Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

19 sierpnia 2014 09:29 / 1 osobie podoba się ten post
Makaron penne z domowej roboty sosem pieczarkowym plus feldsalat z dressingiem
19 sierpnia 2014 10:50
Udka w warzywach z makaronem :)
19 sierpnia 2014 11:21 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

No pewnie,ze ginący zawód.Wiele z nas sie wychowało w czasach stawiania piecow.Wiec po co budowac to co sie stawia.:))
 
A  Zdunka to mieszkanka Zduńskiej Woli:)

Nie:)To zduńskowolanka:)
19 sierpnia 2014 12:59
U mnie dzisiaj domowy rosołek, w sam raz na tą ponurą pogodę!
19 sierpnia 2014 14:01 / 1 osobie podoba się ten post
Zupa jarzynowa w garnku ciśnieniowym na wołowinie,wyszła pyszna i wszystko w ciągu 25 min,wołowina się rozpływała w ustach..
19 sierpnia 2014 14:05 / 3 osobom podoba się ten post
Mielone z papryką w środku,
brukselka z cebulką i śmietaną i oczywiście kartofle z sosem,
ja z tłuszczykiem spod mielonych.
 
Do kawki upieczone muffinki z czekoladą i jagodami,
oblane czekoladową polewą.
19 sierpnia 2014 14:30 / 2 osobom podoba się ten post
Ja zapodałam ślubnemu gulasz wołowy z kasza gryczana i surówka z białej kapusty ale chinczyk :)czyt. na słodko kwasno :)
Uwielbiam mielone, szkoda ze nie jem smazonego :( zrobie pieczone mielone :) )  Albo pulpeta upieke :) i bedzie na ciepło i zimno!
19 sierpnia 2014 14:45
scarlet

Mielone z papryką w środku,
brukselka z cebulką i śmietaną i oczywiście kartofle z sosem,
ja z tłuszczykiem spod mielonych.
 
Do kawki upieczone muffinki z czekoladą i jagodami,
oblane czekoladową polewą.

Prosze o przepis na te mielone z papryką ?   Mam coś w głowie,ale może ty robisz inaczej... i na brukselkę ?   Dziekuję
19 sierpnia 2014 14:46
Atiii

Ja zapodałam ślubnemu gulasz wołowy z kasza gryczana i surówka z białej kapusty ale chinczyk :)czyt. na słodko kwasno :)
Uwielbiam mielone, szkoda ze nie jem smazonego :( zrobie pieczone mielone :) )  Albo pulpeta upieke :) i bedzie na ciepło i zimno!

Poprosze o przepis na surówkę z białej kapusty na słodko-kwaśno ?
 
Dziękuję
19 sierpnia 2014 14:54 / 7 osobom podoba się ten post
Kapuste białą zsiekac jak najdrobniej lub zszatkowac, marchewke zetrzec,cebulke małą drobno zsiekac, ząbek czosnku. Troche wody zagotowac (ok 1/2szkl), dodac łyżkę musztardy wg uznania, cukru/miodu/syropu klonowego kto co woli, odrobine soli i na koniec ocet jasny wg uznania ja jabłkowy, łyzke oleju. Zalewamy i mieszamy surówke. Najlepiej pozostawic 2-3 godz zeby doszła :)od czasu do czasu mieszajac. Na konie lekko odcedzic zalewe, dodac siekany koper wymieszac i gotowa :) Najlepiej próbowac zalewe bo kazdy lubi inny smak, ja robie małe porcje i na oko wiec nie podam dokladnie :)
19 sierpnia 2014 16:45 / 2 osobom podoba się ten post
Atiii

Kapuste białą zsiekac jak najdrobniej lub zszatkowac, marchewke zetrzec,cebulke małą drobno zsiekac, ząbek czosnku. Troche wody zagotowac (ok 1/2szkl), dodac łyżkę musztardy wg uznania, cukru/miodu/syropu klonowego kto co woli, odrobine soli i na koniec ocet jasny wg uznania ja jabłkowy, łyzke oleju. Zalewamy i mieszamy surówke. Najlepiej pozostawic 2-3 godz zeby doszła :)od czasu do czasu mieszajac. Na konie lekko odcedzic zalewe, dodac siekany koper wymieszac i gotowa :) Najlepiej próbowac zalewe bo kazdy lubi inny smak, ja robie małe porcje i na oko wiec nie podam dokladnie :)

W domu zrobie.Przepis wyglada smakowicie Tu za duzo do roboty
19 sierpnia 2014 16:56
Chciało mi się zupy... Ugotowałam ogórkową... Pod koniec gotowania wrzuciłam po dwie frankfurterki na głowę..))))
19 sierpnia 2014 21:27 / 3 osobom podoba się ten post
ania37

Prosze o przepis na te mielone z papryką ?   Mam coś w głowie,ale może ty robisz inaczej... i na brukselkę ?   Dziekuję

Aniu,
mielone, to były zwykłe jakie każda robi,
tylko marnowała mi sie resztka czerwonej papryki, to pokroiłam w kosteczkę
i włozyłam do srodka.
Fajnie to po usmazeniu wygladało i smakowało.
Tutaj się nauczyłam też zawsze do mielonego dodawać natkę zielonej pietruszki.
 
Przepis na brukselke wg naszej putzfrau i Omy:
 
Brukselkę /świeżą - obieram z brzydkich listków, lub mrożoną/ wrzucam na wrzącą wodę z solą i kstka rosołową,
lubię tez taka przyprawę warzywną fondor z Maggi.
Brukselkę gotuję do pożadanej miękkosci,
odcedam na durszlaku i przykrywam coby szybko nie stygła.
W garnku od gotowania w/w rozpuszczam łyżkę dobrego masła,
na to sporo drobniutko posiekanej cebulki lub mojej ulubionej szalotki.
Zeszklić lekko, w to wrzucam spowrotem ciepłą brukselkę i podlewam
słodką smietana do gotowania.
Mieszam delikatnie, chwile gotuję i zestawiam na 2-3 minuty,
zeby trochę przeszły smaki.
Dla mnie pycha.
Ja brukselkę wolę taką lekko jędrną, nie ciapcię.
Wychodzą takie sliczne male główeczki otoczone cebulką i zabielone smietaną.
 
W podobny sposób z cebulka i masłem robie też fasolkę zieloną,
ale juz bez smietany.
Tutaj sie tego nauczyłam i MM w domu tez zasmakowało.
19 sierpnia 2014 21:33 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

Chciało mi się zupy... Ugotowałam ogórkową... Pod koniec gotowania wrzuciłam po dwie frankfurterki na głowę..))))

Jak szaleć to szaleć haaa.haaa...
 
;):):):):):)
 
 
20 sierpnia 2014 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dzis zurek na własnym zakwasie :) z kiełbaska i jajkiem. Zaraz pewnie mnie zjada ze nie Wielkanoc hehehehe
ORIM no takiego poswiecenia z Twojej strony na wyjedzie nie wymagam ;)