Przepisy kulinarne

21 marca 2014 21:31 / 1 osobie podoba się ten post
Prowincjusz

Kurde, jakiś ruski szpion za cenzora tu robi:)) ? ..Tak , a z trzepania jajek w kuchni do potrawy to od razu ubaw był po pachwiny ;)

No..gała, gałka, gałeczka,,,;)

Dobra, zostawmy to, żart mi sie nie udał, albo udajecie niekumate : ))

Będziesz kwiczał ze śmiechu -ja naprawdę nie wiem o co chodzi z tym harataniem w gałę-czy to gra w piłke czy o chlanie chodzi??????Wytłumacz bo ja blondina -partyzant:):):):)
22 marca 2014 15:42 / 2 osobom podoba się ten post
Podam przepis na ciasto z jabłkami,juz kiedys podawałam, ale jest duzo nowych forumowiczek więc nie zaszkodzi chyba.Jest to ciasto dla podniebienia a i dla oka tez. Śmiało może ozdobić wielkanocny stól.

Skladniki na ciasto:
25 dkg mąki
12 dkg cukru
  1 jajko
1/2 paczki proszku do pieczenia
15 dkg margaryny

Wszystko ubić,ukręcić - wykleic tortownice spod i boki az po rabek.Obrac jabłka,wykroić gniazda na wylot, tyle szt ile sie mieści ciasno ulozonych jedno przy drugim na ciescie.Przygotowac budyń: 3/4 l śmietanki + cukier + 1 budyń smietankowy zagotować (najlepiej garnek w garnku zeby sie nie przypalił) dodac 1 cukier waniliowy .Tym budyniem zalac jabłka tak ,żeby dziurki były wypelnione (to ważne).Piec w tem 175 st.C ok 1 h.Zostawic w piekarniku po upieczeniu jeszcze na 30 min.
Najsmaczniejszy na nastepny dzień, mozna podawć z bita smietana albo oprószone cukrem pudrem.

22 marca 2014 19:18 / 2 osobom podoba się ten post
Kruche ciasto na małą tortownicę - od biedy na większa też styknie ;-))
1 szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1/4 szklanki cukru
1/4 szlanki śmietany
łyżeczka smalcu
1/4 kostki masła
Posiekać, zagnieść i do lodówki.

Jabłka kroję drobno, wrzucam do garnka z cukrem ( na oko ) powolutku mieszam aż puszczą sok. Dodaję troszkę cynamonu. Dobrze jest pomieszać z gruszkami. Podgrzewam tylko do puszczenia soków - jak cukier "zniknie"

Na podpieczony 15 min. spód wykładam jabłuszka i polewam powstałym syropkiem. Na wierzchu robię kratkę z ciasta - jak zostanie ;-))) albo robię ciasto z podwójnej ilości i nadmiar mrożę.

22 marca 2014 19:22 / 1 osobie podoba się ten post
Sernik na kruchym spodzie - ciasto ww.

Masa serowa :
5 zółtek,
110 gr cukru,
budyn w proszku,
750 gr quarku 40%,
1 schmand,
skórka z cytryny,
rodzynki
5 białek

Cukier z żółtkami ubić + budyń + quark + schmand + skórka + rodzynki + ubita na sztywno piana.
Wylać na podpieczony spód i piec ok 4-50 minut w 180 st.
22 marca 2014 19:36
mleczko47

Podam przepis na ciasto z jabłkami,juz kiedys podawałam, ale jest duzo nowych forumowiczek więc nie zaszkodzi chyba.Jest to ciasto dla podniebienia a i dla oka tez. Śmiało może ozdobić wielkanocny stól.

Skladniki na ciasto:
25 dkg mąki
12 dkg cukru
  1 jajko
1/2 paczki proszku do pieczenia
15 dkg margaryny

Wszystko ubić,ukręcić - wykleic tortownice spod i boki az po rabek.Obrac jabłka,wykroić gniazda na wylot, tyle szt ile sie mieści ciasno ulozonych jedno przy drugim na ciescie.Przygotowac budyń: 3/4 l śmietanki + cukier + 1 budyń smietankowy zagotować (najlepiej garnek w garnku zeby sie nie przypalił) dodac 1 cukier waniliowy .Tym budyniem zalac jabłka tak ,żeby dziurki były wypelnione (to ważne).Piec w tem 175 st.C ok 1 h.Zostawic w piekarniku po upieczeniu jeszcze na 30 min.
Najsmaczniejszy na nastepny dzień, mozna podawć z bita smietana albo oprószone cukrem pudrem.

napisz mi proszę jakiej śmietany używasz :)
22 marca 2014 19:50 / 1 osobie podoba się ten post
jowitaliber

napisz mi proszę jakiej śmietany używasz :)

30 % zeby sie nie zwarzyła. Twoje ciasto upieklam wczoraj juz go n ie ma.Bardzo dobre troche zmodyfikowałam krem.
23 marca 2014 09:58 / 1 osobie podoba się ten post
Na ubijanie mięsa się dziś nie zdecydowałam więc na obiad będzie duszone mięso z pieczarkami do tego oddzielnie sos czosnkowy,ziemniaki, mieszanka kalafiora i brokuła. Na deser owoce polane jogurtem naturalnym z odrobiną miodu i cynamonu.
Poszalałam....:):):)
23 marca 2014 10:03
Ja mam dzisiaj udka z kurczaka w sosie własnym,ziemniaki i sałata mieszana.Na deser sałatka owocowa,zima wróciła więc potrzebne witaminki.
23 marca 2014 10:25 / 1 osobie podoba się ten post
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w pieczeniu ciast_- moja pdp ma cukrzycę plus solidną nadwagę, piekę dla niej ciasteczka kruche-- i poprostu nie dodaję cukru- czasem trochę cynamonu, ostatnio skórkę i sok z cytryny.
Mogę tak postąpić w przypadku jabłecznika i sernika? Cukier adieu?
Mleczko i Mycha dziękuję za przepisy:)
23 marca 2014 11:16
Robił ktoś sam - carpaccio z łososi?
23 marca 2014 11:30 / 1 osobie podoba się ten post
Niedzielny obiad...schab z kością wedzony na ciepło oczywiście ,do tego zapiekane talarki z kartofli ..na boczku z duża ilością przypraw...sos cacyki.Na deser odrobina lodów waniliowych z owocami. Miłej niedzieli koleżankom i kolegom opiekunom. ;)
23 marca 2014 11:42 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w pieczeniu ciast_- moja pdp ma cukrzycę plus solidną nadwagę, piekę dla niej ciasteczka kruche-- i poprostu nie dodaję cukru- czasem trochę cynamonu, ostatnio skórkę i sok z cytryny.
Mogę tak postąpić w przypadku jabłecznika i sernika? Cukier adieu?
Mleczko i Mycha dziękuję za przepisy:)

Ja piekłam sernik ze stewia:) bez cukru jakoś tak smaku nie miał:):) Znalazłam go kiedyś na internecie wypróbowałam i częst go piekę dla mojej osobistej babci, która jest cukrzykiem:)
Składniki: 70 dkg chudego twarogu
3 jajka
płaska łyżeczka stewi
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
budyń bez cukru
 aromat pomarańczowy lub sok z połowy pomarańczy
Spód: 35 dkg maki
2 jajka
1/4 łyżeczki stewi
1/4 kostki masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób wykonania:Najpierw zagnieść ciasto na spód i 1/3 odłożyć do zamrażalnika, resztę rozwałkować i wyłożyć do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec ok. 10 minut w temp. 180oC.Masę serowa wyrobić  do ucieranego sera dodawać żółtka, stewię, budyń, proszek do pieczenia, aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód, na górę zetrzeć schłodzoną resztę ciasta, Całość piec w 180oC około 35 minut. Sernik trochę opada.    
23 marca 2014 13:14
Dzięki Joasiu, i tak za ryżowe ciasto jesteś:), moja pdp nie używa słodzików, stewię znam, może nie wyczuje smaku, trochę boję się tych słodzików bo po nich często Durchfall atakuje. A pdp i tk ma problemy z nim:(
23 marca 2014 13:18
U nas były udka pieczone w piekarniku,ziemniaki ,kapusta włoska zasmażana.
23 marca 2014 13:22
losos,ziemniaczki i mizeria :)