Na wyjeździe #4

10 grudnia 2013 12:27
robert72

Romanko, wygrana po raz drugi, wycieli juz na amen:) poszedł sobie hen daleko:)

Super, dzielny rycerzu!

Pytanie mam, jak poić dziadka, który śpi całymi dniami z otwartymi ustami, więc mu zasycha i w gardle, i wargi ma spieczone.  sam prosi o picie 1-2 razy na dobę i z trudem, bardzo wolno, łyka odrobinę.

Kasia, pewnie masz rację, lepiej znasz się na ludziach!
10 grudnia 2013 12:29
Zwilżaj mu często usta.
Może być jakaś ziołowa herbata.
Spróbuj też podawać mu płyny małą łyżeczką.

10 grudnia 2013 12:35
Dzięki, Misiu!
U mnie słońce od rana, aż chce się żyć. Syn dziadka wpadnie o drugiej, to się wyrwe do galerii handlowej 5 przystanków stąd i chociaż połażę po sklepach.
Misiu, pracujesz w D czy masz dłuższą przerwę turystyczno-erotyczną, he, he, wybacz śmiałość...
10 grudnia 2013 12:40
romana

Dzięki, Misiu!
U mnie słońce od rana, aż chce się żyć. Syn dziadka wpadnie o drugiej, to się wyrwe do galerii handlowej 5 przystanków stąd i chociaż połażę po sklepach.
Misiu, pracujesz w D czy masz dłuższą przerwę turystyczno-erotyczną, he, he, wybacz śmiałość...

Pytanie mało dyskretne, ale smiałość wybaczam i odpowiadam bez zahamowań))
Od tygodnia jestem w Polsce, we własnym domu i upajam się pięknem polskiego przedzimia.
Tym razem przerwa turystyczno-erotyczna była krótka, ale niezwykle intensywna.
Do pracy wracam pod koniec stycznia.
10 grudnia 2013 12:45
Misiu, żyję juz trochę na świecie, ale takiego słowa jak przedzimie nie znałam. Jakbym Sienkiewicza czytała, oj bardzo to ładne!

A może byś 18 stycznia wpadł do Karpacza na spotkanie dolnoslązaków jako Gość Specjalny? Wiem, że od Ciebie to daleko, lecz lubisz wyprawy...
10 grudnia 2013 12:45
romana

Super, dzielny rycerzu!

Pytanie mam, jak poić dziadka, który śpi całymi dniami z otwartymi ustami, więc mu zasycha i w gardle, i wargi ma spieczone.  sam prosi o picie 1-2 razy na dobę i z trudem, bardzo wolno, łyka odrobinę.

Kasia, pewnie masz rację, lepiej znasz się na ludziach!

Romana: jesli masz gaze w domu, nawin na patyczek, mocz w herbatce i "pedzluj" cala jame ustna. Nie wlewaj plynu w otwarte usta spiacego - moze sie zadlawic.
10 grudnia 2013 12:47 / 1 osobie podoba się ten post
Dzięki, Emilia. Gazy chyba nie ma, lecz mogę kupić. Tylko muszę sprawdzić jak to jest po niemiecku.
Mam gazę, idę szukać patyczka i popróbuję na sobie.
Jutro rano przczytacie w gazetach
"Opiekunka z Polski udławiona gazą z niewidomych powodów. Czyżby zemsta mafii rumuńskiej za zabieranie pracy ich rodaczkom?"
10 grudnia 2013 12:57
romana

Misiu, żyję juz trochę na świecie, ale takiego słowa jak przedzimie nie znałam. Jakbym Sienkiewicza czytała, oj bardzo to ładne!

A może byś 18 stycznia wpadł do Karpacza na spotkanie dolnoslązaków jako Gość Specjalny? Wiem, że od Ciebie to daleko, lecz lubisz wyprawy...

Po pierwsze:
Dziękuję za dobre słowo, bo już się bałem, że chlapnąłem coś głupawego i będzie reprymenda
Po drugie:
Zostanę sobie - jako autochton z dziada, pradziada - w tych moich Westpreussen.
Karpacz to dla mnie trochę za wysoko, chociaż podobno im wyżej się trenuje, tym lepsza wydolność organizmu. Poczekam i zobaczę jakie wyniki osiągniecie.
A sam Karpacz kojarzy mi się z Panią Misiową, która urodzona i zamieszkała była w tamtej okolicy. 
10 grudnia 2013 13:02
romana

Dzięki, Emilia. Gazy chyba nie ma, lecz mogę kupić. Tylko muszę sprawdzić jak to jest po niemiecku.
"Opiekunka z Polski udławiona gazą z niewidomych powodów. Czyżby zemsta mafii rumuńskiej za zabieranie pracy ich rodaczkom?"

Możesz podawać w ten sposób różne płyny. Różnorodnośc jest wskazana w takich wypadkach. Powinny być słodkie, kwaśne, obojętne... Pozwala to na zachowannie flory bakteryjnej w jamie ustnej, a co za tym idzie, uniknięcie stanów zapalnych.
Słodkie powodują wzmożone wydzielanie śliny - stąd smarowanie ust chorym, którzy nie mogą pić /np. po zabiegach/  tzw. ulepkiem.
Dasz radę.
10 grudnia 2013 13:02
Misiu, my się będziemy pławić w luksusach SPA, a nie chodzić po górach, ja na pewno nie dam się wyciągnąć na żadną wyprawę, zresztą Orim o niczym takim nie pisał.

Odmawiasz, i nadal muszę się kochać w Tobie tylko wirtualnie... Ach, losie zdradliwy, czyżbyś bał się konkurencji a niechęć do górskiego wysiłku jest jeno pretekstem?????
10 grudnia 2013 13:04
Jak pacjent oddycha długo przez otwarte usta, to powinno się przynajmniej raz dziennie jamę ustną wyczyścić.
Rękawiczki jednorazowe, na palec nawinąć gazę, moczyć np. w herbacie i palcem przetrzeć dziąsła i policzki od wewnątrz.
10 grudnia 2013 13:39
romana

Romana czy do Twojego dziadka przychodzi Pflegedienst?
Jeśli tak to poproś, aby przyniosły Ci takie specjalne nawilżane patyczki (pachną cytryną). U moje poprzedniej podopiecznej dostałam takie od pielęgniarki. Zwilżałam je woda i nawilżałam usta. Rób to tak często jak się da, ponieważ śluzówka szybko wysycha i zacznie pękać, a to będzie go boleć. 
Jeśli dziadek ma problemy z łykaniem to spróbuj dawać mu pić strzykawką. Strzykawkę  tak ustaw w ustach, aby płyn poleciał po policzku bokiem (przystaw otwór strzykawki do boku policzka). Wtedy automatycznie włącza się odruch przełykania. 

A za plusika dziękuję! :D
10 grudnia 2013 13:48
Na razie działa rada Emilii, dziadek jest zdziwiony, bo ktoś mu nagle w ustach lekko grzebie, lecz nie wie, że bez tego będzie coraz gorzej. Zobaczymy, co syn powie na ten patyczek z gazą, o strzykawce wspomnę dzisiaj gdy wpadnie. Pflegedienst nie ma, pewnie lekarz powiedział synowi, że odejście ojca to kwestia paru dni. Lekarz ma być w czwartek.

Trudne to jest patrzeć na powolne odejście człowieka, który wyglada coraz bardziej jak trup, a wcześniej był miłym, pogodnym człowiekiem. Ale co robić, taka nasza praca!

Misiu, może spróbuję mu wyczyścic tak usta jak piszesz za jakiś czas, teraz go oswajam z herbatą na gaziku. On był zawsze bardzo samodzielny, nawet teraz próbował jeszcze pić z filiżanki mimo kompletnej trzęsawki, więc chyba powinnam wprowadzać stopniowo różne nowości. Poza tym boję się, że dostanie odruchu wymiotnego.
10 grudnia 2013 13:55
W Monachium też ciepło, choć nie tak jak u Ciebie.
10 grudnia 2013 13:56 / 1 osobie podoba się ten post
Matko kochana,gdzie Wy jesteście????? Ja tez tak chcę:)