Internet w Niemczech

30 kwietnia 2014 09:59
iwunia

Gabrysiu- oddałam lapki do fachowców bo nie mogłam sobie poradzić,wszystkie wirusy niby były wywalone a problem nie znikał i wywalało mi co chwile jakies inne problemy ,takze to juz przeroslo moje mozliwosci, bardzo za wszystko dziekuje,byc moze byl to zbyt duzy problem,,,zobacze jak bedzie po reinstalacji systemu...pozdrawiam....sorry,że tak oględnie pisze ale korzystam z nie mojego lapka i nie chce nadużywać.....jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady.....

O ile dobrze zrozumialam Twoje wpisy takie same problemy mialas/masz na dwoch laptopach i routerze? 
Jesli laptopy byly podlaczane po kablu do routera, lub przenosilas cos za pomoca USB - to istnieje mozliwosc, ze infekcja dotyczy routera, a za jego posrednictwem poszlo jakies paskudztwo na laptopy i tv ...
Obawiam sie, ze reinstalacja systemu w tej sytuacji nic nie pomoze. A do tego bywaja wirusy, trojany i inne takie, ktore wchodza w tak zwany sektor MBR dysku twardego. Ta czesc dysku nie jest ani czyszczona, ani reinstalowana podczas reinstalacji systemu.
Jesli moje podejrzenia sa sluszne - bez naprawde dobrego fachowca sie nie obejdzie.
30 kwietnia 2014 11:04
Jeszcze raz zawrócę glowę koleżankom informatyczkom- kupiłam laptop z windows8 i mam stick USB Aldi Talk,są niekopatybilne,bo stick tylko obsługuje do wejsji windows7,co mogę zrobić?

Sterowniki wszystkie są ściągnięte i nie działa mi dalej stick USB.
30 kwietnia 2014 12:47
ania37

Jeszcze raz zawrócę glowę koleżankom informatyczkom- kupiłam laptop z windows8 i mam stick USB Aldi Talk,są niekopatybilne,bo stick tylko obsługuje do wejsji windows7,co mogę zrobić?

Sterowniki wszystkie są ściągnięte i nie działa mi dalej stick USB.

Nie jestem specem od Windows 8 ale wiem, ze była tam niekompatybilność z modemami komórkowymi. Dlatego Microsoft wydał łatkę (uaktualnienie) -> pobierz z Windows Update. 
U Ciebie może być jeszcze coś innego: jesli kupiłaś nowego lapka - to pewno ma USB 3.0, a niektóre Sticki są na USB 2.0 - jaki masz model Sticka?
(do znalezienia pod pokrywką - tam gdzie wkłada się kartę SIM).
30 kwietnia 2014 13:00
iwunia

Gabrysiu- oddałam lapki do fachowców bo nie mogłam sobie poradzić,wszystkie wirusy niby były wywalone a problem nie znikał i wywalało mi co chwile jakies inne problemy ,takze to juz przeroslo moje mozliwosci, bardzo za wszystko dziekuje,byc moze byl to zbyt duzy problem,,,zobacze jak bedzie po reinstalacji systemu...pozdrawiam....sorry,że tak oględnie pisze ale korzystam z nie mojego lapka i nie chce nadużywać.....jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady.....

No to przynajmniej sprawa załatwiona ....a ja się tu męczę :)))))
Mam nadzieję, ze niemieccy informatycy naprawią - chociaż róznie z tym bywa.

Emilia - ja na razie nie zaczynałam z najgrubszej rury :)))  jak infekcja MBR czy Biosu. 
Chociaż i na to są sposoby. Ostatecznie (przy MBR) zerowanie dysku przed stawianiem systemu na nowo - wyczyści wszyściutko, nawet MBR :):):) 
30 kwietnia 2014 13:28
Gabrysia

Nie jestem specem od Windows 8 ale wiem, ze była tam niekompatybilność z modemami komórkowymi. Dlatego Microsoft wydał łatkę (uaktualnienie) -> pobierz z Windows Update. 
U Ciebie może być jeszcze coś innego: jesli kupiłaś nowego lapka - to pewno ma USB 3.0, a niektóre Sticki są na USB 2.0 - jaki masz model Sticka?
(do znalezienia pod pokrywką - tam gdzie wkłada się kartę SIM).

Gabrysiu,model stica USB to E173u-2 . Ja nie jestem kompletnie specjalistą od gniazdek USB,ale jedne mam z czarną odoczką a drugie z niebieską.....

Czy możesz mi podać link co mam zaktualizować z Windows Update ?
Pięknie dziękuję

30 kwietnia 2014 13:45
ania37

Gabrysiu,model stica USB to E173u-2 . Ja nie jestem kompletnie specjalistą od gniazdek USB,ale jedne mam z czarną odoczką a drugie z niebieską.....

Czy możesz mi podać link co mam zaktualizować z Windows Update ?
Pięknie dziękuję

Czyli najprawdopodobnniej masz zarówno 2.0 jak i 3.0 (sprawdź na opakowaniu lub w instrukcji który to 2.0, a które 3.0). Włóż Sticka do portu USB 2.0 - być może od razu zadziała ....nie mogę znależć w tej chwili tej aktualizacji .....jeszcze poszukam wieczorkiem. 
A w ogóle masz Windows 8 czy 8.1 - ten już (chyba) powinien zawierać tą poprawkę.

30 kwietnia 2014 14:07
Gabrysia

Czyli najprawdopodobnniej masz zarówno 2.0 jak i 3.0 (sprawdź na opakowaniu lub w instrukcji który to 2.0, a które 3.0). Włóż Sticka do portu USB 2.0 - być może od razu zadziała ....nie mogę znależć w tej chwili tej aktualizacji .....jeszcze poszukam wieczorkiem. 
A w ogóle masz Windows 8 czy 8.1 - ten już (chyba) powinien zawierać tą poprawkę.

Mam system windows8.  Niebieskie wejscie to USB 3.0  ( to już wiem ),ale niezależnie od wejscia,gdzie wpinam USB stick Aldi Talk wyświetla się komunikat,że to =ALDI TALK urządzenie jest niekompatybilne z  moim systemem operacyjnym czyli dla mnie Windows 8 .
30 kwietnia 2014 14:20
ania37

Mam system windows8.  Niebieskie wejscie to USB 3.0  ( to już wiem ),ale niezależnie od wejscia,gdzie wpinam USB stick Aldi Talk wyświetla się komunikat,że to =ALDI TALK urządzenie jest niekompatybilne z  moim systemem operacyjnym czyli dla mnie Windows 8 .

Spróbuj zainstalować ten sterownik:
http://www.sendspace.com/file/utyhb8

przeczytaj najpierw to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=37550

Aniu, a czy jakieś inne dojście internetowe do nowego kompa (LAN, Wi-Fi) ....bo wtedy najprościej zaktualizować (system sam ci dobierze wymagane aktualizacje + ewent. przejrzeć zaproponowane opcjonalne ...czy tam nie ma sterowników do szerokopasmowego połączenia komórkowego bądź pod Huaweii)
30 kwietnia 2014 14:26
Gabrysia

przeczytaj najpierw to:

Aniu, a czy jakieś inne dojście internetowe do nowego kompa (LAN, Wi-Fi) ....bo wtedy najprościej zaktualizować (system sam ci dobierze wymagane aktualizacje + ewent. przejrzeć zaproponowane opcjonalne ...czy tam nie ma sterowników do szerokopasmowego połączenia komórkowego bądź pod Huaweii)

Czasem trzeba szukać na stronach producenta bo automatycznie nie wyszuka i nie aktualizuje. Ja tak miałam z kartą sieciową. Nie łaczyła sie mimo, że miałam hasło. Musiałam szukać nowego sterownika na stronie czeskiego producenta.
30 kwietnia 2014 14:44
Gabrysia

przeczytaj najpierw to:

mam wszystko zaktualizowane automatycznie...jasne,że mam Wi-Fi,LAN i włąsnie przy gniazdkach LAN mam żółty znak ostrzeżenia i nie idzie w żaden sposób korzystać ze sticka USB Aldi Talk
30 kwietnia 2014 14:57
ania37

mam wszystko zaktualizowane automatycznie...jasne,że mam Wi-Fi,LAN i włąsnie przy gniazdkach LAN mam żółty znak ostrzeżenia i nie idzie w żaden sposób korzystać ze sticka USB Aldi Talk

Ania, ja miałam to samo, tzn z początku działał, ale potem ciągle błąd, czy inne komunikaty wyskakiwały, nie szło sobie z tym poradzić, dlatego między innymi zmieniłam na  windows 7, ale w sumie na początku udało sie podłączyć i choć z problemami to jakiś czas funkcjonował ten Aldi na Windowsie 8. 
30 kwietnia 2014 15:05
efka66

Ania, ja miałam to samo, tzn z początku działał, ale potem ciągle błąd, czy inne komunikaty wyskakiwały, nie szło sobie z tym poradzić, dlatego między innymi zmieniłam na  windows 7, ale w sumie na początku udało sie podłączyć i choć z problemami to jakiś czas funkcjonował ten Aldi na Windowsie 8. 

hej Ewa,no właśnie na Windows7 funkcjonuje bez zarzutów,bo jechałam specjalnie do chrześnicy sprawdzić....ja mam laptop na gwarancji i sama nie wiem,co dalej robić? może przejdę się do sklepu Aldi z moim laptopem i tym stickiem USB i tam mi pomogą,choć watpię....
30 kwietnia 2014 15:29
ania37

tego nie rozumiem: "i włąsnie przy gniazdkach LAN mam żółty znak ostrzeżenia i nie idzie w żaden sposób korzystać ze sticka USB Aldi Talk"
napisz dokładnie gdzie jest ten komunikat: na ikonce sieci? w ustawieniach? w managerze urządzeń? .....przy gniazdku LAN nic nie może się pokazać :)

Aniu, wnioskuję że Ty równocześnie (np. z WiFi) chcesz ustanowić 2gie połączenie (aldika). Tak sie nie robi, bo wtedy rzeczywiście mogą dziać się cuda-niewidy ;)
Wyjmij Sticka, zrestartuj kompa, rozłącz połaczenie WiFi (jeśli LAN) to odepnij kabel przed włączeniem kompa. Potem włóż Sticka i poczekaj, czy sterowniki i program się właściwie załaduje. Jeśli nadal nie będzie działać to najpierw za telefon i do obsługi Aldika (a nie do sklepu) - to ich Sick i program (Verbindungsassistent) i na pewno Ci pomogą/wyjaśnią....albo ostatecznie potwierdzą, że ten model nie działa z Windows 8 .....chociaż w necie widzę, że udało się ludziom go poskromić .....no ale Ty masz werje produkowaną specjalnie na zamówienie Aldika - być może ma coś innego/dodatkowego w parametrach.

30 kwietnia 2014 15:30
ania37

hej Ewa,no właśnie na Windows7 funkcjonuje bez zarzutów,bo jechałam specjalnie do chrześnicy sprawdzić....ja mam laptop na gwarancji i sama nie wiem,co dalej robić? może przejdę się do sklepu Aldi z moim laptopem i tym stickiem USB i tam mi pomogą,choć watpię....

No właśnie, mnie też nie chcieli w Niemczech pomóc, jakoś dotrwałam do końca pobytu, a w domu cos sie zaczęło dziać ze skypem, też nie działał, w serwisie był i też nie mogli sobie poradzić, a dla mnie skype to łączność z córkami i taka byłam już zdesperowana, że zgodziłam się wywalić W8 wgrać W7 choć laptop miał niewiele ponad 3 misiące i też był na gwarancji. Nie było juz czasu na kombinowanie, bo wyjazd miałam za dwa dni, a dla  mnie było wazne, zeby wszystko działo bez zarzutu w Niemczech, żebym się nie musiała denerwować znowu. Wiadomo, że gwarancja to gwarancja, ale nie żałuję, ja się zupełnie na komputerch nie znam, wiem tylko co mi powiedziało dwóch informatyków, że Windows8 to porażka Microsoftu i u mnie by sie to sprawdziło.
30 kwietnia 2014 15:42
efka66

No właśnie, mnie też nie chcieli w Niemczech pomóc, jakoś dotrwałam do końca pobytu, a w domu cos sie zaczęło dziać ze skypem, też nie działał, w serwisie był i też nie mogli sobie poradzić, a dla mnie skype to łączność z córkami i taka byłam już zdesperowana, że zgodziłam się wywalić W8 wgrać W7 choć laptop miał niewiele ponad 3 misiące i też był na gwarancji. Nie było juz czasu na kombinowanie, bo wyjazd miałam za dwa dni, a dla  mnie było wazne, zeby wszystko działo bez zarzutu w Niemczech, żebym się nie musiała denerwować znowu. Wiadomo, że gwarancja to gwarancja, ale nie żałuję, ja się zupełnie na komputerch nie znam, wiem tylko co mi powiedziało dwóch informatyków, że Windows8 to porażka Microsoftu i u mnie by sie to sprawdziło.

Podobnie bylo u mnie na windowsie 8 nie dzialalo ,musialam wywalic w8 i wgrac n nowo windows7 A przeciez mam dobrego lapka firmy dell i tez sie nie sprawdzila 8 ,pewnie z ta poraszka  Microsoftu to prawda