Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

09 lutego 2026 09:30
Kurczak z warzywami,tak niby po chińsku,ryż do tego. Duzovwarzyw więc sałaty nie będę robiła. Lody na deser. 
10 lutego 2026 07:38
Dzisiaj będę gotowała zupę z czerwoną soczewicą . Nie krem ,taka z ziemniakami i marchewką. Przyprawię aromatycznie,dorzucę pokrojone kiełbaski pieprzowe żeby było treściwiej . Przed zupą sałata coby witamin więcej złapać . A na deser mam jeszcze trochę  lodów ,do nich owoce,kawałek melona zostało mi od wczoraj,borówkami  obok sypnę i będą aż 3 dania ! 
11 lutego 2026 19:57 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Wieczorkiem odpisze dzień tylko się przywitam 

Mam bardzo zajęty dzień .:buziaki2:

Robisz tort na Walentynki ? :)
13 lutego 2026 10:43 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Robisz tort na Walentynki ? :)

Nie , jakos Walenty kojarzy mi się z padaczka . To jest patron chorych na epilepsję 

Choć zakochanie pod pewnym kontem zbliżone jest do tej choroby 
Paczka też nie jadłam w tłusty czwartek .Byłam zajęta ,sama nie usmażyłam a kupić tych chemicznych nie miałam ochoty 
Dziś pewnie po groszu za szt sprzedają .
13 lutego 2026 10:49 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nie , jakos Walenty kojarzy mi się z padaczka . To jest patron chorych na epilepsję 

Paczka też nie jadłam w tłusty czwartek .Byłam zajęta ,sama nie usmażyłam a kupić tych chemicznych nie miałam ochoty 
Dziś pewnie po groszu za szt sprzedają .:-)

O,nareszcie,pokazałaś się w końcu 👍. Ładnie to tak zostawić nas na dłużej bez słowa?

13 lutego 2026 10:50 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Podaj przepis ,ale konkretnie. Ten krem na włoską modłę jest bardzo słodki - nie przeczę-Italiany mają dobrą kuchnię i strefę fashion z zastrzeżeniem, że za dużo kombinują i serwowac od nich mozna sobie coś tylko od czasu do czasu. 

Zrobiłam wg przepisu z internetu .
Conaobiad" bardzo fajne przepisy i proste . Lubię takie bo nie trzeba główkować i wszystko co potrzeba mam w szafce . 

Pamiętam, że kiedyś pisałaś o jakimś extra kremie  maślanym na bezie . Robisz go w dalszym ciągu ? 
13 lutego 2026 10:55
Mleczko

Dziś pewnie po groszu za szt sprzedają .:-)

To i to atakuje mózg, no tak :)
13 lutego 2026 10:56
Mleczko

Zrobiłam wg przepisu z internetu .
Conaobiad" bardzo fajne przepisy i proste . Lubię takie bo nie trzeba główkować i wszystko co potrzeba mam w szafce . 

Pamiętam, że kiedyś pisałaś o jakimś extra kremie  maślanym na bezie . Robisz go w dalszym ciągu ? 

Jasne, stabilny, trzyma jak diabeł sołtysa za gromadzkie pieniądze. Do tortów , ptysiów, muffinek jak znalazł. I mrozić można.
13 lutego 2026 10:57 / 1 osobie podoba się ten post
 Zupa solanka . Gotuje już , ale to na jutro .Najlepsza jest na drugi dzień .Wypróbowana i tego się trzymam 

A dzisiaj rybka ,ziemniaki tłuczone posypane koperkiem  , surówka z kiszonej kapusty .
Już nigdy nie kupię kapuchy , robię sama i eksperymentuje . Zrobiłam słoik z czarnuszka , słoik z papryka chilli piri-piri . Ta właśnie ostra jest do rybki . Na słoik litrowy wkroilam mniej niż połowa papryczki i wystarczy . Czuć ostrość , ja lubię na ostro . 
13 lutego 2026 11:02 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

O,nareszcie,pokazałaś się w końcu 👍:-). Ładnie to tak zostawić nas na dłużej bez słowa?:oczko:

Gusia miło mi, że zatęskniłaś  Napisze w tajemnicy , że przepisywałem pracę dyplomowa . Była dość obszerna , musiałam rozłożyć, rozmieścić wszystko żeby było dobrze przepisane i pięknie rozłożone . Dziś zasile swoje konto lewym groszem . 
13 lutego 2026 14:16 / 1 osobie podoba się ten post
Obiad zjedzony,dzień zaliczony jak powiadają . Dzisiaj gotowałam na dwa garnki i dwie patelnie. Ja z seniorem makaron z krewetkami,chilli,czosnkiem,imbirem i trochę śmietanki ,seniorka dostała też makaron ale z kurczakiem w sosie warzywnym,zagęszczonym serkiem śmietankowym. Na deser lody,Schwärzwalder Kirsch,są w Rewe w angebocie . Seniorka żadnych ryb ani krewetek nie jada,ale nie wzdryga się patrząc jak my wcinamy 
13 lutego 2026 15:19 / 1 osobie podoba się ten post
A ja zrobiłam gotowca do kawy.
13 lutego 2026 18:43 / 1 osobie podoba się ten post
Maluda

A ja zrobiłam gotowca do kawy.

Nie całkiem gotowca,tylko "boden",reszta to już Twoje dzieło . Wygląda apetycznie 
13 lutego 2026 19:08 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Nie całkiem gotowca,tylko "boden":-),reszta to już Twoje dzieło :mniam:. Wygląda apetycznie 

Oj,tam,boden to drobiazg Liczą się kilogramy