Kujawsko-Pomorskie

21 października 2013 21:12
Juz nie pamiętam kiedy je robiłam. Kiedyś to nawet po cygansku robiłam
24 października 2013 16:07
anetta

Ja jestem niedaleko Bochum - Gelsenkirchen, jakby co tutaj od połowy listopada będzie miejsce wolne, Wisienka jeśli masz ochotę możemy coś zadziałać ;)

Anetta czy twoja propozycja jest nadal aktualna? Jeśli tak , napisz mi na meila czy jest to legalna praca  i parę szczegółów.

24 października 2013 16:21
wisienka

Anetta czy twoja propozycja jest nadal aktualna? Jeśli tak , napisz mi na meila czy jest to legalna praca  i parę szczegółów.

Ok, biorę się za pisanie ;-)
25 października 2013 10:46
Witam was wszystkich , mam zamiar pierwszy raz wyjechac do opieki , jestem z Pomorza do woj. kuj - pom mam bardzo blisko 15 km
25 października 2013 11:59
monika77

A jakie jest to typowe niemieckie jedzenie? Bo się potem aż oblałam;)

Witam dziewczyny . Już rózne jedzenie niemieckie jadłam dobre i ochydne . Do tych drugich to zalicza się kartofelsalat to sa ugotowane w mundurkach ziemniaki obrane , pokrojone w plastry do tego starty ogórek świexy , sól pieprz ocet i woda oczywiście na zimno do mięsa ze sosem .Bawarska specjalnośc .
25 października 2013 13:48
Malina

To zalezy w jakim regionie,u mnie np co piątek placki ziemniaczane z musem jabłkowym,lub śledz w śmietanie z ziemniakami.Przeróżne sosy,pieczarkowy z mięsa wieprzowego,gulasz z wołowego do tego sałata lodowa.Często marchewka gotowana do drugiego,zupy u mnie kremy,z dyni ,z marchwi,z pora.Kotlet mielony,spagetti,pulpety w sosie,schabowy,ja swojej babci zawsze pytam co by zjadła,raz ugotowałam pomidorową z ryżem smakuje jej,a np,kapuśniak nie specjalnie więc polskimi zupami jej nie uszczęśliwiam.Raczej wszystko na szybko aby nie stać przy garach.

Jeszcze gołąbki /mięso, ryż, w liściu kapusty/ polane sosem pomidorowym, udka pieczone, roladki mięsne i w ogóle potrawy zbliżone do naszych. Surówki z surowej czerwonej i białej kapusty też. Jeśli w domu choć trochę gotujesz - spoko, dasz radę.
A w ogóle im krócej stoisz przy garach i prostszą potrawę zrobisz tym lepiej będzie smakować )
25 października 2013 15:59
marlan3

Witam was wszystkich , mam zamiar pierwszy raz wyjechac do opieki , jestem z Pomorza do woj. kuj - pom mam bardzo blisko 15 km

Witamy ;-) w razie pytań jesteśmy by podpowiedzieć

25 października 2013 19:11
monika77

Placki z musem? Kurcze co za zestaw

zestaw typowo niemiecki,uwielbiają to
27 października 2013 16:53
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam

Co rozumiecie pod pojęciem "dostateczna znajomość języka"?
30 października 2013 10:07
Włocławek się kłania!!!
30 października 2013 10:27
ważka

Włocławek się kłania!!!

Ważka witamy ;)

30 października 2013 18:27
anetta

Ważka witamy ;)

Witam serdecznie,rozgosc sie.
30 października 2013 18:33
A witam cie andrea,szykuje mi sie wyjazd na zastepstwo za znajoma tak za dwa tygodnie,ale jeszcze nie wiem,bo zdrowie narzeczonego szwankuje,a wyjazd bylby na plus  minus 3 miesiace,tylko.ze w portfelu zrobilo sie pusto...
30 października 2013 19:12 / 1 osobie podoba się ten post
nie,narazie dam sobie spokoj z firmami,podszkole troche jezyk i rozejrze sie pozniej za jakas wiarygodna firma.kilka juz do mnie dzwonilo-wiadomo-zastepstwa swiateczne,ale nie zdecydowalam sie.jezeli teraz wyjade,to po znajomosci,bo niestety proza zycia-siedze w domu i nie zarabiam.
02 listopada 2013 16:37
Wisienka pytanko czy znasz termin wyjazdu do Gelsenkirchen bo nie wiem na jaki dzień mam się szykować, sobota czy niedziela?