Kurde, jakiś ruski szpion za cenzora tu robi:)) ? ..Tak , a z trzepania jajek w kuchni do potrawy to od razu ubaw był po pachwiny ;)
No..gała, gałka, gałeczka,,,;)
Dobra, zostawmy to, żart mi sie nie udał, albo udajecie niekumate : ))
Kurde, jakiś ruski szpion za cenzora tu robi:)) ? ..Tak , a z trzepania jajek w kuchni do potrawy to od razu ubaw był po pachwiny ;)
No..gała, gałka, gałeczka,,,;)
Dobra, zostawmy to, żart mi sie nie udał, albo udajecie niekumate : ))
Podam przepis na ciasto z jabłkami,juz kiedys podawałam, ale jest duzo nowych forumowiczek więc nie zaszkodzi chyba.Jest to ciasto dla podniebienia a i dla oka tez. Śmiało może ozdobić wielkanocny stól.
Skladniki na ciasto:
25 dkg mąki
12 dkg cukru
1 jajko
1/2 paczki proszku do pieczenia
15 dkg margaryny
Wszystko ubić,ukręcić - wykleic tortownice spod i boki az po rabek.Obrac jabłka,wykroić gniazda na wylot, tyle szt ile sie mieści ciasno ulozonych jedno przy drugim na ciescie.Przygotowac budyń: 3/4 l śmietanki + cukier + 1 budyń smietankowy zagotować (najlepiej garnek w garnku zeby sie nie przypalił) dodac 1 cukier waniliowy .Tym budyniem zalac jabłka tak ,żeby dziurki były wypelnione (to ważne).Piec w tem 175 st.C ok 1 h.Zostawic w piekarniku po upieczeniu jeszcze na 30 min.
Najsmaczniejszy na nastepny dzień, mozna podawć z bita smietana albo oprószone cukrem pudrem.
napisz mi proszę jakiej śmietany używasz :)
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w pieczeniu ciast_- moja pdp ma cukrzycę plus solidną nadwagę, piekę dla niej ciasteczka kruche-- i poprostu nie dodaję cukru- czasem trochę cynamonu, ostatnio skórkę i sok z cytryny.
Mogę tak postąpić w przypadku jabłecznika i sernika? Cukier adieu?
Mleczko i Mycha dziękuję za przepisy:)