A ja chciałam zostawic po staremu i muszę w związku z tym złożyć orzeczenie,a że jestem poza granicami nie mam jak. Co w związku z tym?
A ja chciałam zostawic po staremu i muszę w związku z tym złożyć orzeczenie,a że jestem poza granicami nie mam jak. Co w związku z tym?
Można sobie też otworzyć IKZE , trzeci filar, tego nikt nie ruszy... Ale faktyczne ani OFE ani ZUS gdybym mogła tak wybrać..nie ma co liczyć na państwo, lepiej samemu otworzyć jakiś fundusz, bez ryzyka, żeby wyciągnąć PRZYNAJMNIEJ to co się wpłaciło i mieć to pewne...
Zostaję w OFE, złożyłam oświadczenie. Mam 27 lat, kupę czasu do emerytury :) Zawsze pozostają jeszcze okienka transferowe... Raczej należę do tych pozytywnie myślących, więc liczę, że coś się zmieni na lepsze.
Jabym miała w III Filarze zakładać konto to wolałabym już na prywatnym-oszczędnościowym koncie odkładać. Wogóle to jestem wkurzona na polski system ,poczytałam i teraz wiem,że nie ma co szukać agencji,która od średniej krajowej odprowadza składki,bo i tak czaka nas głodowa emerytura.
Kasia - lepiej odkładać do skarpety. ZUS już zbankrutował. Czy OFE jest bezpieczne? Dla mnie w naszym kraju nic nie jest bezpieczne.