Mindestlohn - płaca minimalna

05 listopada 2014 19:36
natka

Ja tutaj jestem od paru dni na nowym miejscu. Przyznam, ze dostałam szoku, bo jednak do tej pory trafiałam w lepsze (i bogatsze ) miejsca. W każdym bądź razie córka mi powiedziała, ze heim kosztowałby ich przynajmniej 2500 euro od rodzica, resztę musieliby dopłacić z własnej kieszeni. Państwo najpierw prześwietla sytuację finansową dzieci seniorów, a jeśli ich nie stać, to dopiero wtedy dopłaca resztę. Oczywiście wszystko zależy od stanu seniora, w domach opieki liczą sobie dosłownie za wszystko. W Niemczech też wszystkiego nie dostaje się za darmo...........

tak samo jest w polsce przy załatwianiu domu opieki najpierw patrz na emeryture lub rente pensionariusza jesli wystarcza,jesli nie przeswietlaja dzieci,jesli ich niestac dopłaca gmina lub miasto
05 listopada 2014 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
http://www.polskieradio.pl/42/275/Artykul/1183965,Placa-minimalna-w-Niemczech-uderzy-w-polskich-pracownikow
05 listopada 2014 20:39
http://www.dw.de/polskie-opiekunki-w-niemczech-co-warto-wiedzie%C4%87/a-14812285
05 listopada 2014 20:42
kacha25

http://www.dw.de/polskie-opiekunki-w-niemczech-co-warto-wiedzie%C4%87/a-14812285

kacha zrób na zielono
05 listopada 2014 20:48 / 2 osobom podoba się ten post
– Jak wynika z Pani badań, Polki pracują nielegalnie, bo tak im wygodniej, czy raczej łatwiej im zaistnieć na niemieckim rynku? A może po prostu nie mają wyboru?

– Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Z jednej strony Polacy od 1 maja 2011 roku mogą być zatrudniani legalnie, ale podpisanie umowy z niemiecką rodziną przez pracownice z Polski oznaczałoby, że może ona pracować najwyżej 38,5 godziny tygodniowo, gdyż w niemieckim prawie pracy nie ma oficjalnie takiej formy jak praca 24 godz. na dobę. Jeśli ktoś potrzebuje opieki całodobowej, to musi zatrudnić kilka opiekunek, co kosztuje kilka tysięcy euro. Dlatego przede wszystkim ze względów finansowych, polskie kobiety nie są zatrudniane legalnie.
23 listopada 2014 09:07
To z dzisiejszej prasy: http://biznes.interia.pl/firma/news/firmy-ucierpia-na-placy-minimalnej-w-niemczech,2059553,1852#pst82094703
23 listopada 2014 09:24
Czy Wy myślicie,że coś się zmieni? Chyba tylko dyskusja na ten temat bardziej rozgorzeje .....:(((
23 listopada 2014 09:37 / 5 osobom podoba się ten post
agamor

Czy Wy myślicie,że coś się zmieni? Chyba tylko dyskusja na ten temat bardziej rozgorzeje .....:(((

Dokładnie !!! Rozmawialem z lena.Jej firma to ta duza na "P" Ona juz otrzymala warunki zatrudnienia od NR.Kasy dla niej nic a nic wiecej,a nawet w nowej umowie ma pare znakow "zapytania".Jednak rodzina pdp Leny otrzymala info od firmy ze z powodu wiekszej placy minimalnej beda musieli placic o 300 euro wiecej.I juz sprawa sie wyjasnila.Zarobia posrednicy i firmy
23 listopada 2014 10:12
Tez mamy cos do powiedzenia,nie musimy sie godzic na takie same stawki,jak do tej pory.
23 listopada 2014 10:14 / 4 osobom podoba się ten post
ORIM

Dokładnie !!! Rozmawialem z lena.Jej firma to ta duza na "P" Ona juz otrzymala warunki zatrudnienia od NR.Kasy dla niej nic a nic wiecej,a nawet w nowej umowie ma pare znakow "zapytania".Jednak rodzina pdp Leny otrzymala info od firmy ze z powodu wiekszej placy minimalnej beda musieli placic o 300 euro wiecej.I juz sprawa sie wyjasnila.Zarobia posrednicy i firmy

Tak też myślałam , więc dlatego ja w NR 2015 zakladam Gewerbe i schluss. A polskie firmy niech chudy byk....
23 listopada 2014 10:24 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Tez mamy cos do powiedzenia,nie musimy sie godzic na takie same stawki,jak do tej pory.

Marta Ty się nie zgodzisz, a 99 się zgodzi, pamietaj nie ma ludzi niezastąpionych.....
23 listopada 2014 11:41 / 5 osobom podoba się ten post
Marta

Wszystko mozna.Mozna prowadzic wlasna dzialalnosc,zatrudnic sie w niemieckiej firmie itd.Jednak nie mam zludzen do tego ze nie bedzie chetnych nawet za mniejsze pieniadze.Posiedz w domu bez dochodow,z komornikiem u drzwi przez rok i zobaczymy.Przykre to ale w naszym kraju wcale nie trudno zostac na lodzie
23 listopada 2014 11:51
annakoschel

Tak też myślałam , więc dlatego ja w NR 2015 zakladam Gewerbe i schluss. A polskie firmy niech chudy byk....

nie koniecznie wtedy zarobisz wiecej netto.Zależy to np od twojego wieku.Moim zdaniem lepiej zatrudnic sie w niemieckiej firmie i pozegnac sie z rozliczeniami finansowymi oraz z ZUS w Polsce
23 listopada 2014 11:54 / 1 osobie podoba się ten post
Annika

http://biznes.interia.pl/firma/news/firmy-ucierpia-na-placy-minimalnej-w-niemczech,2059553,1852#iwa_item=7&iwa_img=0&iwa_hash=10960&iwa_block=business_news

bardzo ciekawy artykuł.dobrze ,ze zaczynaja o nas tez myslec zebysmy my mieli tez wyzsze emerytury,a nie tylkokorzys dla firm(teraz jest to duzy orzech do zgryzienia dla firm i musza myslec jak to rozwiazac by "wilk był syty i owca cala",a wiadomo ze kontrole beda i bardzo dobrze.jak sie firmy niewywiarza zaczna nas kroic to duzo opiekunek bedzie uciekało do samo zatrudnienia.,albo zatrudnienia bezposrednio przez rodzine.a rodzina bedzie skłonna do tego bo jezeli bedzie miała firmie zapłacic wiecej to zgodzi sie zatrudnic opiekunke