Magdalena_k jak złapał Cię ból (rozumiem że to po urazie - albo uderzeniu albo po jakimś niefortunnym schyleniu się) to do 48 godzin powinnaś to miejsce chłodzić. O ketonalu zapomnij! Maść przeciwbólowa - przeciwzapalna - jak najbardziej. Na razie nic nie wygrzewaj. Nie napisałaś jak długo już Cię boli - więc tylko tyle mogę pomóc. Możesz doraźnie zażyć jeszcze coś doustnego, ale lekkiego - APAP albo Paracetanol. Ale nie przesadzaj z painkillerami. Możesz "uśpić" nerwy czuciowe, poczuć się trochę pewniej i nieszczęście gotowe, ale tym razem może być jeszcze gorzej. Przyczyn bólu pleców może być bardzo wiele. Nie wiem jak długo będziesz jeszcze za granicą, ale dobrze byłoby zrobić RTG tej części, która Ci dokucza. Z Twojego opisu wynika, że to część lędźwiowa. Jeśli ból Cię będzie nadal męczył, to zrób RTG tam - nawet odpłatnie, bo nie wiem jak tam Twoje ubezpieczenie i szczerze mówiąc to nie wiem, czy EKUZ na to pozwala. Zdawaj relacje codziennie na forum. Postaram się pomóc jak umiem, ale gwarancji nie daję, bo tak naprawdę nie wiemy co Ci dolega. Jedyne co mogę zrobić dla Ciebie, to tyle, by Ci nie zaszkodzić, ale co najwyżej ulżyć. I jeszcze jedna rada - nie słuchaj tego co na forum pisze Emma_M