Mindestlohn - płaca minimalna

28 listopada 2014 19:14
Tak sobie czytam ponieważ temat ważny dla każdego z nas. Niestety jak widać każdy coś tam słyszał o zmianach od 2015r ale na serio nikt nic nie wie. Info przekazywane przez firmy jest skromne, niby dla nas się nic nie zmieni, tak samo jak w 2011 przestawiały się na zlecenia też się miało nic nie zmienić a my opiekunowie dostaliśmy byle jakie umowy. Szczerze mam obawy co to będzie, może umowy będą lepsze ale odczujemy to po kieszeniach bo ktoś będzie musiał pokryć różnice w składkach, ciekawe czy to będą klienci czy my pracownicy.
28 listopada 2014 20:39 / 3 osobom podoba się ten post
anetta

Tak sobie czytam ponieważ temat ważny dla każdego z nas. Niestety jak widać każdy coś tam słyszał o zmianach od 2015r ale na serio nikt nic nie wie. Info przekazywane przez firmy jest skromne, niby dla nas się nic nie zmieni, tak samo jak w 2011 przestawiały się na zlecenia też się miało nic nie zmienić a my opiekunowie dostaliśmy byle jakie umowy. Szczerze mam obawy co to będzie, może umowy będą lepsze ale odczujemy to po kieszeniach bo ktoś będzie musiał pokryć różnice w składkach, ciekawe czy to będą klienci czy my pracownicy.

Już pisałyśmy na forum na ten temat. Wiadomo jest ,że składki w prawie wszystkich agencjach będą odprowadzane od średniej krajowej,wszędzie będzie umowa zlecenie. Większość rodzin niemieckich dostała już info o podwyżce,jedne rodziny to akceptuja,inne nie i rezynują. Podwyżki dla rodzin wynoszą od 200 do 600 € w różnych agencjach. W wielu agencjach stawka dla opiekunki pozostaje bez zmian.
Nie wiem w jakiej Ty pracujesz,ale są w moim miasteczku koleżanki z P......i 24 i one już dostały nowe umowy do podpisania .Ja mam dostać umowę na dniach z mojej agencji.
28 listopada 2014 21:49 / 3 osobom podoba się ten post
anetta

Na pewno nie pośrenicy. To jedno co pewne jest w tym temacie.
28 listopada 2014 22:12 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Na pewno nie pośrenicy. To jedno co pewne jest w tym temacie.

Tutaj zgadzam się z Tobą w 100%. Na pewno nie rozstaną się nawet z 1 euro. Wręcz przeciwnie. Będą chcieli przy okazji jeszcze więcej dla siebie uszczknąć.
29 listopada 2014 08:20
ivanilia40

Już pisałyśmy na forum na ten temat. Wiadomo jest ,że składki w prawie wszystkich agencjach będą odprowadzane od średniej krajowej,wszędzie będzie umowa zlecenie. Większość rodzin niemieckich dostała już info o podwyżce,jedne rodziny to akceptuja,inne nie i rezynują. Podwyżki dla rodzin wynoszą od 200 do 600 € w różnych agencjach. W wielu agencjach stawka dla opiekunki pozostaje bez zmian.
Nie wiem w jakiej Ty pracujesz,ale są w moim miasteczku koleżanki z P......i 24 i one już dostały nowe umowy do podpisania .Ja mam dostać umowę na dniach z mojej agencji.

Ivanilia mogłabyś rozwinąć tą myśl że składki mają być odprowadzane od średniej? Dlaczego?
29 listopada 2014 09:47 / 4 osobom podoba się ten post
Daria01

Ivanilia mogłabyś rozwinąć tą myśl że składki mają być odprowadzane od średniej? Dlaczego?

moi dostali cos kolo 800€ podwyzki i rezygnuja. Od nowego roku posrednik idzie w odstawke. 
29 listopada 2014 13:49
filip

moi dostali cos kolo 800€ podwyzki i rezygnuja. Od nowego roku posrednik idzie w odstawke. 

Sprawdza się to, o czym parę dni temu pisałyśmy z Dodą1961 :).
29 listopada 2014 14:00
U mnie też szefowa mówiła, ze są w trakcje negocjacji z rodzinami,
ale opiekunkom też chcą przy okazji coś dołożyć.
Coś też mówiła, że w nowych umowach będą wyszczególnione koszty zakwaterowania i wyżywienia.
Ciekawe, pożyjemy, zobaczymy jak to będzie.
Z moim jeszcze nie rozmawiali.
29 listopada 2014 15:17
salazar

Sprawdza się to, o czym parę dni temu pisałyśmy z Dodą1961 :).

Nie śledzę forum regularnie, nie wiem więc o czym pisałyście, ale czy dobrze myślę że przy takich podwyżkach rodziny będą szukały opiekunek prywatnie?
29 listopada 2014 15:34 / 1 osobie podoba się ten post
Z tego co piszecie wygląda na to że na wzrost kosztów dla rodzin niemieckich wpływa :
Podatek i oskładkowanie średniej krajowej - dotąd była to najniższa krajowa w najlepszym przypadku
diety - podatek od nich , zus ?
To co przy okazji urwie dla siebie firma - bo czemu nie
Coś jeszcze ? Inne koszty ?
I tak sobie myślę , czy nie skorzystają na tym inne nacje .Bo może w Rumunii czy Bułgarii są inne przepisy co do podstawy opodatkowania i oskładkowania. To by obniżyło koszty może nawet o 200 € a dla Niemców to już dużo.

29 listopada 2014 15:45 / 1 osobie podoba się ten post
anetta

Nie śledzę forum regularnie, nie wiem więc o czym pisałyście, ale czy dobrze myślę że przy takich podwyżkach rodziny będą szukały opiekunek prywatnie?

Nie wiem, co według ciebie znaczy "prywatnie" ;).
Pisałyśmy o pracy bez agencji, a konkretnie o zatrudnieniu bezposrednio przez rodzinę i o pracy na działalności. Ja reprezentuję pierwszy model zatrudnienia, a Doda drugi :). Firmy, podnosząc koszty rodzinie, stracą jeden z głównych atutów, które do tej pory miały,a mianowicie konkurencyjną cenę.
Rynek pracy "na czarno" dalej ma się dobrze, więc w tym zakresie zmian nie przewiduję ;).

29 listopada 2014 16:57
salazar

Pisałyśmy o pracy bez agencji, a konkretnie o zatrudnieniu bezposrednio przez rodzinę i o pracy na działalności. Ja reprezentuję pierwszy model zatrudnienia, a Doda drugi :). Firmy, podnosząc koszty rodzinie, stracą jeden z głównych atutów, które do tej pory miały,a mianowicie konkurencyjną cenę.
Rynek pracy "na czarno" dalej ma się dobrze, więc w tym zakresie zmian nie przewiduję ;).

No tak, prywatnie można faktycznie zrozumieć na różny sposób. Nie myślałam o pracy na czarno, lecz o zatrudnieniu bezpośrednio przez rodziny bez firm. Dobrze dla nas że istnieją różne możliwości zatrudnienia i nie jesteśmy zdani jedynie na łaskę agentur ;-)

29 listopada 2014 17:17 / 3 osobom podoba się ten post
salazar

Prywatnie to znaczy,że sama sobie szukam pracy na portalach i w prasie.Szukałam sama i znalazłam nie raz, stąd wiedzialam co to minijob i co to gewerbe mieć.
Obecnie mnie to nie dotyczy - więc nie interesuje sie za bardzo co bedzie po nowym roku.Ale z uwagą czytam,bo kto wie.
29 listopada 2014 19:25 / 3 osobom podoba się ten post
scarlet

U mnie też szefowa mówiła, ze są w trakcje negocjacji z rodzinami,
ale opiekunkom też chcą przy okazji coś dołożyć.
Coś też mówiła, że w nowych umowach będą wyszczególnione koszty zakwaterowania i wyżywienia.
Ciekawe, pożyjemy, zobaczymy jak to będzie.
Z moim jeszcze nie rozmawiali.

Bo jak w umowach będą wyszczególnione koszty zakwaterowania i wyżywienia to rodzina będzie mogła sobie to od podatku odpisać. Do tej pory w umowach Niemcy nie dostawali wysokości odprowadzanego dla nas podatku a to też będą mogli sobie od podatku odpisać.
Mam znajomych Niemców więc trochę się w tym temacie orientuję.

Odniosę też się do innego postu. Od 2015 roku każdy pracownik pracujący w Niemczech obojętnie z którego kraju pochodzi będzie musieć mieć zapewniony najniższy zarobek obowiązujący w kraju w którym pracuje. Nas opiekunki nie mogą zatrudnić na np pół etetu bo raczej to nie przejdzie, w innych zawodach na pewno będą umieć ominąć przepisy. Niemcy, tak samo jak Polacy są mistrzami jeśli chodzi o obchodzenie przepisów. Ostatnio np w jednym programie podano statystyki dotyczące kobiet. 70 % kobiet w Niemczech pracuje na różne umowy śmieciowe bez opłacanych skaładek na ubezp społ. Niby chwalą się 6 % bezrobociem ale nie podają głośno ilu ludzi pracuje na cząstkowe etety, mini job i
29 listopada 2014 19:30 / 1 osobie podoba się ten post
natka

Bo jak w umowach będą wyszczególnione koszty zakwaterowania i wyżywienia to rodzina będzie mogła sobie to od podatku odpisać. Do tej pory w umowach Niemcy nie dostawali wysokości odprowadzanego dla nas podatku a to też będą mogli sobie od podatku odpisać.
Mam znajomych Niemców więc trochę się w tym temacie orientuję.

Odniosę też się do innego postu. Od 2015 roku każdy pracownik pracujący w Niemczech obojętnie z którego kraju pochodzi będzie musieć mieć zapewniony najniższy zarobek obowiązujący w kraju w którym pracuje. Nas opiekunki nie mogą zatrudnić na np pół etetu bo raczej to nie przejdzie, w innych zawodach na pewno będą umieć ominąć przepisy. Niemcy, tak samo jak Polacy są mistrzami jeśli chodzi o obchodzenie przepisów. Ostatnio np w jednym programie podano statystyki dotyczące kobiet. 70 % kobiet w Niemczech pracuje na różne umowy śmieciowe bez opłacanych skaładek na ubezp społ. Niby chwalą się 6 % bezrobociem ale nie podają głośno ilu ludzi pracuje na cząstkowe etety, mini job i

a no proszę
to się dopiero nazywa dziadostwo hahhaahha