....odszkodowania
....odszkodowania
Art. 353(1) Kodeksu Cywilnego mówi o zakazie konkurencji w umowach cywilnoprawnych.Oto mały fragment :"Nie jest natomiast dopuszczalne, zastrzeżenie zakazu konkurencji po ustaniu stosunku zlecenia, który nie przewiduje wypłaty stosownego odszkodowania za okres powstrzymywania się od wykonywania określonych czynności." Odszkodowanie powinno wynosić nie mniej niż 25% dotychczas otrzymywanej pencji (nie zagłębiałam się czy z wypłaty brutto, czy netto, czy z innymi dodatkami, nie ważne, bo mnie to nie dotyczy).Tak więc niech na 100 lat zabronią nam jechać do naszej ulubionej babci, to i tak możemy, bo egzekwowanie jakiejś kary nie jest zgodne z przepisami, chyba że będą płacić za to,że nie pracuję u mojej ulubionej babci..
Jeszcze taka uwaga, tak teraz spojrzałam ukrainka napisałaś z małej litery ale Niemców to juz z dużej. Ja odruchowo Ukrainka napisałam także z dużej.
Ja mam w umowie zapis, że jeśli podejmę pracę ( prywatnie) u klienta firmy w ciągu roku od zakończenia umowy to muszę zapłacić karę w wysokości 5000 euro i sądzę, że jest to zgodne z prawem. Pytałam prawnika, specjalistę z zakresu prawa pracy to powiedział mi, że można by było w razie czego taki zapis spróbować podważyć ale nie powiedział jednoznacznie, że jest to bzdura.
Jesteś wysoce wykształconą osobą, zgrzeszyłam.
Muszę, z żalem stwierdzić, że firmy "są górą" jeśli chodzi o przepisy o zakazie konkurencji.Na str. praca.gazetaprawna.pl pisze, że Sąd Najwyższy w wyroku z 11 września 2003 r stwierdził m.inn. że "zastrzeżenie zakazu konkurencji po ustaniu stosunku zlecenia niegwarantującego wypłaty odszkodowania za czas powstrzymania się od zatrudnienia na określonych stanowiskach jest nieważne", ALE... "W kwestii klauzul o zakazie konkurencji w umowach cywilnoprawnych wypowiedział się również Sąd Najwyższy w orzeczeniu z 5 grudnia 2013 r. (sygn. akt V CSK 30/13). Z jego treści wynika, że klauzula konkurencyjna, pomimo braku ekwiwalentu, przy jednoczesnym zastrzeżeniu kary umownej za jej naruszenie, mieści się w zakresie swobody umów. Kary umowne za naruszenie klauzuli nie są również sprzeczne z właściwością stosunku prawnego oraz zasadami współżycia społecznego." Tak, więc możemy się liczyć z karą...niestety...
Andrea,pisze się"oszczędź"
No,jak możesz...
A ja taka "mondra"bo mam nowy sprzęt ha ha
Sam robi ogonki:))