Wróciłam do domu dziś ok. godziny 9 rano. Podróż z tak obolałą nogą to było ciężkie przeżycie, zwłaszcza, że tylko w pozycji wyprostowanej i uniesionej nie czułam bólu, a w busie było z tym ciężko. W pierwszym busie szybko zwolniło się miejsce, więc mogłam tę nogę w miarę wyciągnąć, w drugim podkładałam sobie torbę po moją prawą nogę, żeby choć trochę ją unieść, ale wiadomo, że bagaż przesuwa się po podłodze jak bus robi zakręt itd. Wielki minus, że w tak dalekobieżnych busach GTV nie zadbał o więcej przestrzeni na wyciągnięcie nóg i o podnóżki na nogi (takie rozkładane). Wykombinowałam też oparcie stopy bez buta o oparcie na rękę fotela przede mną. Niezbyt to estetyczne z mojej strony, ale ból zmusza czasem człowieka do takiej prowizorki.
Dziś o 15:40 ortopeda, usg obu kolan i... najgorszy stan zapalny już mi przeszedł po tym ibuprofenie, ale i tak dostałam zastrzyk do kolana z kwasem hialuronowym i lekiem przeciwzapalnym= duża, ale nie całkowita poprawa. Do tego lek Olfen przeciwzapalny, bo stan zapalny od kilku dni rozsiał mi się po całym ciele. Dziś, już po zastrzyku w kolano, przeszedł mi w prawą kostkę i stopę i znowóż tam zaczęło mi nawalać, ale Olfen sporo pomógł. Usg wykazało, że woda w kolanie jeszcze trochę jest, ale się już w dużym stopniu wchłonęła oraz, że moja środkowa łękotka w prawym kolanie jest echogenicznie niejednorodna, ale bez wyraźnych dużeń uszkodzeń. Zrobię sobie po kolejnym zleceniu rezonans, bo podejrzewam, że mam ją trochę nadwyrężoną, pewnie trochę uszkodzoną i to ona mi tak strzela i blokuje kolano jak mam je długo w zgięciu. Może po takim rezonansie zrobię sobie zastrzyk z tego bogatopłytkowego osocza? Ta sytuacja pokazała mi JAK WAŻNA JEST PREWENCJA I BIEŻĄCE NAPRAWIENIE DROBNYCH USZKODZEŃ W NASZYM CIELE, ŻEBY NIE DOPROWADZIĆ DO SKUMULOWANIA SIĘ SZKÓD DO TAKIEGO STOPNIA, ŻE CZŁOWIEK JUŻ NIC NIE MOŻE. Lekarz powiedział mi też, że od dziś z e r o kucania, bo to mega stawy obciąża. Do tego mam ortezę na prawe kolano, a moje plany na kilka najbliższych dni to... leżenie i pachnnienie

.