hmm, A czy jak bede pracowala na gewerbe to musze spisywac z frau jakos umowe czy ona tez bedzie miala jakies dodatkowe koszty?
a ubezpieczenie slyszalam ze jest nie obowiazkowe??? prawda czy falsz?
kochana jestes pewna na 100% ? Musze pisac umowe z frau czy tez z jej synem ? frau moze dzialac formalnie sama w summie,
i im mniejszy mam dochod to tym mniej place podatkow?
co to znaczy : Łącznie obciążenia pracodawcy: 1.462,40 Euro
Kaya - nie pisz proszę jednej wypowiedzi pod drugą. Przy każdym swoim poście masz opcję "edytuj", wówczas gdy w nią klikniesz, stanie się cud - będziesz mogła dopisać się do swojej wypowiedzi, gdy Ci się coś przypomnie. Oczywiście działa to tylko do chwili, gdy po Tobie nie pojawiła się następna wypowiedź innego użytkownika.
Kaya said:
jak to możliwość posądzenia o Scheinselbstständigkeit czyli pozorne samozatrudnienie."
Na gewerbie umawiam sie z babka ze bede wykonywac czynnosci domowe. Ale o ktorej gozdinie bede je wykonywac i jaki dzien w tyg. to zalezy ode mnie, a nie ze babka powie np. " Kaya, na 15sta zrob mi kawe . Kaya , wyrzuc natychmiast smieci . Kaya, jutro masz podlac kwiatki" . Miedzy nami nie ma byc relacji pracowdawca-pracownik , lecz po prostu ja robie to do czego sie zobowiazalam bez nadzoru i korygowania.
Kaya said:
hej anna40, a co? tez zakladasz Gewerbe?
ja poszlam poprostu do Gemeinde, pokazalam dowod i powiedzialam jaki nowy adres. Pani spytala tylko czy wynajmuje czy jak. To mowie ze stella . I tylko dowd/lub/paszport potrzebny do tej formalnosci. Ja nie pokazywalam zadnej zgody wlasciciela domu.
Napisz czy zakladasz Gewerbe czy co tam wyprawiasz ?
Ja zakladam Gewerbe wlasnie i czekam juz tydzien na Steuernummer ... . Majac Gewerbe musze sie koniecznie ubezpieczyc w DE. Obojetnie czy w PL mam ubezpieczenie czy nie mam.