Odliczam dni 26

17 lipca 2026 17:05 / 1 osobie podoba się ten post
Kornel Makuszyński to jeden z moich ulubionych pisarzy. Zarzuciłabym mu hipokryzję na podstawie tego cytatu, bo jego styl to taki uśmiech przez łzy, gdybym czytała go powierzchownie . W tomiku Perły i Wieprze można wyrażnie dostrzec potwierdzenie jego cytatowej tezy. 
18 lipca 2026 07:09 / 1 osobie podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  

Dzisiaj jest 18 lipca sobota

199 dzień roku 29 tydzień roku

Imieniny dzisiaj obchodzą:
Kamil, Szymon, Emilian oraz Karolina, Robert, Julian, Eugeniusz, Maryna, Bruno, Fryderyk, Erwin, Teodozja, Brunon, Arnold, Fryderyka, Roberta, Szymona, Drogomir, Krescenty, Prymityw - jak dobrze że mam na imię Małgosia 

Nietypowe święta:
Międzynarodowy Dzień Nelsona Mandeli 
Dzień Kawioru 
Światowy Dzień Słuchania 

Przysłowia na dziś:
„Jeżeli w żniwa mysz w polu gniazdo wysoko zakłada, znak to, że zima srogie śniegi zapowiada”

Cytat dnia:
„Każdy może współczuć cier­pieniom przy­jaciół, lecz trze­ba mieć wspa­niały cha­rak­ter, by móc cie­szyć się po­wodze­niem przyjaciela.” - Oscar Wilde

Odliczamy:

Joanna - 7 

Malgoszg - 38 

Milego dnia kochani  
19 lipca 2026 06:57 / 1 osobie podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  za oknem deszczowo i 14 stopni chyba lepiej zostać pod kołdrą 

Dzisiaj jest 19 lipca niedziela 

200 dzień roku 29 tydzień roku

Wincenty, Radomiła, Makryna oraz Marcin, Teodor, Ambroży, Arseniusz, Rufina, Włodzisław, Aurea, Lutobor

Nietypowe święta:
Dzień Czerwonego Kapturka 
Dzień Lodów 

Przysłowia na dziś:
„Czego lipiec nie dowarzy, tego sierpień nie dosmaży”

Cytat dnia:
„Na­wet gdy­byś dał człowieko­wi wszys­tkie wspa­niałości świata, nic mu nie po­może jeśli nie ma przy­jaciela, które­mu mógłby o tym powiedzieć.” - Johann Wolfgang Goethe

Odliczamy:

Joanna - 6 

Malgoszg - 37 

Milego dnia kochani  
20 lipca 2026 07:00 / 1 osobie podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  zaczynamy nowy tydzień, zobaczymy co fajnego przyniesie, niefajnych niefajności niech nie przynosi 

Dziś jest 20 lipca Poniedziałek 

201 dzień roku 30 tydzień roku 

Czesław, Małgorzata , Hieronim oraz Paweł, Leon, Czesława, Remigiusz, Ludwika, Eliasz, Aureliusz, Leona, Hieronima, Modest, Remigia, Flawian

Nietypowe święta:
Międzynarodowy Dzień Szachów 
Dzień Księżyca 

Przysłowia na dziś:
„Deszcz na świętą Małgorzatę jest orzechom na stratę”
„Jaka Małgorzatka, takie będzie pół latka”
„Kiedy w Małgorzatę kropi, siano się źle kopi"

Cytat dnia:
„Dzieci są nadzieją, która rozkwita wciąż na nowo, projektem, który nieustannie się urzeczywistnia, przyszłością, która pozostaje zawsze otwarta.” - św. Jan Paweł II

Odliczamy:

Joanna - 5 

Malgoszg - 36 

Milego dnia kochani  

21 lipca 2026 06:58 / 2 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  za oknem piękny błękit nieba ale tylko 10 stopni brrr 

Dziś jest 21 lipca wtorek

202 dzień roku30 tydzień roku

Daniel, Wiktor oraz Julia, Jan, Andrzej, Ignacy, Klaudiusz, Benedykt, Wawrzyniec, Prakseda, Laurencjusz, Laurenty

Nietypowe święta:
Dzień Bez Stresu, Międzynarodowy 
Dzień Zaproszenia Kosmity do Zamieszkania z Tobą 

Przysłowia na dziś:
„Gdy listki ziemniaków w górę spoglądają, to nam na pogodę znak pewny dają”

Cytat dnia:
„Można oczy zam­knąć na rzeczy­wis­tość, ale nie na wspomnienia.” - Stanisław Jerzy Lec

Odliczamy:

Joanna - 4 

Malgoszg - 35 

Milego dnia kochani  

22 lipca 2026 03:30 / 2 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  ciemno za oknem i zimno 10 stopni 

Dziś jest 22 lipca środa
203 dzień roku 30 tydzień roku

Magdalena, Lena, Milena oraz Józef, Albin, Teofil, Platon, Cyryl, Benon, Marisa, Benona

Nietypowe święta:
Dzień Aproksymacji Pi
Europejski Dzień wsparcia dla Ofiar Przestępstw z Nienawiści
Światowy Dzień Mózgu

Przysłowia na dziś:
„Gdy Maria Magdalena deszczem zaczyna, to zwykle deszcz dłużej trzyma”
„Z Magdaleną nam kanikuła wschodzi, święty Bartłomiej (24.08) ją odwodzi”

Cytat dnia:
„Dobra żona jest dar Boży. Ona szczęście domu mnoży.” - Mikołaj Rej

Odliczamy:

Joanna - 3  pakuje walizki

Malgoszg - 34 

Milego dnia kochani  

23 lipca 2026 07:12 / 3 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  za oknem chmurki, bezdeszczowo ale trochę wietrznie 

Dziś jest 23 lipca czwartek 

204 dzień roku 30 tydzień roku

Brygida, Bogna, Apolinaria oraz Joanna, Jan, Bolesław, Kasjan, Krystyn, Apolinary, Sławosz, Żelisław

Nietypowe święta:
Dzień Włóczykija 

Przysłowia na dziś:
„Jak poranek mglisty, wieczór przezroczysty”

Cytat dnia:
„W ciągu minuty tyle może się wydarzyć. To lub tamto. Trochę tego i trochę tamtego. Lub całe tamto i nic tego. Ponieważ ty decydujesz, co jest ważne, to czy tamto.” - Krystyna Janda

Joanna - 2   robi ostatnie pranie

Malgoszg - 33 

Milego dnia kochani  

24 lipca 2026 07:03 / 3 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  z okna widzę chmurki i chyba żadnego powiewu wiatru, listki się ni ruszają 

Dziś jest 24 lipca Piątek 

205 dzień roku 30 tydzień roku

Krystyna, Kinga, Krzesimir oraz Olga, Wiktor, Augustyn, Kunegunda, Gleb - ??? 

Nietypowe święta:
Międzynarodowy dzień wirtualnej miłości 
Dzień Policjanta 
Dzień Pszczółki Mai 

Przysłowia na dziś:
„Gdy pająk w lipcu przychodzi, to za sobą deszcz przywodzi, gdy swą pajęczynę snuje, bliską burzę czuje”

Cytat dnia:
„Nie ma kobiet niezrozumiałych, są tylko mężczyźni niedomyślni.” - Magdalena Samozwaniec

Odliczamy:

Joanna - 1  

Malgoszg - 32 

Milego dnia kochani 

24 lipca 2026 08:55 / 2 osobom podoba się ten post
Joasiu,szczęśliwego powrotu do domku 
25 lipca 2026 06:34 / 2 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na  za oknem błękit nieba i ma być cieplej o aid następnego tygodnia znowu tropiki 

Dziś jest 25 lipca Sobota

206 dzień roku 30 tydzień roku

Krzysztof - , Jakub oraz Piotr, Dariusz, Antoni, Paweł, Franciszek, Walentyna, Rudolf, Olimpia, Krzysztofa, Alfons, Rudolfina, Sławosław

Nietypowe święta:
Dzień Bezpiecznego Kierowcy 
Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom 

Przysłowia na dziś:
„Ciepły święty Jakub, zimne Boże Narodzenie”
„Gdy Jakub z pogodą, w zimie wiele lodu”
„Gdy słońce świeci na Jakuba, to będzie zima długa”

Cytat dnia:
„Marze­nia zwyk­le się spełniają, ale nie tak i nie wte­dy, kiedy te­go pragniemy.” - Maria Dąbrowska

Odliczamy:

Joanna - szerokiej drogi, odezwij sie jak dojedziesz  

Małgośzg - 30 (odjełam dzień wyjazdu) 

Miłego dnia kochani 

26 lipca 2026 07:08 / 2 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  pada deszcz, buro, szaro i ponuro. Od środy ponad 30 stopni, będziemy sie roztapiać 

Dziś jest 26 lipca Niedziela

207 dzień roku 30 tydzień roku

Imieniny dzisiaj obchodzą: Anna, Hanna, Grażyna, Mirosława oraz Jacek, Joachim, Teodor, Walenty, Wilhelm, Tytus, Jacenty, Krystiana, Symeon, Walentyn, Hiacynt, Sancja

Nietypowe święta:
Międzynarodowy Dzień Ochrony Ekosystemu i Lasów Namorzynowych 
Światowy Dzień Dziadków i Osób Starszych 

Przysłowia na dziś:
„Od świętej Anki zimne noce i poranki”
„Szczęśliwy, kto na Annę wyszuka sobie pannę”
„Święta Anka pasie baranka”

Cytat dnia:
„Spróbuj zapalić maleńką świeczkę, zamiast przeklinać ciemność.” - Konfucjusz

Odliczamy 

Małgośzg - 29 zmiana kodu 

Milego dnia kochani 

27 lipca 2026 06:51 / 2 osobom podoba się ten post
Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie  zaczynamy nowy tydzień, niech będzie dla nas dobry 

Dziś jest 27 lipca Poniedziałek 

208 dzień roku 31 tydzień 

Imieniny dzisiaj obchodzą: Natalia, Julia oraz Magdalena, Jerzy, Teodor, Feliks, Lilla, Sergiusz, Aureliusz, Celestyn, Celia, Bertold, Lilioza, Tomisława, Innocenty, Pantaleon, Wszebor

Nietypowe święta:
Dzień Samotnych 
Dzień Chodzenia na Szczudłach 

Przysłowia na dziś:
„Gdy w lipcu słońce dopieka, burza niedaleka”

Cytat dnia:
„Bar­dziej od pieniędzy, pot­rze­bujesz miłości. Miłość to siła na­byw­cza szczęścia.” - Phil Bosmans

Odliczamy:

Małgośzg - 28 

Milego dnia kochani 
27 lipca 2026 12:14 / 2 osobom podoba się ten post
Malgoszg

Heloł Heloł! Radio Hamburg wita wszystkich na pokładzie :chaplin: zaczynamy nowy tydzień, niech będzie dla nas dobry :-)

Dziś jest 27 lipca Poniedziałek 

208 dzień roku 31 tydzień 

Imieniny dzisiaj obchodzą: Natalia, Julia oraz Magdalena, Jerzy, Teodor, Feliks, Lilla, Sergiusz, Aureliusz, Celestyn, Celia, Bertold, Lilioza, Tomisława, Innocenty, Pantaleon, Wszebor

Nietypowe święta:
Dzień Samotnych :aniolki:
Dzień Chodzenia na Szczudłach :na wozku1:

Przysłowia na dziś:
„Gdy w lipcu słońce dopieka, burza niedaleka”

Cytat dnia:
„Bar­dziej od pieniędzy, pot­rze­bujesz miłości. Miłość to siła na­byw­cza szczęścia.” - Phil Bosmans

Odliczamy:

Małgośzg - 28 :ksiaze na rumaku:

Milego dnia kochani :buziaki2:

I tu z Tobą się zgodzę.Pieniądze są ważne,co do tego nie ma dwóch zdań.Ale życie bez miłości...to dla mnie żadne życie.Przetrwałam wiele,zawiodłam się wiele razy ale jak ślepiec szukam miłości.Miłości która zrobi mi rano kawę,spyta jak się czuję,przytuli gdy tego potrzebuję.To bardzo dużo.Ale czy nie zasługujemy na to?
27 lipca 2026 14:22 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

I tu z Tobą się zgodzę.Pieniądze są ważne,co do tego nie ma dwóch zdań.Ale życie bez miłości...to dla mnie żadne życie.Przetrwałam wiele,zawiodłam się wiele razy ale jak ślepiec szukam miłości.Miłości która zrobi mi rano kawę,spyta jak się czuję,przytuli gdy tego potrzebuję.To bardzo dużo.Ale czy nie zasługujemy na to?

Oczywiście że zasługujemy na piękną miłość. O ile nie jest toksyczna...i nie czujemy sie wykorzystywani...
Piękna miłość jest po prostu piękna i czujemy ją całym swoim jestestwem 
27 lipca 2026 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
Maluda

I tego Tobie życzę. ❤️❤️❤️