co potrzeb. Pytałam od jednej pani czy to od dziś. Mówi że tak ale na jak długo??? :bezradny: Oby gorszej bomby nam nie szykowali. ? 

A teraz babcia popija kakao i igrzyska lecą a ja sobie zapodam jakiś filmik.

I pytanko do znawców tematów. 
Czasami jest tak, że apteka donosi leki i za niektóre place normalnie ( recepta) a za niektóre nic. Dlaczego tak jest w De. 

Dzięki za odpowiedź z góry. 

"Dlaczego tak jest w De. "

Mogą być nieodpłatnie dostarczane lekarstwa w stu procentach refundowane, bądź apteka dostarcza a raz na jakiś czas, np.  jeden raz w miesiacu, przysyła rachunek do zapłaty przelewem za dostarczone medykamenty.
09 lutego 2022 14:44 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

A ile osób prowadzi mając zakaz? 

Zgadza się, jakiś procent, może jeden, może pół... I tu właśnie bardzo srogo karać za brak uprawnień do prowadzenia auta. A wiele osób ma i tak więcej niż jedno, więc po przywróceniu uprawnień może jeździć drugim w sytuacji konfiskata. I znów po kielichu wsiąść za kółko. 
09 lutego 2022 15:08 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Zgadza się, jakiś procent, może jeden, może pół... I tu właśnie bardzo srogo karać za brak uprawnień do prowadzenia auta. A wiele osób ma i tak więcej niż jedno, więc po przywróceniu uprawnień może jeździć drugim w sytuacji konfiskata. I znów po kielichu wsiąść za kółko. 

"jakiś procent, może jeden, może pół..."

Możesz podlinkować takie dane?

09 lutego 2022 15:11
Poniżej bardzo klarowmie ale jeszcze sytuacja gdy prowadzący nie jest właścicielem

https://www.brd24.pl/spoleczenstwo/rzad-podbija-stawke-konfiskata-pojazdow-i-jeszcze-ostrzejsze-kary-dla-pijanych-kierowcow/
09 lutego 2022 15:15
Rozwiązanie, które zawarto w projekcie: nie jesteś właścicielem auta i jechaleś pijany - zapłacisz równowartość tego samochodu.
09 lutego 2022 15:47
JanOp1979

"jakiś procent, może jeden, może pół..."

Możesz podlinkować takie dane?

Czy ja muszę wszystko podlinkowywać, zwłaszcza swoje przypuszczenia? 
Uważam, że jakiś procent czy pół procenta kierowców w danym momencie prowadzi pojazd pod wpływem alkoholu. Równie dobrze Ty mógłbyś snuć przypuszczenia, że to może 5 procent, a ja wcale bym tego nie komentował z sugestią podlinkowania. 

09 lutego 2022 16:03
Luke

Czy ja muszę wszystko podlinkowywać, zwłaszcza swoje przypuszczenia? 
Uważam, że jakiś procent czy pół procenta kierowców w danym momencie prowadzi pojazd pod wpływem alkoholu. Równie dobrze Ty mógłbyś snuć przypuszczenia, że to może 5 procent, a ja wcale bym tego nie komentował z sugestią podlinkowania. 

Dziękuję za odpowiedź.
Emocje są tu zbędne.
Nic nie musisz.
Szanuję u ludzi mądrość i nie stosowanie
"zdupingu".
I nie, u mnie nie ma: "równie dobrze...".
?☝️
09 lutego 2022 16:56 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia. Obejrzałam " Skrzypce mojego ojca". Płaakałam.  Pełen wzruszeń. Polecam. 
09 lutego 2022 17:33 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

A ile takich co w ogóle nie mają uprawnień do prowadzenia auta? Też nie małe liczby. :-(

Sa , np tacy ,którzy nie mogą zdać praktycznego. 
09 lutego 2022 17:35 / 4 osobom podoba się ten post
JanOp1979

"Dlaczego tak jest w De. "

Mogą być nieodpłatnie dostarczane lekarstwa w stu procentach refundowane, bądź apteka dostarcza a raz na jakiś czas, np.  jeden raz w miesiacu, przysyła rachunek do zapłaty przelewem za dostarczone medykamenty.

Istnieje taki termin "befreit" zależny od dochodów pacjenta , po przekroczeniu określonej kwoty na leki , nie musi on już nic dopłacać. 

09 lutego 2022 17:40 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Istnieje taki termin "befreit" zależny od dochodów pacjenta , po przekroczeniu określonej kwoty na leki , nie musi on już nic dopłacać. 

To nie idzie tak z automatu. Musi najpierw złożyć o to wniosek. 
09 lutego 2022 18:17 / 4 osobom podoba się ten post
dobry wieczor  nareszcie spokoj
babunia dala mi dzisiaj popalic 
caly dzien wlaczylo sie jej halo halo i przestac nie mogla biedaczka 
demencja postepuje ze hej , ale teraz goraca odprezajaca kapiel 
milego wieczoru dla was 
09 lutego 2022 18:21 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tak , tylko to już nie nasza fzialka

09 lutego 2022 18:21 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tak , tylko to już nie nasza fzialka

09 lutego 2022 18:36 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Tak , tylko to już nie nasza fzialka:chaplin:

Dorotee różnie bywa. U dziadków w DE zajmujemy sie takimi sprawami, jako ze glownodowodzacy  nie ma do tego głowy i otwarcie  nam o tym powiedział. Organizacja prawie wszystkiego należy do opiekunek. Natomiast nie nasza działka jest sprzątanie domu , zresztą ogromnego, Hausgeldy bez ograniczeń, Pflegefienst plus animatorka do babci aby ja zająć. Jak nie mamy czasu aby zakupy zrobić idzie lista do sąsiadki ,ktora jest opłacana przez rodzinę. Podobnie jak ogrodnicy. Mnie tam nie przeszkadza w papierologii  posiedzieć, bo mozna sie sporo nauczyć, co sie przydaje.