Powitajki przy kawie 77

30 października 2024 11:01 / 4 osobom podoba się ten post
Gusiu , nie cytuję bo za długi :) Twoje spostrzeżenia są słuszne , ale o ile jestem osobą opanowaną, to szczegółnie w okolicach 1 listopada biorą nade mną górę emocje i zwyczajnie nie patrzę się na cały ten kram. Emocje wspomninając mojego tatę, który zmarł nagle przy nas w domu , gdy byłam prawie czternastolatką, a był czlowiekiem niezapomnianym. Zawsze będzie miał miejsce w naszych sercach . Ja z siostrą byłysmy jego księżniczkami i od niego otrzymałyśmy oręż na całe życie. Brat miał wzorzec prawego i troskliwego męższczyzny przy czym na poziomie . Był bardzo charyzmatyczny , nikomu nie odmówił pomocy. Mama po śmierci męża długo miała ranę w sercu , zablizniła się, ale drugi raz nie pokochała już nikogo. No i tak pamiętając po prostu kupujemy kwiaty , znicze niczego nie kalkulując.W ciagu roku chodzimy na cmentarz również pogadać . Podobnie jest z grobami innych bliskich . 
Tak, że kto ile i na co wydał, specjalnie mnie nie interesuje - zdaję sobie sprawę, że rózne powody mogą kierowac ludzmi- mają prawo.
Jeszcze mi się przypomniała Elżbieta Zającowna. Ta która i w zyciu zagrała vabank . Wczoraj wieczorem z mamą i siostrą przy Chablis snułysmy sobie wspomnienia i rozważania, że ten czas ostatnio taki zdyszany. I że teraz Elżbieta Zającówna stanie obok Danuty Rinn w niebianskim duecie w piosence tekstu Jana Wołka , milosnikiem pozezji Herberta jak i niezapomniany  Grzegorz Ciechowski , którego Jan Wołek nazwał "ustami pokolenia" .Z nutką nostalgii wstawiam niebianskie dziewczyny :) 

No i dzien dobry Forum, umieram ze zmęczenia 
30 października 2024 11:54 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzień dobry,dzień dobry ☀️,witam wszystkich zapracowanych. Nikt się jeszcze nie witał,na pewno zajęci jesteście bardzo. U mnie ☁️ pochmurno,może nawet posiąpi deszcz,ale nie ma to tamto,trzeba się zbierać i jechać na cmentarz. Grób rodziców już uporządkowany,siostra była w sobotę . Mnie został grób męża i teściów . Wszyscy pochowani są w małym miasteczku i,domyślacie się już na pewno,jak to wygląda . U wszystkich "na bogato",jeden chce być lepszy,czytaj droższy,od drugiego. Jak ja tego nie lubię . Na szczęście dawno wyrosłam z myślenia "co ludzie powiedzą ",interesuje mnie to tyle,co nic. Jedna doniczka,dwa ładne znicze,proste,typu latarenka,najlepiej bez ozdób. I tak w dniu wszystkich świętych światełek będzie więcej ,stawiają je przyjaciele,znajomi. Grób rodziców już "małomiasteczkowy ". Trzy donice najdroższych chryzantem ,zdaniem mojej siostry,muszą być ,bo przecież rodzice mieli troje dzieci,więc nie może być inaczej. Jakby jeden,ładny kwiat od nas wszystkich nie wystarczył . Upiększanie grobu rodziców zostawiamy ,ja i brat, naszej siostrze. Dzielimy się kosztami. W tym roku wyszło łącznie 450 zł! Pytam się ,po co? Tyle się mówi o ochronie środowiska ,o nie generowaniu śmieci ,ale ,niestety,do niektórych to nie dociera . Wolę wyjść w oczach innych na skąpą w tym jednym dniu w roku,w zamian przynajmniej raz w miesiącu ,kiedy jestem w domu,pojechać na cmentarz,dbać o to,by nagrobki były zadbane przez cały rok,zapalić świeczkę ,usiąść na chwilę przy grobie i "pogadać "z bliskimi,których już nie ma przy mnie. I tak też robię ,1 listopada jedynie kwiaty są inne,chryzantemy muszą być :oczko:
Dobrego,spokojnego dnia życzę :angel3:

Witam. 😁Masz rację. Jakby te kwiaty najdroższe dały by im niebo. A czy to Niebo istnieje. ? W coś wierzymy bo tak nas nauczono i nam przekazano. Nikt nie był nie wrócił nie widział. Ja coraz częściej myślę o przekazaniu swojego ciała w formie donacji na cele naukowe po mojej śmierci. Później niechnke chowają wedle mojej decyzji w akcie notarialnym zapisanej. Nie muszę mieć wystawnego pomnika za niewiadomo ile i obdzierać bliskich żeby na niego wydawali kasę. Bardzo mnie się podoba w Niemczech nie ma takich Mercedesów na cmentarzach. Rzadko też chodzą i może i dobrze bo po co tam latać i pilnować pomnika? 
Jestem w Pl zawsze z mężem odwiedzamy swoich bliskich. Po jednym swiatelku pali y i uważam, że wystarczy.  Na szczęście rodziców póki co mamy przy życiu. Dużo i drogo nie znaczy , że jest extra. A te rewie mody 1 listopada to już przesada. Od 4 lat nie ma mnie w Pl w tym dniu bo też mnie szczerze mówiąc denerwowało wypytywanie i wchodzenie w moje życie z buciorami tych co dpotukałam na cmentarzu. Oj w tym roku będzie pożywka bo wyszłam za mąż nikomu nic nie mówiąc więc rodzice ( szczególnie matka) ma problem jak ona schowa się przed ludźmi bo ja takie coś w sekrecie zrobiłam. A no zrobiłam. To był NASz dzień a nie Wszystkich . 
Miłego dnia opiekunowo. Dużo słońca bo tu jest zimno i deszczowo. 🍎☀️🍄🍁
31 października 2024 08:49 / 4 osobom podoba się ten post
Witam wszystkich odpoczywających ,a zwłaszcza pracujących z domu groby uporządkowane tylko jeszcze jutro kwiaty i znicze kupić w domu jeszcze sporo pracy do zrobienia i za 2 tygodnie ruszam do pracy trzymajcie się cieplutko 
31 października 2024 09:02 / 4 osobom podoba się ten post
Witam wszystkich w pochmurny czwartek. Jeszcze dopijam poranną kawusię,jeszcze chwila porannego rozmemłania i będę się sprężać. Najpierw zakupy,później sporo czasu spędzę w kuchni. Przygotuję potrawy,które jutro po powrocie do domu wystarczy odgrzać . Razem z moimi gośćmi przyjedziemy do mnie już po obiedzie . Wspólny ,rodzinny obiad,po uroczystościach na cmentarzu,w jedynej w miasteczku restauracji. A później będziemy u mnie biesiadować,na pewno do późna i w sobotę ,po śniadaniu jeszcze raz pojedziemy na cmentarz a z niego porozjeżdżamy się do swoich domów .
Życzę Wam wszystkim spokojnego dnia 
31 października 2024 09:45 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry . U nas dzień ładny jesienny dzień. Wybieramy się dziś na cmentarze, a że jest jeszcze coś do zrobienia, to zaraz musimy jechać :) Generalnie chaosik , jeszcze mi tu chłop mamrota, że jak to ja znów kiecke posiała  a prawda jest taka , że sam ubiroł - laluś jeden 
No i na szybko tak aby Kubanki zrozumiały :)
Liebe S- wpis nie traktował o Tobie. Ci co mieli zrozumieć - odebrali jak trzeba  Ale jak masz ochote to wpadaj - niekoniecznie z kapeluszem na kiju :) Z ostrej tu nie strzelamy, najwyżej z procy , bawiąc się przy tym całkiem nieżle :) I niczyje życie tu nikogo nie obchodzi, ani dopieprzanki nikomu na podstawie starych gazet - ten etap jest już zamknięty. Pozdrówka :)
Miłego dnia Ludzie :) 
31 października 2024 14:32 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry ostatni raz w październiku . Trochę podróżuje ,trochę leniuchuje . Tłok na drodze s okolice cmentarzy obstawione autami na gęsto. Nie wiem czy ktoś pamięta jak pisałam, że zaczynłam akcje pt Cmentarz bez sztucznych kwiatów  . Trochę się udało przy pomocy regionalnej prasy , myślę, że co roku będzie lepiej . Nie wiem i nie chcę wiedzieć czemu służy ta gra kto ma bogatszy wystrój na płycie nagrobnej . Pamięć i wspomnienia powinny się liczyć a nie ilość ozdób i zniczy . Pozdrawiam .
01 listopada 2024 09:27 / 6 osobom podoba się ten post
01 listopada 2024 11:42 / 3 osobom podoba się ten post
Magdalenka

Ile masz dni do końca zlecenia? Dopiszę cię do odliczajek jak chcesz. :-)

Hej, na dzień dzisiejszy mam jeszcze "oczko" 21 dni👍

pozdrawiam 🫡 
01 listopada 2024 14:39 / 2 osobom podoba się ten post
Witajcie.  Życzę wszystkim spokojnego dnia. Tajen dopisałam cię do odliczajek.
01 listopada 2024 14:50 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzień dobry,dzień dobry ☀️,witam wszystkich zapracowanych. Nikt się jeszcze nie witał,na pewno zajęci jesteście bardzo. U mnie ☁️ pochmurno,może nawet posiąpi deszcz,ale nie ma to tamto,trzeba się zbierać i jechać na cmentarz. Grób rodziców już uporządkowany,siostra była w sobotę . Mnie został grób męża i teściów . Wszyscy pochowani są w małym miasteczku i,domyślacie się już na pewno,jak to wygląda . U wszystkich "na bogato",jeden chce być lepszy,czytaj droższy,od drugiego. Jak ja tego nie lubię . Na szczęście dawno wyrosłam z myślenia "co ludzie powiedzą ",interesuje mnie to tyle,co nic. Jedna doniczka,dwa ładne znicze,proste,typu latarenka,najlepiej bez ozdób. I tak w dniu wszystkich świętych światełek będzie więcej ,stawiają je przyjaciele,znajomi. Grób rodziców już "małomiasteczkowy ". Trzy donice najdroższych chryzantem ,zdaniem mojej siostry,muszą być ,bo przecież rodzice mieli troje dzieci,więc nie może być inaczej. Jakby jeden,ładny kwiat od nas wszystkich nie wystarczył . Upiększanie grobu rodziców zostawiamy ,ja i brat, naszej siostrze. Dzielimy się kosztami. W tym roku wyszło łącznie 450 zł! Pytam się ,po co? Tyle się mówi o ochronie środowiska ,o nie generowaniu śmieci ,ale ,niestety,do niektórych to nie dociera . Wolę wyjść w oczach innych na skąpą w tym jednym dniu w roku,w zamian przynajmniej raz w miesiącu ,kiedy jestem w domu,pojechać na cmentarz,dbać o to,by nagrobki były zadbane przez cały rok,zapalić świeczkę ,usiąść na chwilę przy grobie i "pogadać "z bliskimi,których już nie ma przy mnie. I tak też robię ,1 listopada jedynie kwiaty są inne,chryzantemy muszą być :oczko:
Dobrego,spokojnego dnia życzę :angel3:

Ja w tym roku kupiłam znicze, rodzina przywiezie kwiaty. na cmenatrze jedziemy dzisiaj wieczorem. Kiedyś każdy osobno wszystko kupował, groby pękały pod naporem kwiatów, świec. Wielka przesada, zrezygnowaliśmy z tego i jest dobrze.  Sztucznych kwiatów o których pisze mleczko nigdy nie miałam. Nie lubię i zgadzam się, że powinny być wycofane.
01 listopada 2024 14:58 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Uśmiechałyśmy się tylko :) A płaszcza nie kupiłam, nawet nie byłam w Spreitenbach, bo musiałam wykombinować szybko dodatkowe 2 dni wolnego. Mam w puli, ale problem jest w tym , że personelu jest niewystarczająca ilość - ale Leiter coś wymyślił. No i jak ja na cmentarzu bez takiego płaszcza wystąpię? Mój mroczny image rozwalę sobie jak nic :) Jak żyć? :-)

Nie wiedziałam, że masz mroczny image. Wczoraj wieczorem rozdałam wszystkie cukierki. Dzieciaczki biegały przebrane i zbierały słodycze wszelakie.
02 listopada 2024 15:33 / 4 osobom podoba się ten post
No już po strachu  lubię nocą w dzień zmarłych chodzić po cmentarzu . Wtedy jak już same niedobitki stawiają znicze .W ciszy i spokoju 

Taka jedna pani zasiedziała się przy grobie męża aż doczekała późnej pory .Zerwała się z ławki i odetchnęła z ulgą, bo jeszcze jakiś mężczyzna szedł wolnym krokiem .Przerażona podbiegła do niego , wzięła przepraszając go pod ramię .Tak się bałam powiedziała,  jest tak późno a ja sama na cmentarzu . W odpowiedzi usłyszała grobowy głos ............ jak żyłem też się bałem  . Ja w duchy nie wierzę 

Dziś Zaduszki też pójdę wieczorem .
02 listopada 2024 15:49 / 3 osobom podoba się ten post
Magdalenka

Nie wiedziałam, że masz mroczny image. :-) Wczoraj wieczorem rozdałam wszystkie cukierki. Dzieciaczki biegały przebrane i zbierały słodycze wszelakie.

U nas tez pomazane na różne kolory i w śmiesznych przebraniach dzieciaki ganiały .Ja osobiście z tego Halloween lubię tylko dynie . Zupę gotuje a i konfitury robię.
02 listopada 2024 16:10 / 5 osobom podoba się ten post
Przyłączam się do powitajek. Życzę dnia w dobrej atmosferze.

02 listopada 2024 16:15 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

U nas tez pomazane na różne kolory i w śmiesznych przebraniach dzieciaki ganiały .Ja osobiście z tego Halloween lubię tylko dynie . Zupę gotuje a i konfitury robię.:mniam:

Co roku kupuję w okolicznym sklepie cukierki na wagę i wiem, że nie usiądę spokojnie przed godziną 23. Tak zazwyczaj przychodzą. Mleczko zupa z dyni jest bardzo dobra. Też dzisiaj wieczorem idziemy na cmentarz. Miłej reszty dnia Mleczko.