Powitajki przy kawie 73

27 lutego 2023 15:26 / 3 osobom podoba się ten post
Te moje też cienkie, tylko musiałem więcej cukru dać. Smaczne. Tutaj Ute ma tylko taką mąkę. 
27 lutego 2023 15:47 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Najlepsza . A jeszcze jak odstoi trochę to pycha . Ja robię na wodzie gazowanej i dodaje trochę śmietanki .Sa cieniuchne.:-) jak skrzydełka motylka i miękkie nawet zimne 
Chyba zrobię dzisiaj z powidłami śliwkowymi 
Precz węglowodany :lol3::skacze:

Ale co,bez mleka? Tylko na mineralnej i śmietanka?. Ja dodaję mineralną do mleka. U mnie jutro będą . Z ricottą ,na słodko.bo dzisiaj kupiłam.
27 lutego 2023 16:34 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ale co,bez mleka? Tylko na mineralnej i śmietanka?. Ja dodaję mineralną do mleka. U mnie jutro będą . Z ricottą ,na słodko.bo dzisiaj kupiłam.

Bez mleka . Jak mam jogurt to jogurt .Gusiu do jajecznicy też dodaje śmietankę. Pyszna,.puszysta i pachnąca .
27 lutego 2023 17:31 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Bez mleka . Jak mam jogurt to jogurt .Gusiu do jajecznicy też dodaje śmietankę. Pyszna,.puszysta i pachnąca .

Właśnie... Gdy dodawałem czasami śmietanki do jajecznicy, to niektóre Niemce były zdziwione  A ja powiedziałem, że to taki kuchenny i smaczny tri(c)k 
27 lutego 2023 18:03 / 6 osobom podoba się ten post
Gusia29

Właśnie skończyłam palaszowac .Wyszły jak zwykle, zjadłam 4 szt . Jeden z jagodami leśnymi drugi z konfiturą z mirabelek ( najzdrowszy polski owoc ) trzeci z wiśniami zrobiłam całe ( bez pestek) nie mieszałam w rondlu .Wygladaja pięknie i tak smakują .Ostatni i powidłami że śliwek .Powidła takie prawdziwe smażone z dodatkiem octu .Jestem jak bąk
27 lutego 2023 18:10 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Do jajecznicy też dodaję śmietankę. Śmietanka jest u mnie zawsze w lodówce. Jak tłukę ziemniaki to też zawsze z masełkiem i śmietanką. No,prawie zawsze,bo jak z sosikiem to bez śmietanki. A co do naleśników które jutro będę smażyła, to ile tej śmietanki a ile wody ? Ja dodaję trochę roztopionego masła,też pyszne,ale z ta śmietanką to i szybciej i jeszcze pyszniej na pewno ?
27 lutego 2023 18:16 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Te moje też cienkie, tylko musiałem więcej cukru dać. Smaczne. Tutaj Ute ma tylko taką mąkę. 

To musisz kupić 550 jak chcesz naleśniki czy placki z jabłkami,na przykład,smażyć 
27 lutego 2023 18:19 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Do jajecznicy też dodaję śmietankę:mniam:. Śmietanka jest u mnie zawsze w lodówce. Jak tłukę ziemniaki to też zawsze z masełkiem i śmietanką. No,prawie zawsze,bo jak z sosikiem to bez śmietanki:-). A co do naleśników które jutro będę smażyła, to ile tej śmietanki a ile wody ? Ja dodaję trochę roztopionego masła,też pyszne,ale z ta śmietanką to i szybciej i jeszcze pyszniej na pewno ?

Gusiu, woda gazowana, myślę, dlatego są takie miękkie .Dzisiaj dodałam jajko  .Robię na oko  woda, mąka, śmietanka troszkę cukru waniliowego i soli . Starej gospodyni już waga i miarka nie jest potrzebna . Usmaż pierwszy i spróbuj " i tak pierwszy naleśnik nie uda się , mówią, że to tak jak pierwszy maz" 

27 lutego 2023 18:23 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Gusiu, woda gazowana, myślę, dlatego są takie miękkie .Dzisiaj dodałam jajko  .Robię na oko :-) woda, mąka, śmietanka troszkę cukru waniliowego i soli . Starej gospodyni już waga i miarka nie jest potrzebna . Usmaż pierwszy i spróbuj " i tak pierwszy naleśnik nie uda się , mówią, że to tak jak pierwszy maz" 

Też to słyszałam,że trzeba wypier....ć. Czytasz moje posty to zauważyłaś pewnie,że u mnie większość przepisów też na oko?. A wiesz,że ja do jajecznicy też trochę mineralki gazowanej dodaję jak mi śmietanka akurat "wyjdzie" a smaka na jajecznicę mam

27 lutego 2023 18:27 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Też to słyszałam,że trzeba wypier....ć:lol1:. Czytasz moje posty to zauważyłaś pewnie,że u mnie większość przepisów też na oko?. A wiesz,że ja do jajecznicy też trochę mineralki gazowanej dodaję jak mi śmietanka akurat "wyjdzie" a smaka na jajecznicę mam:mniam:

Wiesz ," że te na oko sa odkrywcze "  za każdym razem może być inny smak .

27 lutego 2023 18:37 / 6 osobom podoba się ten post
Ja z kolei rzadko coś na "oko" robię. Naleśniki... zawsze daję dwie szklanki przesianej mąki, szklanka wody gaz. i szklanka mleka, jedno jajko. Czasami dodam troszkę kakao, wtedy takie ciemniejsze wyjdą. Wiele lat temu spróbowałem z czterech przepisów z innymi proporcjami. I zostałem przy jednym z czterech wariantów. Oczywiście każdy robi po swojemu, niemniej dużo osób robi właśnie na "oko" ?
27 lutego 2023 19:44 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Ja z kolei rzadko coś na "oko" robię. Naleśniki... zawsze daję dwie szklanki przesianej mąki, szklanka wody gaz. i szklanka mleka, jedno jajko. Czasami dodam troszkę kakao, wtedy takie ciemniejsze wyjdą. Wiele lat temu spróbowałem z czterech przepisów z innymi proporcjami. I zostałem przy jednym z czterech wariantów. Oczywiście każdy robi po swojemu, niemniej dużo osób robi właśnie na "oko" ?

Ja robię tak samo jak Ty. Jeśli chce żeby były troszkę " puchate" to czubek noża dodaje proszku do pieczenia. 
Moja córka często robi tylko kakaowe. 
W domu jak są wszyscy to na dwie patelnie smażę bo tyle chętnych żarłoków.  Ja najchętniej jem z prażonymi jabłkami i posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym lub malinowym. 
Smacznego 
27 lutego 2023 20:24 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Wiesz ," że te na oko sa odkrywcze "  za każdym razem może być inny smak .

I dokładnie tak jest 
27 lutego 2023 22:03 / 4 osobom podoba się ten post
Dobry wieczór ?
Się nie wyrobiłam prędzej 
Jutro Józka urodziny, więc jakieś ciacho wypada zakupić 
Mam nadzieję, że Józek z tej okazji coś postawi ??
Pozdrawiam wszystkich z Bawarii 
27 lutego 2023 22:05 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Na oko to, chłop w szpitalu umarł "
Moja koleżanka przeważnie  piecze,"na oko" jeszcze nie próbowałam co jej z tego wychodzi ??