11 października 2014 11:12 / 3 osobom podoba się ten post
Powiedz
coś miłego, nie wtykaj szpilki krytyki i złośliwości, niepotrzebnej i bezcelowej. Pochwal, powiedz komplement… Niezależnie od tego, czy masz zły humor i chcesz się na kimś ‘wyładować’, pozbyć negatywnej energii. Nie zarzucaj kogoś całym złem tego świata. Nie wskazuj palcem: To źle , to niedobrze, to głupio, to nie po mojej myśli.
Powiedz coś miłego, to nie kosztuje zupełnie nic, a poprawia wzajemne relacje i ogólnie panującą atmosferę. Pochwała motywuje i wzmaga chęć pracy nad sobą. To chce usłyszeć każdy. Jest trudną sztuką-powiedzieć komuś komplement, jeszcze trudniej pewnie na to zareagować bez zbytniej skromności i udawania, że co dobrego to nie ja, bo: ” ta super kiecka to z zeszłego sezonu”, „nowa fryzura owszem niezła, ale kolor włosów nieodpowiedni”, „zasłużona premia w pracy przyda się, ale przecież tyle osób zasługuje na podobną nagrodę”… Trudno zareagować na komplement jako na oczywistość, ale przecież czasem on się po prostu komuś należy i to nie jest żaden cud. Najwidoczniej stosowany na tyle rzadko, że jako taki się objawia.