Ciekawostki z języka niemieckiego

28 marca 2014 23:31
Też już idę spać:) ściany są takie same nie te same , ale kolor może być ten , konkretnie ten sam.
Ale szare komórki muszą popracować czasem:)
28 marca 2014 23:38 / 1 osobie podoba się ten post
No też właśnie o ten sam kolor mi chodziło:)
No i w sumie masz rację - mało bodźców intelektualnych tutaj mamy, to czasami można pogłówkować i temat z każdej strony obmacać:)
29 marca 2014 22:51
wichurra

Ja nie mówię, że strona nie jest dobra - jest bardzo dobra i na pewno pożyteczna.
Tylko po prostu takie namnożenie odmian na raz nieco przeraża:)
Oczopląsu można dostać i przekonania, że niemiecki jest nie do opanowania.
A części tych odmian to się właściwie wcale nie używa.

To napisz proszę, którymi wcale nie zawracać sobie głowy, tak żeby mi ubyło rzeczy, których nie umiem jeszcze?:)
29 marca 2014 23:20
Indikativ Futur II
Konjunktiv II Futur II

Bardzo dobrze można się też obejść językowo bez wszystkich form Konjunktiv, więc jak ktoś ma ambicje, żeby naprawdę super po niemiecku mówić, to Konjunktiv i owszem, ale jeżeli zależy komuś, żeby mówić poprawnie, ale nie bardzo wyszukanie, to i bez Konjunktivu się obejdzie.

Według mnie najważniejsze są:
Indikativ Präsens
Indikativ Perfekt
Indikativ Futur I
Imperativ
30 marca 2014 13:50
Konjunktiv to podstawa moich wypowiedzi u obecnej pdp:) tak ach och, mogłabym , chcialabym...
30 marca 2014 14:07
dorotee

Konjunktiv to podstawa moich wypowiedzi u obecnej pdp:) tak ach och, mogłabym , chcialabym...

Też używam Konjunktivu,a co;)
Moja obecną pdp to lekko irytuje,ale to dobry hamulec na jej zachowania.
30 marca 2014 14:20
Właśnie mam Konjunktivy na etapie, ale wystarczy znać jeden jakby co? Mnie leży ten z "wurde", bo łatwiejszy. Tylko sie nie mogę trochę połapać, bo to co tutaj: http://pl.bab.la/koniugacja/niemiecki/gehen jest nazwane Konjunktiv II Präteritum w Eskk jest jako Konjunktiv Imperfect, a tutejszy Konjunktiv II Futur I w Eskk nazywa sie Konditional I. I może nie jest to takie ważne, ale ja juz głupieje, bo nie wiem jak sie poprawnie nazywa to czego się ucze:(
30 marca 2014 14:20
tina 100%

Też używam Konjunktivu,a co;)
Moja obecną pdp to lekko irytuje,ale to dobry hamulec na jej zachowania.

Ubiega się lekko:) wrednego pdp, moja nie jest ale i tak uzywamy wszysc tej formy:) a Czy mogę wstac od stołu? to lepiej Czy mogłabym wstac od stołu?:)

30 marca 2014 14:53
dorotee

Ubiega się lekko:) wrednego pdp, moja nie jest ale i tak uzywamy wszysc tej formy:) a Czy mogę wstac od stołu? to lepiej Czy mogłabym wstac od stołu?:)

Właśnie:)Niby niuansik,ale ma moc:)
30 marca 2014 15:08
efka66

Właśnie mam Konjunktivy na etapie, ale wystarczy znać jeden jakby co? Mnie leży ten z "wurde", bo łatwiejszy. Tylko sie nie mogę trochę połapać, bo to co tutaj: http://pl.bab.la/koniugacja/niemiecki/gehen jest nazwane Konjunktiv II Präteritum w Eskk jest jako Konjunktiv Imperfect, a tutejszy Konjunktiv II Futur I w Eskk nazywa sie Konditional I. I może nie jest to takie ważne, ale ja juz głupieje, bo nie wiem jak sie poprawnie nazywa to czego się ucze:(

Tutaj jest przejrzyście opisane,o co chodzi w trybie przypuszczającym,razem z przykładami zdań
http://www.niemiecki.ang.pl/gramatyka/tryb_przypuszczajacy/konjunktiv_ii
30 marca 2014 15:40
tina 100%

Tutaj jest przejrzyście opisane,o co chodzi w trybie przypuszczającym,razem z przykładami zdań

A ja juz myślałam,że dzisiaj nie bedzie bolała mnie głowa...No,ale muszę przyznac,że nawet ja to powoli pojmuję...
30 marca 2014 15:54
tina 100%

No tak, tylko to tylko 1/5 Konjunktivu, bo to tylko Konjunktiv Imperfekt.
A gdzie tu K. Plusqamperfekt, który zalicza się też do Konjunktivu II.

A do Konjunktivu I zaliczają się Konjunktiv Praesens, Perfekt i Futur.

30 marca 2014 15:59 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No tak, tylko to tylko 1/5 Konjunktivu, bo to tylko Konjunktiv Imperfekt.
A gdzie tu K. Plusqamperfekt, który zalicza się też do Konjunktivu II.

A do Konjunktivu I zaliczają się Konjunktiv Praesens, Perfekt i Futur.

Ale chyba właśnie o to Effce chodziło:)Na tej stronce są również inne formy Konjunktivu,no i ważne,że stronka jest przejrzyście skonstruowana,co pozwala osobom uczącym się na łatwiejsze odnalezienie w tym "gąszczu":).
30 marca 2014 16:31
efka66

Forma z würde to nie Konjunktiv:) To się wtedy nazywa Konditionalis. I jest dopuszczalne w mowie potocznej, ale z tego, co zauważyłam Niemcy używający ładnego języka go nie używają. Jak dziadka córka coś kiedyś w Konditionalis powiedziała, to ją upomniał, że jej język staje się "schlampig" :)

Jednego czasu w Konjunktiv to nie bardzo używać. Można sobie na początek przyswoić użycie czasowników modalnych w Konjunktiv Imperfekt, co jest proste i ma częste zastosowanie. 

Czasy Präteritum i Imperfekt to te same czasy - po prostu dwie nazwy tego samego. 

Konjunktiv II Futur i Konditionalis to dwie różne sprawy. Tego pierwszego używa się w mowie zależnej - przytaczając czyjeś wypowiedzi (Indirekte Rede), a ten drugi to forma opisowa dla trybu przypuszczającego. 

30 marca 2014 16:58
No , mnie to już głowa całkiem boli. Wen ich doch in Berlin wohnte.-to konjunktiv imperfect? Bo na przerabianej stronce to się nazywa kojunktiv II prateritum Wen ich doch in Berlin wohnen wurde?-to konditional I?-odpowiednio Konjunktiv II Futur. Po  prostu korzystam z różnych źródeł i te nazwy koniugacji mi sie nie pokrywaja, a chciałabym dociec....