romanaEmilio, chyba zaryzykuję i też tak zrobię. Jak nie zrozumiem 10 pierwszych pań z agencji, to z 11 będzie już lepiej, bo trening czyni mistrza. Nic nie tracę, po szczegóły do Zurichu już do Ciebie pędzę!
To z językiem. A przebijanie głową muru? Proszę o szczegóły, bo sądzę, że zainteresowanych jest sporo. I ta firma z Monachium, która prowadzi Ci księgowość - dlaczego oni? I tylko niemiecki w kontaktach z nimi?
Hmm, wytrwalosc w skladaniu ofert, co za tym idzie wyszukiwanie intensywne niemieckich agencji i wysylanie, wysylanie ... Firma z Monachium - nie, to polskie biuro i gada sie po naszemu, dlaczego tam? Rozmawialam z biurem w HH i jeszcze gdzies tam, mimo, ze bylo taniej, to tak jakos nie wszystkie informacje moglam uzyskac, a w tym biurze - nie ma czegos takiego. Pytam i dostaje odpowiedz konkretna. Firma ma specjaliste od prowadzenia ksiag i rozliczania podatku, to jest ich niemiecki czlowiek, wiec dobrze wie, jak to wszystko powpisywac. W HH byly, wedlug tamtejszego biura, problemy, ze bez zameldowania sie nie da, w Monachium wysmilali, uczciwie podala mi p. Paulina jak dlugo na numer bede czekac i co w miedzyczasie pisac w rachunkach, nawet wzor rachunku od niej dostalam.
No i rozwaga - trzymanie sie wlasnych ustalen. Ta oferte do Zurichu dostalam najpierw od innego posrednika, ale bylo za malo dla mnie i firma "organizuje" transport. Powiedzialm, czego oczekuje, nie zgodzili sie, podziekowalam. Za dwa dni mialam ta sama oferte z innego posrednictwa na moich warunkach ...
Romana: moze jeszcze komus sie przyda - jezdzi sie na 3 miesiace, bo:
1/ zwykle ustalenia z rodzinami sa takie, ze od razu otrzymujesz zwrot polowy za dojazd (175 CHF), a w ostanim miesiacu reszte. Jesli jestes krocej - kwota za dojazd jest mniejsza, nie wiem, o ile.
2/ Bardzo teoretycznie w Szwajcarii mozna pracowac bez specjalnych zezwolen wlasnie 3 miesiace w roku, jak sie to omija, to juz wiem, ale to jest proste. Wiec wszelkie kontrakty sa tak podpisywane.
Rodziny szwajcarskie nie sa bardzo skore do czestych zmian, dlatego mam w zapasie jeszcze dwie tury.
Szukanie w internecie - jak wpiszesz po niemiecku np. 24 Stunden Pflege Agenturen to powinno Ci tego sporo sie pokazac. Adresy internetowe niemieckie sa tez jak wejdziesz na mypolacy.de (bedac w DE), i wybierzesz "dam prace" - to z bokow sa reklamy firm niemieckich.