Powitajki przy kawie 78

04 lutego 2025 05:07 / 8 osobom podoba się ten post
No nie,Malgi mnie ubiegła Witam serdecznie we wtorek. Ja mam dziś labę,bo Seniorka do Tagesstate,czyli przedszkola.Dzień mi upłynie na poszukiwaniu tabletek, bo chyba mi je gdzieś schowała.
04 lutego 2025 06:33 / 9 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie Miłego dnia życzę spokojnego mijającego dla pracujących uśmiechniętego dla wszystkich 
04 lutego 2025 07:03 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w zimy wtorek .Podstawiłam wczoraj auto pod dom z lenistwa   Dzisiaj dzień zakupów .Tyle skorzystałam, że czas przeznaczony na dojście do garażu przeznaczę na skrobanie szyb 
Optymistycznie zacznę dzień  
Zdrowia i spokoju życzę 

04 lutego 2025 07:40 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Tina,ja tutaj nie w temacie,ale może zajrzysz jak zacytuję :oczko:
Od lat w Szwajcarii to się pewnie wyspecjalizowałaś w serowych foundue :-)
Córka Pdp przywiozła nam ze Szwajcarii Appenzeller Käse-Founde . Takie gotowe. Wiem,jak je przyrządzić,mamy odpowiednie naczynia i gerety,ale co do niego jeszcze podać ? Oprócz dobrej bagietki oczywiście :oczko1:. Tak wiesz,żeby smacznie było  i ładnie wyglądało ,a nie tylko buła w sosie serowym maczana :-)

A ja wolę czekoladowe 
 To nie z  Appenzeller ( to taka nasza  Bukowina )fajne i zapach przyjemny .  

04 lutego 2025 08:42 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry,słonecznie za oknem i -1 na termometrze. Ale dobrze dzisiaj spałam,obudziłam się wyspana . Z rana nie bardzo mam jak tłuc się po domu żeby nie budzić pdp ,poleżałam więc sobie trochę . Zaraz na górę zaparzyć kawusię . Od 9-tej nie przejmuję się że hałasu narobię . Nawet kiedy pdp się budzi,spogląda na zegarek i mówi ,że za wcześnie na wychodzenie z łóżka .
 Dzisiaj fizjo i Aga od sprzątania ,po drenażu ,ok 13:30 planuję wyjść z pdp z domu. Może wózek odpali. Wczoraj był fachman,jedna czesc do wymiany,ta ,która całą elektronikę mieści . Niestety pewnie tydzień trzeba będzie poczekać na nową . A teraz codzienna loteria ,zaskoczy albo nie . Ważne,żeby dał radę do celu dojechać ,do domu z górki to dam radę i bez wspomagania . Zakupy niewielkie,tylko kilku dodatków do fondue nam brakuje.
Przyjemnego,spokojnego wtorku życzę 
04 lutego 2025 09:47 / 6 osobom podoba się ten post
Qrcze,mówią żeby nie chwalić dnia przed zachodem słońca ,a ja pochwaliłam i co?
Ano słońce się schowało,na niebie ktoś mleko rozlał i zaczyna wiać . Brr,chłodno . A mogłam wygrzebać się wcześniej z betów i dłużej słonkiem nacieszyć. Cóż ,dzisiaj już po ptokach,następnym razem jak tylko słońce zobaczę ,to od razu hyc z łóżka ,szkoda czasu i dnia na wylegiwanie się 
Zobaczę ,jak to z  moją konsekwencją jest . Może się uda. Najlepiej samej sobie wyzwania stawiać ,siebie przecież zawieść nie chcemy 
04 lutego 2025 11:04 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  zakupy zrobione, czas brać się za gotowanie u nas obiad jak w większości niemieckich domów, po 12 
Spokojnego dnia i niewiele obowiązków nam pracującym życzę 
04 lutego 2025 18:18 / 4 osobom podoba się ten post
04 lutego 2025 18:51 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Witam w słoneczne poniedziałkowe popołudnie . Dopiero mam chwilkę na powitaski :-). Po śniadaniu pobiegłam do okulisty,bo powieka czerwona,oko zapuchnięte i duży dyskomfort przy mruganiu . Centrum okulistyczne blisko,raz dwa byłam na miejscu. I jakie pozytywne zaskoczenie,pani w recepcji spojrzała na mnie,poprosiła o zajęcie miejsca w poczekalni  i powiedziała,że za chwilkę się mną zajmie . I naprawdę za chwilkę przyniosła mi formularz do wypełnienia , pytania w języku polskim i niemieckim,to dla wiadomości tych,którzy chcieliby pójść do lekarza a obawiają się formalności . Nie czekałam dłużej niż 15 minut i pani doktor poprosiła mnie do gabinetu. Najpierw przeprowadziła ze mną wywiad,czy to się powtarza,jak często ,no normalnie jak Tina wczoraj:lol1: Obejrzała oko z każdej strony,powiedziała że to żaden jęczmień tylko jakaś bakteria dostała się pod powiekę . Jaka nie wiem. Mam wrażliwe oczy ,wszystko im szkodzi,kurz,wiatr,słońce ,wiele kosmetyków . Od paru lat rzęsy moge malować tylko okazjonalnie ,nad czym bardzo ubolewam :-(. Nawet tusze AA ,po kilku godzinach mnie uczulają . Przepisała mi maść z antybiotykiem,5 razy dziennie mam smarować . Dopiero drugi raz nasmarowałam a już zdecydowana poprawa . Ich bin einfach begeistert!. Wszyscy bardzo mili,poszło szybko a co najważniejsze trafiony lek!!!
W Polsce,gdybym nie miała koleżanek okulistek,musiałabym ,na fundusz,czekać 2 miesiące na wizytę . Tutaj poszło od ręki ,a właściwie od oka :oczko:.
 Zeszło nam trochę z córką ustalanie spraw ważnych i ważniejszych,terminów ,sprawdzanie zapasów leków i takie tam. Córka nie marudziła,tylko wszystkie papiery,które przygotowałam dla Niej w tamtym tygodniu do przejrzenia,przejrzała,powpinaka do segregatorów albo wyrzuciła. Grzeczna dziewczyna,nie kaprysiła i nie była zła ,że się szarogęszę. Wprost przeciwnie,wdzięczna i zadowolona 😀.
Pojechala z mamą do kawiarni,zaraz pójdę Ją zastąpić bo,niestety,musi wracać do domu.
Życzę Wam pięknego jeszcze popołudnia,ja okulary słoneczne zakładam i spadam:najlepszego3:

Miałamś taką maskarę? Może ta ci podejdzie Lily Lolo Natural wegańska https://www.notino.pl/lily-lolo/natural-mascara-tusz-do-rzes-zwiekszajacy-objetosc/
04 lutego 2025 20:46 / 2 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Miałamś taką maskarę? Może ta ci podejdzie Lily Lolo Natural wegańska https://www.notino.pl/lily-lolo/natural-mascara-tusz-do-rzes-zwiekszajacy-objetosc/

Dziękuję 
nie nie miałam,rozejrzę się za nią 
04 lutego 2025 21:29 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Róznie sie przyrządza fondue- dużo miejsca na kreatywnośc. Mozesz i ziolami doprawic.
Ja natomiast pisalam o jakichs pojemniczkach z gotową mieszanką przypraw z ktorej każdy biesiadnik by mógł skorzystac juz posypując to, to nadzial na widelczyk i zamoczyl w serze :)

No i było fondue . Ceremoniana kolacja. Celebrowaliśmy jak ci,co na Temu kupują,czyli jak milionerzy . Świece,lampka dobrze schłodzonego,różowego wina z Prowansji,i tak siedzieliśmy we troje 1,5 godziny ,maczając bagietkę w kremowym serze i pogryzając różności . Zrobiłam sałatę,były kabanoski,pomidorki,marcheweczki,brokuły,mini kukurydza i oliwki. To przygotowałam ją. Syn pdp przyniósł korniszony,cebulkę i małe buraczki marynowane,bo on zna tylko mit saueren Sachen. Zjedliśmy wszystko. Fajnie tak wspólnie siedzieć ,rozmawiać i jeść smaczne rzeczy 
04 lutego 2025 22:11 / 3 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Tę mam. Mnie się super sprawdza. Trzyma się dobrze, ma cieniutką szczoteczkę, bardzo wygodną i od razu wyczesującą rzęsy. Nie uczula, nie drazni oka. 
https://www.notino.pl/clinique/lash-power-wydluajcy-tusz-do-rzs/

04 lutego 2025 22:19 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

No i było fondue :-). Ceremoniana kolacja. Celebrowaliśmy jak ci,co na Temu kupują,czyli jak milionerzy :lol1:. Świece,lampka dobrze schłodzonego,różowego wina z Prowansji,i tak siedzieliśmy we troje 1,5 godziny ,maczając bagietkę w kremowym serze i pogryzając różności . Zrobiłam sałatę,były kabanoski,pomidorki,marcheweczki,brokuły,mini kukurydza i oliwki. To przygotowałam ją. Syn pdp przyniósł korniszony,cebulkę i małe buraczki marynowane,bo on zna tylko mit saueren Sachen:oczko:. Zjedliśmy wszystko. Fajnie tak wspólnie siedzieć ,rozmawiać i jeść smaczne rzeczy 

W wielu wersjach fondue czy raclette podaje się z kwaśnymi produktami - rację w pewnym sensie  miau  , ale buraczków konserwowych nie próbowałam z raclette czy fondue jesc. 
Ale warzywa takie jak ziemniaki czy kalafior, marchew tez smakują i tez sie podaje. Myslę , ze podpiekane plastry bakłazana tez by smakowały.
Nie uwierzylabys ilu zamoznych ludzi na Temu kupuje. Do Szwajcarii tez dotarło i cieszy sie powodzeniem. Zamawialam ciepłe skarpety- super jakość , świetnie się piorą i noszą. Lampki ledowe ładowane przez USB do szuflad a teraz zamówilam taką bluzkę. Jak będzie tak dobrej jakosci jak poprzednie rzeczy to będę  zadowolona, bo fason mi się bardzo podoba.

04 lutego 2025 22:20 / 4 osobom podoba się ten post
Dobry wieczór wszystkim też :) 
04 lutego 2025 22:33 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dobry wieczór wszystkim też :) 

Hej,to było z reklamy Temu,kupuj jak milioner,pewnie zauważyłaśw. Bratowa mnie zaraziła przeglądaniem stron tej platformy i Shein. Zamówiłam kilka rzeczy na Shein, niektóre bardzo dobrej jakości,inne fajne ale takie na jeden sezon.
 Na Temu zakochałam się w różnych pierdołach,takich przydasiach w kuchni czy w szafie,no i w dekoracjach ,typu lampki różne właśnie. W Polsce dostawa trwa długo ,2-4 tygodnie. Kiedyś przyszła paczka a ja już zdążyłam zapomnieć co zamawiałam . Ostatnio kupuję włóczki ,mają kaszmir,baby moher mięciutki ,moja córka namiętnie dzierga na szydełku i na drutach. Obiecała ,że jak przyleci ,to wydzierga mi takie sweterki mgiełki ,które mi się marzą .
A co do dzisiejszego fondue,to chyba jutro powiem "miau" do syna pdp