Odliczam dni 25

23 lipca 2025 07:22 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Dzień dobry w środę 23 lipca. Dzisiaj jest 204 dzień roku I do końca roku pozostało nam 161 dni .Lato będzie jeszcze trwało 67  dni .

Odliczam :slodki krolik:

Tola Tosia- 1 dzień ,jutro już wyjazd do domu :flaga Polski:
Szczęśliwej podróży I udanego urlopu :buziaki2:

Aldonak- 5 dni ,więc na palcach jednej ręki można już odliczać :bravo:

Magmab- 7 dni ,równiutko tydzień i można otwierać :szampan:

Malgi - 15 dni ,tylko dwa tygodnie I odrobinka :wino2:

Kika 67 - 17 dni ,małymi kroczkami do celu :bravo:

Dusia 78- 24 dni i spadłaś na ostatnią pozycję ,ale w nagrodę proponuję Ci przejąć odliczajki od jutra? 
:piwosze2:

Życzę wszystkim miłego I pogodnego dnia I zapraszam na wspólną :pije kawe:

Tosia - szczęśliwej drogi do domu
23 lipca 2025 07:36
Kika67

Dzień dobry w środę 23 lipca. Dzisiaj jest 204 dzień roku I do końca roku pozostało nam 161 dni .Lato będzie jeszcze trwało 67  dni .

Odliczam :slodki krolik:

Tola Tosia- 1 dzień ,jutro już wyjazd do domu :flaga Polski:
Szczęśliwej podróży I udanego urlopu :buziaki2:

Aldonak- 5 dni ,więc na palcach jednej ręki można już odliczać :bravo:

Magmab- 7 dni ,równiutko tydzień i można otwierać :szampan:

Malgi - 15 dni ,tylko dwa tygodnie I odrobinka :wino2:

Kika 67 - 17 dni ,małymi kroczkami do celu :bravo:

Dusia 78- 24 dni i spadłaś na ostatnią pozycję ,ale w nagrodę proponuję Ci przejąć odliczajki od jutra? 
:piwosze2:

Życzę wszystkim miłego I pogodnego dnia I zapraszam na wspólną :pije kawe:

Dziękuje ale ja nie mam tutaj czasu. 
23 lipca 2025 08:09 / 2 osobom podoba się ten post
Proszę żeby ktoś przejął odliczajki od jutra .
Może jest ktoś chętny ?
23 lipca 2025 12:38 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Proszę żeby ktoś przejął odliczajki od jutra .
Może jest ktoś chętny ?

Ja mogę, ale tylko na dwa tygodnie
23 lipca 2025 21:08 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

Ja mogę, ale tylko na dwa tygodnie:bezradny:

Bardzo dziękuję, dobre i to 
23 lipca 2025 22:24 / 1 osobie podoba się ten post
Kika67

Dokładnie, bo w przypadku wcześniejszego zjazdu zawsze firmy robią problemy ,więc skoro zlecenie kończy się wcześniej nie z naszej winy ,to powinni nam wypłacić przynajmniej za cały dany miesiąc. Rodziny przecież płacą za miesiąc z góry .
Te firmy ,to jedna wielka banda. 

Oj mógłbym wiele o tym napisać. Ja własnie niedawno zostałem ukarany za wcześniejszy zjazd (nie z mojej winy bo z powodu śmierci seniora). Dużo o tym pisałem na grupach na FB i na forum OpiekunkaRadzi.   Jeśli ktoś jest zainteresowany to tutaj mogę napisać.

Ale dodam mimo wszystko... generalnie to co podpisujemy w umowach z agencjami pracy ma pełną moc prawną. Byłem z tym u prawników.  W umowach zlecenie prawo...  BARDZO ale to BARDZO mało nas chroni. Niemalże wolna Amerykanka. Aż byłem w szoku.   Dlatego trzeba mega uważać na to co podpisujemy.
23 lipca 2025 22:56 / 2 osobom podoba się ten post
Mateusz125

Oj mógłbym wiele o tym napisać. Ja własnie niedawno zostałem ukarany za wcześniejszy zjazd (nie z mojej winy bo z powodu śmierci seniora). Dużo o tym pisałem na grupach na FB i na forum OpiekunkaRadzi.   Jeśli ktoś jest zainteresowany to tutaj mogę napisać.

Ale dodam mimo wszystko... generalnie to co podpisujemy w umowach z agencjami pracy ma pełną moc prawną. Byłem z tym u prawników.  W umowach zlecenie prawo...  BARDZO ale to BARDZO mało nas chroni. Niemalże wolna Amerykanka. Aż byłem w szoku.   Dlatego trzeba mega uważać na to co podpisujemy.

Załóż osobny temat np. " Umowa zlecenie, blaski i cienie ", albo coś w ten deseń. Podziel się swoim doswiadczeniem. Moze to ośmieli też innych do opisania spostrzeżen i wniosków. Sama lata świetlne temu wyjechałam kilka razy z firmą. Może umowy gdzieś mam jeszcze w archiwach meilowych. Zajrzę , powspominam - kto wie, może też dorzucę trzy grosze. 
23 lipca 2025 23:41 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Załóż osobny temat np. " Umowa zlecenie, blaski i cienie ", albo coś w ten deseń. Podziel się swoim doswiadczeniem. Moze to ośmieli też innych do opisania spostrzeżen i wniosków. Sama lata świetlne temu wyjechałam kilka razy z firmą. Może umowy gdzieś mam jeszcze w archiwach meilowych. Zajrzę , powspominam - kto wie, może też dorzucę trzy grosze. 

Dobry pomysł. Być może założę taki temat. Choć póki co tyle żyłem ostatnio tym tematem, że muszę odsapnąć.

Ja z kolei miałem na odwrót... lata świetlne temu pracowałem prywatnie, i jednak wtedy było lepiej. Zasady były proste, ustalane z rodzinami. Pieniądze co tydzień do ręki. Nie było między nami agencji co w razie czego czekała tylko na to aby ukarać, itd. 
   Nietórzy mówią, że praca przez agencję to chcociaż na emeryturę idzie.... No niestety, nieszczęśnicy nie wiedzą chyba, że to idą takie grosze, że to praktycznie się nie liczy i nie jest odczuwalne.  A te mityczne: "Płacimy od sredniej krajowej" to jest najczęściej opłacona jedna składka... za całe zlecenie. Czyli np. za 2/3 miesiące pobytu na zleceniu.

Aktualnie jestem przez agencję gdzie wkręcił mnie znajomy. Bardzo dobre miejsce. Ale gdy się skończy to będę szukał prywatnie. Mam już dość tych agencji.
24 lipca 2025 06:14 / 3 osobom podoba się ten post
To odliczamy - Czwartek 24 lipca 2025r.

Tola Tosia - Spokojnej drogi i wspaniałego urlopu 

Aldonak - 4 dni - 

Magmab - 6 dni - 

Malgi - 14 dni - dwa tygodnie 

Kika 67 - 16 dni - 

Dusia 78 - 23 dni - 
Czy ktoś jeszcze chce dołączyć?
24 lipca 2025 12:41 / 2 osobom podoba się ten post
Mateusz125

Dobry pomysł. Być może założę taki temat. Choć póki co tyle żyłem ostatnio tym tematem, że muszę odsapnąć.

Ja z kolei miałem na odwrót... lata świetlne temu pracowałem prywatnie, i jednak wtedy było lepiej. Zasady były proste, ustalane z rodzinami. Pieniądze co tydzień do ręki. Nie było między nami agencji co w razie czego czekała tylko na to aby ukarać, itd. 
   Nietórzy mówią, że praca przez agencję to chcociaż na emeryturę idzie.... No niestety, nieszczęśnicy nie wiedzą chyba, że to idą takie grosze, że to praktycznie się nie liczy i nie jest odczuwalne.  A te mityczne: "Płacimy od sredniej krajowej" to jest najczęściej opłacona jedna składka... za całe zlecenie. Czyli np. za 2/3 miesiące pobytu na zleceniu.

Aktualnie jestem przez agencję gdzie wkręcił mnie znajomy. Bardzo dobre miejsce. Ale gdy się skończy to będę szukał prywatnie. Mam już dość tych agencji.

Zgadzam się z tym ,że idą grosze ,ale jest to bezprawne ,znam  sposób żeby na nasze konto trafiały pełne składki .Pisałam tu o tym ,ale zainteresowania tematem brak ,widać wszyscy mają już tyle ,że więcej nie potrzebują 
24 lipca 2025 13:35 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

To odliczamy - Czwartek 24 lipca 2025r.:pisze_listy:

Tola Tosia - Spokojnej drogi i wspaniałego urlopu:flaga Polski: 

Aldonak - 4 dni - :sprzatanie:

Magmab - 6 dni - :zajeta:

Malgi - 14 dni - dwa tygodnie :szampan:

Kika 67 - 16 dni - :pisze na forum:

Dusia 78 - 23 dni - :hustawka:
Czy ktoś jeszcze chce dołączyć?

Dzisiaj jadę z miotłą, odkurzaczem i mopem😀 Wszystkim wracającym życzę szybkiego zjazdu bez komplikacji.
24 lipca 2025 13:38 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Zgadzam się z tym ,że idą grosze ,ale jest to bezprawne ,znam  sposób żeby na nasze konto trafiały pełne składki .Pisałam tu o tym ,ale zainteresowania tematem brak ,widać wszyscy mają już tyle ,że więcej nie potrzebują :smiech3:

To zależy co napisałaś.🤩 Raz jeszcze napisz.
24 lipca 2025 17:52 / 1 osobie podoba się ten post
Mateusz125

Jasne, odsapnij, pozbieraj myśli i wciel w czyn . Jeżeli mogę coś podsunąc to temat prowadz w takiej formie, aby zadziałał prewencyjnie. To znaczy- jezeli by u kogos pojawil się kuriozalny zapis, to mógłby sobie go w tym temacie skonfrontowac z innymi użytkownikami mającymi podobny problem . Pomogłoby to na przyszłosc omijac rafy i nie podpisywac czegoś co mogłoby zaszkodzić. Myslę , ze na slogany reklamowe nikt się nie daje nabierać, ale ludzie wybierają mniejsze zło . 
25 lipca 2025 06:58 / 2 osobom podoba się ten post
Piątek - 25 lipca 2025r.

Aldonak - 3 dni - 

Magmab - 5 dni - 

Malgi - 13 dni - 

Kika 67 - 15 dni - 

Dusia 78 - 22 dni - 
25 lipca 2025 07:53 / 1 osobie podoba się ten post
Aldonak

To zależy co napisałaś.🤩 Raz jeszcze napisz.

Napiszę w najbardziej prosty sposób jaki potrafię to przekazać .
W Polsce co roku jest podawana tzw ,średnia krajowa .
Jeżeli zarobek nasz wynosi tyle co lub więcej ile wynosi średnia krajowa ,to firma ma obowiązek odprowadzić składki od średniej krajowej za każdy miesiąc naszej pracy ,oczywiście jeżeli miesiąc jest niepełny to proporcjonalnie za przepracowane dni .
Nasz zarobek ,to kwota którą faktycznie zarabiamy czyli to co dostajemy na konto .
Natomiast jeżeli nasz zarobek jest mniejszy od średniej krajowej ,to składki powinny być odprowadzone również od całości wynagrodzenia .
Jeśli firma tego nie robi ,to wystarczy zgłosić do Zusu ,tam gdzie firma ma siedzibę ,że prosi się o kontrolę w danej firmie w celu ustalenia prawidłowej podstawy naliczania składek emerytalno - rentowych .Ważne żeby podać odres oraz NIP firmy ,oraz za jakie okresy to ma być .
Nie jest istotne czy firma jeszcze istnieje ,czy jest w upadłości o czy wymagalność się przedawniła ,bo jeśli zapadnie decyzja z ZUS lub wyrok sądu ,to na naszym indywidualnym koncie zostaną zaksięgowane odpowiednie składki .
Wszystko toczy się między zusem ,a firmą ,my dostajemy tylko powiadomienia i mamy prawo wglądu do dokumentów i uczestniczenia w procesie sądowy ,oczywiście o ile będziemy chcieli .