...by mozna bylo sie dalej ksztalcic w Therapie-, Pflege-, Betreuung-, Socialassistenz itd... wyksztalcenie z Polski musi byc adekwatne do Realschule w Niemczech...
...by mozna bylo sie dalej ksztalcic w Therapie-, Pflege-, Betreuung-, Socialassistenz itd... wyksztalcenie z Polski musi byc adekwatne do Realschule w Niemczech...
Ja już nie mam zamiaru sie dalej kształcić w Niemczech, bo już jestem za stara. Mnie już wystarczy to co mam. Jedynie co do języka niemieckiego to jeszcze moge się zdecydować na jakiś kurs. Ja się tylko zastanawiam czy wszystkie Pflegedienst niemieckie, które pojawiają się u pacjentów mają medyczne wykształcenie?
...nowy narybek raczej musi byc przygotowany fachowo do tej pracy... chyba ze piszemy tutaj o osobach... ktore przychodza do mycia... podawania lekow... zakladania uciskowych ponczoch... Panie zmieniajace opatrunki... to juz wyzsza polka... Tak naprawde spotkalam sie z roznymi formami ...i to co pisze nie musi dotyczyc kazdego Bundeslandu...
Ja sadziłam, że wszystkie osoby w Niemczech muszą mieć odpowiednie wykształcenie do pracy przy starszych ludziach?
Ja po prostu po rozmowie z pewną osobą zorientowałam się, że nie ma ona pojęcia o niektórych podstawowych rzeczach. No nic to nie moja sprawa. Dzięki za odp.
M.in. miałam tutaj troche starcia np. o srodki dezynfekcyjne i rękawiczki. Strasznie się pani ociągała z dostarczeniem. Więc jej powiedziałam żeby się pośpieczyła bo jak nie to ja sobie Octeniseptem zacznę odkażać rączki. Ona na to że to do tego nie służy i jest b. drogie. Ja jej na to wiem ze bardzo drogie ale mnie obchodzi moje zdrowie i nie mam zamiaru patrzeć na cenę a Octenisept służy właśnie do odkażania. Po tej rozmowie już mi nigdy niczego nie zabrakło, ale wcześniej strasznie się ociągała. Czy mnie brała na przetrzymanie?
Oczywistym jest... ze na stanowisku pielegniarki oddzialowej pracuje wyksztalcona w tym kierunku osoba... ale co do pozostalych... jest roznie... aczkolwiek mowi sie... ze wszyscy pracujac bezposrednio w opiece... musza miec przygotowanie fachowe.
Octenisept w moim Heimie nie jest stosowany... no coz za cudowne antyseptyki placi sie podwojnie...
witam zadam być moze durne pytanie ale jednak to pytanie..... czy koordynator w niemczech mówi tylko po niemiecku ? bo nie wiem czy bede w stanie sie w razie czego z tąosobą dogadac..... czy bede musiała do polski dzwonic?
witam zadam być moze durne pytanie ale jednak to pytanie..... czy koordynator w niemczech mówi tylko po niemiecku ? bo nie wiem czy bede w stanie sie w razie czego z tąosobą dogadac..... czy bede musiała do polski dzwonic?