29 listopada 2019 14:36 / 6 osobom podoba się ten post
OskarDzien dobry wszystkim,
dla osob zainteresowanych tematem czasu wolnego dla opiekunów/ek napisze kilka słów jak to wygląda na linii moja agencja-rodzina Podopiecznej.
Walczylem uparcie z rodzina o wlasciwa ilosc czasu wolnego przez kilka miesiecy, nic sie nie zmienilo, wiec dalem ultimatum w postaci ekwiwalentu za to ze mam go za malo. Odpowiedz rodziny byla negatywna, wiec zasiegnalem jezyka u siebie w agencji jak to powinno wygladac.
Zapytalem ile powininem wedlug Pani miec czasu wolnego w tygodniu?Pytam bo chcialbym to skonfrontowac ze swoja wiedza nabyta w oparciu o niemieckie i polskie ustawodastwo
„Klienci są poinformowani ustnie i w kontraktach ze opiekun powinien miec 2 h dziennie przerwy. Jesli chcialby Pan zasiegnac szczegolowych informacji na ten temat prosze napisac do naszego zarządu. Poza tym Panstwo zgadzaja sie na takie warunki i to Panstwa decyzja czy przyjmuja Panstwo takie warunki pracy czy nie”
Kurtyna i koniec oswiadczenia
Wysłała bym odpowiedź z zapytaniem czy klienci są również poinformowani o tym, że nas dotyczy 48 godzinny czas pracy tygodniowo?
Zawsze po przyjeździe ustalam z podopiecznym i informuję też o tym rodzinę jak będzie wyglądał mój dzień pracy.
Mam zawsze więcej wolnego niż te 2 godziny chociaż przerwa w pracy wynosi przeważnie 2 godziny i w tym czasie nie zajmuje się podopiecznym i nie jestem w pogotowiu, żeby udzielić pomocy.
Ostatnio podopieczny przewrócił się w czasie mojej przerwy i nic na to nie mogłam poradzić. Rodzinie powiedziałam, że jezeli potrzebna jest pomoc w tym czasie bo np. Podopieczny musi co godzinę korzystać z toalety a nie robi tego samodzielnie trzeba np. Pomoc mu wstać albo zaprowadzić to muszą zorganizować kogoś innego na ten czas.
Po kolacji kończę swoją pracę i do czasu jak podopieczny idzie spać też mam wolne. Nie pozwalam na siedzenie dłużej niż do 21 bo ja o 22 idę spać teoretycznie.
Na zlecenie gdzie teraz jadę mam w umowie 3 godzinna przerwę w ciągu dnia.
Pocieszające jest to, że coraz więcej jest ofert gdzie opiekun ma zagwarantowane 2 wolne popołudnia lub 1 cały dzień.
Takie ustalenia powinny być w gestii agencji.
Tymczasem jest w myśl powiedzenia, Jak sobie poscielisz tak się wyspisz "