Wypieki

20 września 2015 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-zlota-rosa-13
20 września 2015 20:26 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Przepis na sernik.No za ch...rę nie mogę go znależc.Taki co mi się uda ,może z mlekiem i budynkiem.Taki fajny przepis miałam i nul.Mam na początku pażdziernika mus ,żeby coś upiec i o serniku pomyślałam.pliss.

Tereska powyżej wysłałam Ci przepis na sernik,Nie wiem czy o ten chodz :)
20 września 2015 20:27
miriam

Wisienko,mam przepis na ciasto drożdżowe,które ZAWSZE sie udaje,jak chcesz to Ci kopsnę na forum...

napisz, prosze. bede bardzo wdzieczna
20 września 2015 20:43 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Przepis na sernik.No za ch...rę nie mogę go znależc.Taki co mi się uda ,może z mlekiem i budynkiem.Taki fajny przepis miałam i nul.Mam na początku pażdziernika mus ,żeby coś upiec i o serniku pomyślałam.pliss.

Na 47stronie jest "moj"przepis na sernik, latwy, ze dziecko moze upiec, a na 48 Michasi. Ciut bardziej skomplikowanym
20 września 2015 20:54 / 2 osobom podoba się ten post
DROŻDŻOWE:
10dkg drożdży (wyjętych z lodówki dzień przed)
1 szklanka cukru
1 cuk.waniliowy
5 jaj(wyjątych z lodówki dzień przed)
1 szklanka oleju
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do jakiejś np.miseczki,dokładnie w takiej kolejności jak są podane składniki,przykrywamy i zostawiamy dosłownie na kilka godzin (4,5,6 godz.)
Następnie miksujemy przez dłuższą chwilę,by składniki dokładnie połaczyć.
Wylewamy ciasto na blachę wyścielona papierem (blaszka duża,bo fajnie urośnie)
Na ciasto układamy gęsto owoce (obojetnie jakie) i na to kruszonke zrobioną najlepiej dzień przed pieczenie.
KRUSZONKA:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Masło z mąką posiekać,dodać cukier i szybko wyrobić,że tłuszcz nie roztopił się za bardzo (musi być sypkie),wstawić do lodówki i na drugi dzień zużyć.
Napewno się uda,zawsze takie robię,jest fajne,bo wilgotne i nie zapycha buzi
20 września 2015 20:57
Oczywiście do ciasta możemy wsypać rodzynki
Jakby co,służę też innymi przepisami,lubię stanie przy garach
20 września 2015 21:06 / 2 osobom podoba się ten post
moncherie

Na 47stronie jest "moj"przepis na sernik, latwy, ze dziecko moze upiec, a na 48 Michasi. Ciut bardziej skomplikowanym:-)

Och dzięki .doszłam  do 10 strony ,a wszystko ,źe palce lizać.A chcę właśnie wypróbowanego upiec ,bo moje przepisy chyba w Polsce zostawiłam.
Opiekunce dzięki za podanego linka.I to jest właśnie to ,że na was zawsze można liczyć.I co bym bez was zrobiła?
21 września 2015 22:38
miriam

DROŻDŻOWE:
10dkg drożdży (wyjętych z lodówki dzień przed)
1 szklanka cukru
1 cuk.waniliowy
5 jaj(wyjątych z lodówki dzień przed)
1 szklanka oleju
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do jakiejś np.miseczki,dokładnie w takiej kolejności jak są podane składniki,przykrywamy i zostawiamy dosłownie na kilka godzin (4,5,6 godz.)
Następnie miksujemy przez dłuższą chwilę,by składniki dokładnie połaczyć.
Wylewamy ciasto na blachę wyścielona papierem (blaszka duża,bo fajnie urośnie)
Na ciasto układamy gęsto owoce (obojetnie jakie) i na to kruszonke zrobioną najlepiej dzień przed pieczenie.
KRUSZONKA:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Masło z mąką posiekać,dodać cukier i szybko wyrobić,że tłuszcz nie roztopił się za bardzo (musi być sypkie),wstawić do lodówki i na drugi dzień zużyć.
Napewno się uda,zawsze takie robię,jest fajne,bo wilgotne i nie zapycha buzi:yo:

Robiłam  nie trzeba się wysilać a zawsze wyjdzie 
21 września 2015 22:40 / 2 osobom podoba się ten post
Do ciasta drożdzowego zamiast mleka można dodać jogurt naturalny,jest o niebo lepsze .
22 września 2015 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
wisienka

Basiu podaj mi ten przepis na babke drozdzowa z rodzynkami. Lubie piec, a takiego przepisu nie mam. Sorki, ze dopiero teraz odpowiadam, ale rzadko zaglądam tu ostatnio.

Składniki:

3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
40 g drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
6 żółtek, roztrzepanych
1 jajko, roztrzepane
szczypta soli
1 szklanka mleka, letniego
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
150 g rodzynków
 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek (u mnie wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.     Ja pieke z tej ilosci w duzej tortownicy z kominem
22 września 2015 08:58 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Do ciasta drożdzowego zamiast mleka można dodać jogurt naturalny,jest o niebo lepsze .

Prawda, delikatniejsze jest :)
22 września 2015 09:02 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Tereniu zrob sernik Michasi -REWELACJA-Ja robilam w piatek dla znajomego-zachwyceni smakiem.Pieknie wyrosl i nie opadl.Zapomnialam zrbic zdjecie:(
22 września 2015 10:43 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Tereniu zrob sernik Michasi -REWELACJA-Ja robilam w piatek dla znajomego-zachwyceni smakiem.Pieknie wyrosl i nie opadl.Zapomnialam zrbic zdjecie:(

Basia dzięki .Piekę rzadko ,za chwilę zapomnę jak się gotuje i piecze.Tu w De nie mam dla kogo,PDP wszystko w wersji zmiksowane ,a sobie coś zawsze upichcę.W domu jestem rzadko.buuu.
22 września 2015 13:35 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Basia dzięki .Piekę rzadko ,za chwilę zapomnę jak się gotuje i piecze.Tu w De nie mam dla kogo,PDP wszystko w wersji zmiksowane ,a sobie coś zawsze upichcę.W domu jestem rzadko.buuu.

Tereniu ja w domu tez jestem  3 razy do roku,bo tu mam stala prace,ale ciasta pieke przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Chyba tu w DEdoszlam do wiekszej wprawy niz w domu.A ten sernik Michasi wcale nie jest skomplikowany.Pozdrawiam Cie cieplutko :)
22 września 2015 15:55
michasia

Wszystko ucieram mikserem tylko biała mieszam delikatnie łyżka drewnianą:gotowanie:

Michasiu,Michasiątko---proszę podaj średnicę tortownicy na serniczek,co by nie uciekł i co by nie wyszedł plaskaty