Jak minął dzień 13

05 lipca 2022 18:07 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Podpowie mi ktoś, co to za kwiat?
Podopieczna nazywa go Türkei Blume, bo podobno w Turcji dużo ich jest, tyle że dużo większych 

Bugenwilla. Nie tylko w Turcji. W CH tez rosną. W Bernie widziałam, tu też są ,ale więcej białych. Są dorodne i zdrowe. Chyba szwajcarski klimat lepiej im słuzy, bo kwiatek twojej pdp choreńki jest. 
05 lipca 2022 19:11 / 3 osobom podoba się ten post
Po tym spotkaniu z Seniorami przeszlam sie na pobliski cmentarz i kościół katolicko-ewangelicki.Za dużo nie zobaczylam,bo był zamknięty a Seniorka szła w tempie 120 km/h.No,ja tak szybko nie potrafię ?
05 lipca 2022 19:58
Maluda

Po tym spotkaniu z Seniorami przeszlam sie na pobliski cmentarz i kościół katolicko-ewangelicki.Za dużo nie zobaczylam,bo był zamknięty a Seniorka szła w tempie 120 km/h.No,ja tak szybko nie potrafię ?

A tam z seniorami siedzisz? 
05 lipca 2022 20:08 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

A tam z seniorami siedzisz? :-)

Na tym spotkaniu?Tak.
05 lipca 2022 20:19 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Bugenwilla. Nie tylko w Turcji. W CH tez rosną. W Bernie widziałam, tu też są ,ale więcej białych. Są dorodne i zdrowe. Chyba szwajcarski klimat lepiej im słuzy, bo kwiatek twojej pdp choreńki jest. 

Dzięki Tina, już się dokształciłam ?
Wiem już nawet, że to bugenwilia gładka 
Kiedy przyjechałam tutaj pierwszy raz,to jeszcze zima była i stała sobie ta bugenwilia na piętrze, przed wejściem do mojego pokoju. Właściwie to były suche badyle, bez jednego listka, tylko resztki kwiatków , suchych i cieniutkich jak pergamin ale o intensywnym kolorze, nie wiem jakim cudem na tych badylach się trzymały. Wg mnie, nadawał się ten pflanc tylko do wyrzucenia. Pytam podopieczną co to takiego i gdzie ewentualnie wyrzucić, a tu larm i trwoga, że to geburtstagowy  prezent od dzieci, i że  swoje lata już ma, i że zawsze na zimę gubi wszystkie liście a na wiosnę odbija i piękny podobno jest. Podobno, bo przecież sama zobaczyć go nie może. I że już za chwilę wiosna, to się z nią odrodzi. To co miałam zrobić, został i warował u drzwi moich 
Wkurzał mnie, bo jakieś kolczaste trochę te patyki były i ciągle się o nie zaczepiałam. Na ogrodnictwie się nie znam, ale tak na chłopski a właściwie babski rozum, wymyśliłam, że trzeba to poobcinać, jak się coś odrodzić ma, to na pewno nie to,co na wiór wyschło. Poobcinałam patyki prawie że przy samym, tym grubym konarze,przestawiłam pod okno, gdzie słońca najwięcej  i modliłam się, żeby się coś odrodziło
No i...zaczęły pokazywać się młode wyrostki jakieś. Przed wyjazdem do domu, krótko po Wielkanocnych świętach, już bez strachu zniosłam go,a tak naprawdę pedepci syn, na dół do wonzimera i ustawiłam w pełnym świetle. A teraz jak przyjechałam, to stał już i kwitł na tarasie. Coś nie tak z nim robię, bo liście gubi mocno i chociaż babcia mówi że to normalne, to myślę że nie bardzo. I nie ważne, czy ma sucho czy mokro,gubi i już  ☹
05 lipca 2022 20:48 / 1 osobie podoba się ten post
Roslina pewnie jeszcze dochodzi do siebie. Nie jest normalne takie gubienie lisci u rosliny zimozielonej.Trzeba by ją przesadzic do wiekszej donicy, ale teraz za pózno na to. Chociaż trzeba jakis nawóz zastosowac i może szkodnik jakis do osłabionej rośliny sie przyczepił. Liscie ma słabo zabarwione, poskręcane, jakby coś się pod nią podpięło. 
05 lipca 2022 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Roslina pewnie jeszcze dochodzi do siebie. Nie jest normalne takie gubienie lisci u rosliny zimozielonej.Trzeba by ją przesadzic do wiekszej donicy, ale teraz za pózno na to. Chociaż trzeba jakis nawóz zastosowac i może szkodnik jakis do osłabionej rośliny sie przyczepił. Liscie ma słabo zabarwione, poskręcane, jakby coś się pod nią podpięło. 

Eee,jak ona zimozielona, to raczej nic z niej nie będzie . Od lat zimą gubi wszystkie liście i właśnie pedepcia mi oznajmiła, że mogę sobie mówić co chcę, a zawsze tak było i już 
05 lipca 2022 21:12 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Eee,jak ona zimozielona, to raczej nic z niej nie będzie :-(. Od lat zimą gubi wszystkie liście i właśnie pedepcia mi oznajmiła, że mogę sobie mówić co chcę, a zawsze tak było i już :lol1:

Gubi, bo jej pewnie nikt na okres jesienno zimowy nie odstawiał w chłodniejsze miejsce, żeby roślina odpoczęła. 
05 lipca 2022 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Gubi, bo jej pewnie nikt na okres jesienno zimowy nie odstawiał w chłodniejsze miejsce, żeby roślina odpoczęła. 

Odstawiali, właśnie na piętro, do pokoju, który teraz opiekunki zajmują. Jak nie było opiekunek, to i pokój nie był ogrzewany. Nie będę wypytywać o szczegóły bo się pedepcia weźmie jeszcze obrazi, że o zaniedbanie kfiotka ją posądzam
06 lipca 2022 08:45 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Odstawiali, właśnie na piętro, do pokoju, który teraz opiekunki zajmują. Jak nie było opiekunek, to i pokój nie był ogrzewany. Nie będę wypytywać o szczegóły bo się pedepcia weźmie jeszcze obrazi, że o zaniedbanie kfiotka ją posądzam:lol1:

No nieważne. Spróbują ją potraktować nawozem  W Dueren mieliśmy Dipladenię. Też Brazylijka , pielęgnacja podobna i roślina także zimozielona. Za troskę odwdzięczała się cudnymi kwiatami i szybko rosła. Na zimę odstawiałysmy ją do pomieszczenia gdzie bylo ok 15 stopni i podlewałyśmy , ale skąpo . Co 2 tyg mniej więcej. 
06 lipca 2022 10:39 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj wytropiona plantacja.Dynia,cukinia, kabaczek?ich habe keine Ahnung
06 lipca 2022 11:03 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Dzisiaj wytropiona plantacja.Dynia,cukinia, kabaczek?ich habe keine Ahnung:-)

Co by to nie było, to dużo tego i dorodne ?. A Paniusia to roboty żadnej nie ma, że się tylko ausfluguje? Za łobiod by się lepiej wzięła, jak większość Opiekunowa o tej porze ?
06 lipca 2022 11:33 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Co by to nie było, to dużo tego i dorodne ?. A Paniusia to roboty żadnej nie ma, że się tylko ausfluguje? Za łobiod by się lepiej wzięła, jak większość Opiekunowa o tej porze ?

Już  się  robi obiadek. Za chwilkę  podaję 
06 lipca 2022 11:41 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Już  się  robi obiadek. Za chwilkę  podaję :wspolny posilek:

Cóż znaczy młodość, wszystko z wyprzedzeniem, tylko przykład brać albo zajzdrościć 
06 lipca 2022 11:50 / 3 osobom podoba się ten post
Dzien mija aktywnie-kijki już zaliczone ?