Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

21 lutego 2026 12:25 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

To kup i sobie ugotuj:-). Też taką lubię. Jak większą ilość gotuję,to dodaję ziemniaki,gotują się razem i później ciapię :-). Ale wtedy już nie ma ziemniaków do mięsa czy czegoś tam na talerzu. Najpierw podsmażam na maśle klarowanym cebulkę,dodaję resztę,doprawiam lekko solą.pieprzem i u mnie koniecznie mielony kminek. Jak kapustka zwiędnie,to zalewam delikatnym bulionem warzywnym,ale tylko tak,żeby przykryła lekko warzywa. Czasami dodaję trochę dobrego octu winnego,czasami sok z cytryny i jak już pociapię,to siekany koperek . Mogę jeść samą,nic mi więcej nie potrzeba :mniam:

😋 
Przypomina mi to holenderski stamppot
😋
    💦 
21 lutego 2026 12:39 / 1 osobie podoba się ten post
Agat

😋 
Przypomina mi to holenderski stamppot
😋
    💦 

Nauczyłam się tego od podopiecznej blisko holenderskiej granicy 
21 lutego 2026 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
Stek............. na coachingowym sosie plus sałatka z metafor - główka pracuje  Żart , zaznaczam - u mnie konkret  :)

Zupa gulaszowa była - u w i e l b i a m 

21 lutego 2026 17:03 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie został makaron od wczoraj z zupy pomidorowej ,za dużo urosło to zrobię makaron z jajkiem i wiórki serowe oraz przyprawy powinno być dobre ,ja tak jadam hehe.Nauczona jestem oszczędności i staram się nic nie marnować 
22 lutego 2026 08:34 / 2 osobom podoba się ten post
Kotlet z piersi z indyka, ziemniaki tłuczone i surówką z pora, marchewki i jabłka i wezmę resztę buraczków ze słoika bo stoją w lodówce i tak się na mnie patrzą. 🤣 
Na deser lody bo seniorka bez nich ani rusz. 🍦
22 lutego 2026 11:23 / 1 osobie podoba się ten post
Jeszcze nie wiem,co będę jadła. Zobaczę co restauracja serwuje
23 lutego 2026 08:12 / 1 osobie podoba się ten post
Spaghetti 🍝 bolognese. Sałata z sosem winegret. 
23 lutego 2026 09:53 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Spaghetti 🍝 bolognese. Sałata z sosem winegret. 
:mniam:

U mnie to samo. Spaghetti bolognese. Senior z synem już wyjechali,o 12-tej mają umówiony termin,nie wiem kiedy wrócą,więc gotuję coś,co po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.
23 lutego 2026 11:24 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie obiad na 18,00 i będą schabowe od wczoraj bo zrobiłam na dwa dni. Do tego piree + sałatka warzywna .na deser puding.
24 lutego 2026 08:18 / 1 osobie podoba się ten post
Wczoraj było spaghetti mięsne to dziś placki kartoflane. Seniorka z musem jabłkowym ja z twarożkiem i szczypiorkiem. 
24 lutego 2026 10:35 / 1 osobie podoba się ten post
Curry warzywne z kurczakiem i ryż do tego. Z nudów ugotowałam już budyń,zjemy na deser.
25 lutego 2026 08:23 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa gulaszowa. Papryka i inne warzywa zaczynają.więdnąc więc trzeba je zutylizować. 🤣
Na deser lody. 🍦
25 lutego 2026 09:34 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Ja gotowałam Sauerampfersuppe jak po  pracowalam w domu opieki . To był bardzo specyficzny ośrodek . Już kiedyś pisałam o tym . Wszyscy jedli obiad w pracy tylko sobote i niedzielę gotowaliśmy sami . Ugotowałam szczawiowej z jajkiem i śmietanka , tak zajadali, że uszy im się trzęsły . Nie wierzyli , że to szczaw w głównej roli . W Szwajcarii szczawiu jak na lekarstwo . Tam chodzą faceci z bańka na plecach i szprycuja w gniazdo szczawiu . Jak pytałam dlaczego to robią , powiedzieli, że Milka :-) mogłaby to zjeść i mleko będzie złe. 

Też bym zjadła.moze i seniorom by posmakowała,ale gdzie tu szczaw dostanę?
w ubiegłym tygodniu nagotowałam gar zupy jarzynowej. Część zamroziłam . Przez noc rozmrażała się w lodówce,coś tam dodam,czymś doprawię i będzie nowa zupa krem jarzynowa . I placki ziemniaczane. Z musem jabłkowym ale też podam śmietanę ze szczypiorkiem. Senior ciekawy nowości,to pewnie spróbuje.
Dobrze że jest tutaj elektryczna tarka do jarzyn,na zwykłej nie chciałoby mi się trzeć ziemniaków. Jakbym się nie starała,zawsze palce poobcieram
26 lutego 2026 08:19 / 1 osobie podoba się ten post
Makaron w sosie pieczarkowym że śmietanka plus dorzucę kilka różyczek brokuła. 
Na deser niezmiennie lody. 🍦
26 lutego 2026 10:04 / 2 osobom podoba się ten post
A ja dziś kombinuję z tym, co w lodówce zostało bo dopiero jutro wieksze zakupy. Z wczoraj mam kawałek pieczonego kurczaka, to go drobno pokroję i zrobię sos do makaronu. Dodam troche śmietanki czosnku, może garść mrożonego groszku żeby kolor był a na defer robię moje ulubione bułeczki drożdżowe z czekoladą, już mi ślinka leci