efka66Właśnie mam Konjunktivy na etapie, ale wystarczy znać jeden jakby co? Mnie leży ten z "wurde", bo łatwiejszy. Tylko sie nie mogę trochę połapać, bo to co tutaj: http://pl.bab.la/koniugacja/niemiecki/gehen jest nazwane Konjunktiv II Präteritum w Eskk jest jako Konjunktiv Imperfect, a tutejszy Konjunktiv II Futur I w Eskk nazywa sie Konditional I. I może nie jest to takie ważne, ale ja juz głupieje, bo nie wiem jak sie poprawnie nazywa to czego się ucze:(
Forma z würde to nie Konjunktiv:) To się wtedy nazywa Konditionalis. I jest dopuszczalne w mowie potocznej, ale z tego, co zauważyłam Niemcy używający ładnego języka go nie używają. Jak dziadka córka coś kiedyś w Konditionalis powiedziała, to ją upomniał, że jej język staje się "schlampig" :)
Jednego czasu w Konjunktiv to nie bardzo używać. Można sobie na początek przyswoić użycie czasowników modalnych w Konjunktiv Imperfekt, co jest proste i ma częste zastosowanie.
Czasy Präteritum i Imperfekt to te same czasy - po prostu dwie nazwy tego samego.
Konjunktiv II Futur i Konditionalis to dwie różne sprawy. Tego pierwszego używa się w mowie zależnej - przytaczając czyjeś wypowiedzi (Indirekte Rede), a ten drugi to forma opisowa dla trybu przypuszczającego.