Dobre rady - domowe sposoby na wszystko

13 czerwca 2024 14:38 / 2 osobom podoba się ten post

Serdecznie zapraszam na webinar pod tytułem „Najlepsza opieka pod słońcem, czyli porady na upalne dni”. Spotkanie online organizowane przez ATERIMA MED odbędzie się już 27.06.24 o godz. 19:00. Wszystkie osoby zajmujące się na co dzień opieką nad Podopiecznymi mogą wziąć udział w tym wydarzeniu całkowicie bezpłatnie. Zachęcamy do zapisywania się, by poszerzyć wiedzę o cenne informacje, przydatne zwłaszcza w opiece senioralnej w okresie letnim: www.aterima-med.pl/webinar-lato
14 czerwca 2024 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
GrazynaM55

Strasznie mnie męczy zgaga, nic mi nie pomaga. Macie jakieś swoje sposoby? 

kochana pij regularnie i zwróć uwagę na ubranie.. czy jest wygodne, czy nie gniecie, nie uwiera.. 
14 czerwca 2024 09:59
Witjacie, mam problem z uporczywym osadem z twardej wody  w lazience. Czy znacie jakieś sprawdzone domowe sposoby, zeby sie tego pozbyc ?? 
01 lipca 2024 12:22
Ja czyszczę kwaskiem cytrynowym lub sodą oczyszczoną. Potem przemywam octem, raz w tygodniu systematycznie i to mi pomaga na ten denerwujący biały osad. 
28 września 2025 08:42 / 1 osobie podoba się ten post
Pierwszy lepszy temat :

Jest na YouTube wspaniały rehabilitant , już dawno miałam napisac . Ja jako leciwa opiekunka korzystam z jego porad i stosuje niektóre ćwiczenia . Rozruszałam kark tzn ten odcinek kręgosłupa, niedługi będę patrzeć do tyłu . Jak na wstecznym  
Wystarczy wpisać Marek Purczynski i wyskoczy . 
Oprócz tego że ćwiczę oglądając TV., to jeszcze dowiedziałam się wielu rzeczy , nie mając zielonego pojęcia o tym . 
28 września 2025 09:31
Mleczko

Pierwszy lepszy temat :

Jest na YouTube wspaniały rehabilitant , już dawno miałam napisac . Ja jako leciwa opiekunka korzystam z jego porad i stosuje niektóre ćwiczenia . Rozruszałam kark tzn ten odcinek kręgosłupa, niedługi będę patrzeć do tyłu . Jak na wstecznym :-) 
Wystarczy wpisać Marek Purczynski i wyskoczy . 
Oprócz tego że ćwiczę oglądając TV., to jeszcze dowiedziałam się wielu rzeczy , nie mając zielonego pojęcia o tym . 

Marek Porczyński jest super! Znalazłam go na YouTube,kiedy byłam w Hamburgu i dorwała mnie rwa kulszowa. Jego ćwiczenia bardzo mi pomogły. Z niektórymi seniorkami też ćwiczyłyśmy razem z nim.
A domowych sposobów na zdrowie i urodę ma bez liku Katarzyna Kresimon,którą obserwuję na fb i podglądam na YouTube. Polecam 
28 września 2025 09:31
Marek Purczyński oczywiście,a nie Porczyński 
28 września 2025 10:29 / 1 osobie podoba się ten post
Oj to ja jestem uwsteczniona i mało nowoczesna , bo korzystam z fizjoterapeutki. Bądz co bądz po znajomosci i to możnaby było uznać za postępowe , ale znajomość narodzila się staromodnie z sympatii , wspolnego smiechu i tematów do rozmów. 
28 września 2025 14:31
tina 100%

Oj to ja jestem uwsteczniona i mało nowoczesna , bo korzystam z fizjoterapeutki. Bądz co bądz po znajomosci i to możnaby było uznać za postępowe , ale znajomość narodzila się staromodnie z sympatii , wspolnego smiechu i tematów do rozmów. 

Żadne wygibasy przed ekranem czy ot tak,rąk dobrej masażystki nie zastąpią. Moja Nadia jest super,ale też bezwzględna . Jak coś przeradza się w stały ból,to biegam do niej raz w tygodniu,a później raz w miesiącu,żeby mięśnie nie zapomniały do czego służą . A bezwzględność Nadi objawia się tym,że nie ma,że boli,"ma boleć ", tak mówi i na nic moje stękanie . Przyzwyczajona do tego,podobno nie raz słyszała," a idź w pi.du. Za 110zł mam godzinę porządnego,profesjonalnego masażu.Ale staram się też z YouTube ,za darmo ćwiczyć ,chociaż nie zawsze mi się chce.
28 września 2025 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Żadne wygibasy przed ekranem czy ot tak,rąk dobrej masażystki nie zastąpią. Moja Nadia jest super,ale też bezwzględna . Jak coś przeradza się w stały ból,to biegam do niej raz w tygodniu,a później raz w miesiącu,żeby mięśnie nie zapomniały do czego służą :-). A bezwzględność Nadi objawia się tym,że nie ma,że boli,"ma boleć ", tak mówi i na nic moje stękanie :-). Przyzwyczajona do tego,podobno nie raz słyszała," a idź w pi.du:smiech3:. Za 110zł mam godzinę porządnego,profesjonalnego masażu.Ale staram się też z YouTube ,za darmo ćwiczyć ,chociaż nie zawsze mi się chce.

Co Tu Gusiu pilasisz  każdy ruch czy siedząc czy leżąc jest niezbędny i potrzebny . Wiadomo, że po jednym ćwiczeniu nie ma efektów . Jednak po systematycznym ćwiczeniu już jest poprawa . Silnej woli potrzeba a nie raz kiedys i liczyć na cud . 
28 września 2025 17:21 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Co Tu Gusiu pilasisz :-) każdy ruch czy siedząc czy leżąc jest niezbędny i potrzebny . Wiadomo, że po jednym ćwiczeniu nie ma efektów . Jednak po systematycznym ćwiczeniu już jest poprawa . Silnej woli potrzeba a nie raz kiedys i liczyć na cud . 

Ale ja chcialabym "raz kiedyś" i żeby było od razu efekty widać,dlatego Gusia "pilasi"
Zartuje,wiadomo ze trzeba systematyczności,jak we wszystkim,tylko jeszcze samodyscyplina potrzebna,a z tą często jestem na bakier 
28 września 2025 20:16 / 1 osobie podoba się ten post
Zaraz wam tu napiszę, co chcialyscie wyrazic, mimo, że poleżalabym obżarta :)
I tak - każdy ruch jest ważny ujmując to bardzo ogólnie ,a ważne szczególnie jest to, żeby rodzaj ruchu, cwiczen dopasowac indywidualnie, co zresztą i jutuberzy- fizjoterapeuci bardzo polecają. A dlaczego? Ano dlatego, że fizjo, obok ortopedy to spec od układu ruchu, często lepszy ,bo  na codzien ma obszerniejszy kontakt z pacjentami niż lekarz- potrafi trafic w dyche. Co jest bardzo wazne jesli juz jakies usterki istnieją, a istnieją u większosci osób. Taki fizjoterapeuta popatrzy , pomaca i znajdzie blokady, zgrubenia w mięsniach , punkty spustowe , skrócenia , sztywnosci , każdą niestabilnośc czy brak równowagi mięsniowej. I sam cos zdziała w gabinecie i zada do domu rodzaj cwiczen, który można samemu bezpiecznie wykonywać. Częstotliwość zalezy od rodzaju schorzenia czy urazu itp. Samemu trudno jest sie wymacac i np te punkty spustowe znależć - jak bum cyk cyk. Moja :) Zuzanna mimo , że wesoła kobitka to świetny fachowiec i szybko u mnie wynalazła to i tamto. Jeszcze pozostalosci po dawnej kontuzji, mimo ze w kontuzjowanym miejscu nie odczuwałam dolegliwosci, ale.....owczesna kontuzja i przymus obciązenia wysilkiem np. przy poruszaniu sie - innych częsci ciała musiała sie gdzies zdekompresowac. Nie odczuwalam tego specjalnie, bo sie moze przyzwyczailam. ale przywrócenie równowagi to bardzo wyraznie odczuwany komfort. Moze i trochę i panikuję w tej kwestii, ale nie lubię skrzypieć :). I nie chcę nikomu sugerowac jakiegoś niedołęstwa czy cuś - przecież i sportowcy mają swoich fizjo. Ja zamierzam odwiedzac Zuze tyle ile bedzie trzeba i z przyjemnoscią, bo i nagadamy sie przy okazji ( bardzo lubi tez moje przetwory i byla zachwycona musem z derenia ). No i nie mam takiej wiedzy jak ona i zdaje sobie z tego sprawę.
29 września 2025 07:03 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Ale ja chcialabym "raz kiedyś" i żeby było od razu efekty widać,dlatego Gusia "pilasi":-)
Zartuje,wiadomo ze trzeba systematyczności,jak we wszystkim,tylko jeszcze samodyscyplina potrzebna,a z tą często jestem na bakier :lol1:

Żywym ( jeszcze ) dowodem jestem .Rozruszałam kark Gusiu , mogę do tyłu chodzić  nie narażając się na zderzenie np. ze stołem . W każdej dyscyplinie potrzeba systematyczności wtedy są efekty 
29 września 2025 18:10 / 1 osobie podoba się ten post
Co tu tak cicho? Ja jestem zmęczona . Grzybków tyle , że na sosik starczyło . Upiekłam szarlotkę , co za pyszności wyszły .Od jutra siedzę w domu i   suszę orzechy . Sąsiadka moja znów przyniosła  mi  całe wiadro jabłek . Wykończy mnie prezentami .Ja już nie chcę, ale nie mogę odmówić .
Zimą będzie jak znalazł .
03 października 2025 08:48 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Co tu tak cicho? Ja jestem zmęczona . Grzybków tyle , że na sosik starczyło . Upiekłam szarlotkę , co za pyszności wyszły .Od jutra siedzę w domu i   suszę orzechy . Sąsiadka moja znów przyniosła  mi  całe wiadro jabłek . Wykończy mnie prezentami .Ja już nie chcę, ale nie mogę odmówić .
Zimą będzie jak znalazł .

Ja lubię suszyć jabłka takie pokrojone w plasterki. Potem mam takie zdrowe czipsy