No pewnie,ze ginący zawód.Wiele z nas sie wychowało w czasach stawiania piecow.Wiec po co budowac to co sie stawia.:))
A Zdunka to mieszkanka Zduńskiej Woli:)
No pewnie,ze ginący zawód.Wiele z nas sie wychowało w czasach stawiania piecow.Wiec po co budowac to co sie stawia.:))
A Zdunka to mieszkanka Zduńskiej Woli:)
Mielone z papryką w środku,
brukselka z cebulką i śmietaną i oczywiście kartofle z sosem,
ja z tłuszczykiem spod mielonych.
Do kawki upieczone muffinki z czekoladą i jagodami,
oblane czekoladową polewą.
Ja zapodałam ślubnemu gulasz wołowy z kasza gryczana i surówka z białej kapusty ale chinczyk :)czyt. na słodko kwasno :)
Uwielbiam mielone, szkoda ze nie jem smazonego :( zrobie pieczone mielone :) ) Albo pulpeta upieke :) i bedzie na ciepło i zimno!
Kapuste białą zsiekac jak najdrobniej lub zszatkowac, marchewke zetrzec,cebulke małą drobno zsiekac, ząbek czosnku. Troche wody zagotowac (ok 1/2szkl), dodac łyżkę musztardy wg uznania, cukru/miodu/syropu klonowego kto co woli, odrobine soli i na koniec ocet jasny wg uznania ja jabłkowy, łyzke oleju. Zalewamy i mieszamy surówke. Najlepiej pozostawic 2-3 godz zeby doszła :)od czasu do czasu mieszajac. Na konie lekko odcedzic zalewe, dodac siekany koper wymieszac i gotowa :) Najlepiej próbowac zalewe bo kazdy lubi inny smak, ja robie małe porcje i na oko wiec nie podam dokladnie :)
Prosze o przepis na te mielone z papryką ? Mam coś w głowie,ale może ty robisz inaczej... i na brukselkę ? Dziekuję
Chciało mi się zupy... Ugotowałam ogórkową... Pod koniec gotowania wrzuciłam po dwie frankfurterki na głowę..))))