Komputerowe SOS

14 czerwca 2014 13:58 / 1 osobie podoba się ten post
Az taka madra nie jestem w tych sprawach jak mi takie cos wyskakuje to poprostu zmieniam przegladarke i po kłopocie . Dzis lub jutro przychodzi moój chrzesniak komputerowiec to sie jego spytam o co tutaj w tym wszystkim chodzi . Do tego czasu może ktoś lepszy w te klocki nam podpowie co robić.
15 czerwca 2014 00:18
Są też takie specjalne podstawki chłodzące do laptopów. Ja na kolejny wyjazd zaopatrzę się w taką . Tutaj, przy tych upałach, komputer też mi się grzeje.
15 czerwca 2014 00:41 / 1 osobie podoba się ten post
Annika

Są też takie specjalne podstawki chłodzące do laptopów. Ja na kolejny wyjazd zaopatrzę się w taką :-). Tutaj, przy tych upałach, komputer też mi się grzeje.

Hmm, mam laptopa kupionego z "odzysku", ma ok. 4 lat. W ubieglym roku byly upaly, teraz tez sa, no, troche sie ochlodzilo. W mieszkaniu nadal jest mocno cieplo, jestem w centrum miasta. Temperatury w moim lapku nie przekraczaja 60 stopni. Raczej w baaardzo gorace dni oscyluja miedzy 55, a 60 stopni. Nie mam podstawki chlodzacej. Ale czyszczony jest co 3 miesiace, za kazdym razem, kiedy jestem w PL. W sytuacji, kiedy komputer zaczyna sie grzac - pierwsza sprawa - odkurzanie, czesto jest to trudne z uwagi na trudnosc w "rozebraniu" obudowy. Druga sprawa - oszczedzanie, czyli wylaczanie - nie usypianie - wtedy, kiedy nie jest potrzebny, trzecia - jak najmniej programow wlaczonych i jak najmniej stron w przegladarce.  Czwarta - rezygnacja z ogladania filmow ! Piata - Skype, szczegolnie z wlaczona kamerka - bardzo podgrzewa laptopa.
Podstawki chlodzace pomoga na czas jakis, ale to nie jest rozwiazanie likwidujace przyczyne. Przyczyna - kurz i zanik pasty chlodzacej.

A do monitorowania temperatury programik:
http://www.almico.com/sfdownload.php
15 czerwca 2014 11:47
emilia

Hmm, mam laptopa kupionego z "odzysku", ma ok. 4 lat. W ubieglym roku byly upaly, teraz tez sa, no, troche sie ochlodzilo. W mieszkaniu nadal jest mocno cieplo, jestem w centrum miasta. Temperatury w moim lapku nie przekraczaja 60 stopni. Raczej w baaardzo gorace dni oscyluja miedzy 55, a 60 stopni. Nie mam podstawki chlodzacej. Ale czyszczony jest co 3 miesiace, za kazdym razem, kiedy jestem w PL. W sytuacji, kiedy komputer zaczyna sie grzac - pierwsza sprawa - odkurzanie, czesto jest to trudne z uwagi na trudnosc w "rozebraniu" obudowy. Druga sprawa - oszczedzanie, czyli wylaczanie - nie usypianie - wtedy, kiedy nie jest potrzebny, trzecia - jak najmniej programow wlaczonych i jak najmniej stron w przegladarce.  Czwarta - rezygnacja z ogladania filmow ! Piata - Skype, szczegolnie z wlaczona kamerka - bardzo podgrzewa laptopa.
Podstawki chlodzace pomoga na czas jakis, ale to nie jest rozwiazanie likwidujace przyczyne. Przyczyna - kurz i zanik pasty chlodzacej.

A do monitorowania temperatury programik:
http://www.almico.com/sfdownload.php

Emilka zainstalowalam sobie ten program i stwierdzilam ze jednak go nie chce bo pod paskiem adresu jakis dodatkowy pasek sie pojawil, a ja mam malego laptopa wiec obraz i tak mam ograniczony, wiec postanowilam go odinstalowac. Po odinstalowaniu tego programu moj laptop przestal widziec sieci WiFi i w menadzerze urzadzen pokazuje awarie. Mam karte TEREDO TUNNELING PSEUDO INTARFACE i wyskakuje blad 10. Pisza na forach ze musialam cos wylaczyc ale ja nic nie robilam Cofniecie systemu nic nie daje, chcialam na nowo sterowniki zainstalowac ale nie ma nic w sieci. Zostalam tylko z komputerem stacjonarnym, dobrze ze w nocy jade!!! Pisze tak tylko ostrzegawczo jakby inne osoby chcialy to odinstalowac, moze to przypadek ze akurat zrobilo mi sie to przy odinstalowaniu tego programu. Pozdrawiam. Sowka ze stacjonarnego PC
15 czerwca 2014 16:28 / 1 osobie podoba się ten post
No, ze tak powiem, bankowe sprawy - nie wiem, co masz na mysli, jesli hasla - to nawet bez oddawania do serwisu - bym nie trzymala. Inne, jakies kopie przelewow, cos bardzo osobistego - mozesz na klucz usb przeniesc i wykasowac z dysku. A ja - coz, robie to sama ... Ale co sie umecze, to sie umecze.

Sowa, ja mysle, ze to jakis zbieg okolicznosci. Podalam link do strony, gdzie nic nie powinno sie podczepic. No i ten program nie ma wplywu na polaczenie z netem. Ten blad pojawia sie, ale skoro wyjezdzasz, odezwij sie z PL.
Link do sterownikow:

http://www.driverscape.com/download/teredo-tunneling-pseudo-interface
15 czerwca 2014 16:58
emilia

No, ze tak powiem, bankowe sprawy - nie wiem, co masz na mysli, jesli hasla - to nawet bez oddawania do serwisu - bym nie trzymala. Inne, jakies kopie przelewow, cos bardzo osobistego - mozesz na klucz usb przeniesc i wykasowac z dysku. A ja - coz, robie to sama ... Ale co sie umecze, to sie umecze.

Sowa, ja mysle, ze to jakis zbieg okolicznosci. Podalam link do strony, gdzie nic nie powinno sie podczepic. No i ten program nie ma wplywu na polaczenie z netem. Ten blad pojawia sie, ale skoro wyjezdzasz, odezwij sie z PL.
Link do sterownikow:

http://www.driverscape.com/download/teredo-tunneling-pseudo-interface

wszystkie mam sciagnac ktore tam sa?
15 czerwca 2014 20:10
Sówka

wszystkie mam sciagnac ktore tam sa?

Nie, nie - tylko to na samej gorze:
Teredo Tunneling Pseudo-Interface Driver Installer

15 czerwca 2014 20:12
Mozna, czemu nie ...
Tylko ze radze Ci zabrac ze soba, jak bedziesz odbierala i niech sprawdza, czy wszystko ok. A przy okazji patrz tez od czasu do czasu na temperature dysku. To jest HD0. Jesli tez jest powyzej 80 stopni - zglos to jak bedziesz oddawac lapka do "dezynfekcji".
15 czerwca 2014 20:47
Mnie się też laptop grzał tutaj, bo ja chciałam mieć ładnie i brzydki stół ładnym obrusikiem przykryłam i na to laptop. W końcu wyczytałam, że tak absolutnie nie wolno robić no i poskutkowało, jak na gołym stole leży, to się nie grzeje, a przedtem nawet tę metalową wtyczkę obok wiatraczka miałam aż gorącą, tak się grzał.
16 czerwca 2014 13:15
Witam jeżeli możecie to pomóżcie. Kupiłam w lidlu doładowanie do stica za 15 eu. i starczyło mi na 5 dni podobno coś tam trzeba wyłączyć.. jezeli jest ju ż taka sprawa na forum to proszę pokierujcie mnie gdzie mam szukać. Nie siedzę długo bo znowu mi sie szybko rozładuje internet... .. jestem zupełnie zielona .. pozdrawiam
16 czerwca 2014 14:44
lodyga

Witam jeżeli możecie to pomóżcie. Kupiłam w lidlu doładowanie do stica za 15 eu. i starczyło mi na 5 dni podobno coś tam trzeba wyłączyć.. jezeli jest ju ż taka sprawa na forum to proszę pokierujcie mnie gdzie mam szukać. Nie siedzę długo bo znowu mi sie szybko rozładuje internet... .. jestem zupełnie zielona .. pozdrawiam

Jak podłączysz stick Aldi masz okienko i na samej górze jest taki napis TARIFVERWALTUNG-klikasz na to okno i są 3 takie prostokaty,idziesz na sam dół i masz FLATRATESBUCHEN / ANDERN,tam musisz ustawić taryfę na cały miesiąc,oczywiście jak dysponujesz zasileniem konta w kwocie min 15 €.
16 czerwca 2014 15:06
dziękuję Aniu37 za szybką reakcję.. mam sica i kartę Lidla....
16 czerwca 2014 15:07
lodyga

dziękuję Aniu37 za szybką reakcję.. mam sica i kartę Lidla....

procedura taka sama,podejrzewam,musisz szukać napisu jak wyżej ci napisałam...
16 czerwca 2014 15:09 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

Mnie się też laptop grzał tutaj, bo ja chciałam mieć ładnie i brzydki stół ładnym obrusikiem przykryłam i na to laptop. W końcu wyczytałam, że tak absolutnie nie wolno robić no i poskutkowało, jak na gołym stole leży, to się nie grzeje, a przedtem nawet tę metalową wtyczkę obok wiatraczka miałam aż gorącą, tak się grzał.

Dokładnie, żadnych obrusów . Ja jeszcze tak robie, ze jak np. gram w  coś lub robię coś takiego, że  komputer wtedy szybciej się grzeje, to nie kłade go całego na stole, tylko  np. 1/4 wystaje i wtedy jest naturalna wentylacja.
16 czerwca 2014 15:13 / 2 osobom podoba się ten post
Annika

Dokładnie, żadnych obrusów :-). Ja jeszcze tak robie, ze jak np. gram w  coś lub robię coś takiego, że  komputer wtedy szybciej się grzeje, to nie kłade go całego na stole, tylko  np. 1/4 wystaje i wtedy jest naturalna wentylacja:-).

Można wykorzystać kabzle lub zakretki plastikowe od butelek a nawet wypalone podgrzewacze/świeczki zapachowe te maleńkie i podkleić na brzegach laptopa tasmą dwustronnie klejacą,bedzie przewiew i lapek się nie grzeje...