04 stycznia 2015 14:00 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63Zamieszczanie takich zapisó musi skutkowac podstawa prawną-czy to na podstawie właściwej ustawy czy to odpowiedniego paragrafu w KC lub KP.Inaczej jest zwyczajnie nielegalne i o czym juz wielokrotnie pisalysmy na forum jest tylko zwykłym straszakiem na opiekunki i rodziny niemieckie ,które przeciez polskich przepisów nie znają.Tak skonstruowana umowa balansuje na granicy prawa.
Art. 353(1) Kodeksu Cywilnego mówi o zakazie konkurencji w umowach cywilnoprawnych.Oto mały fragment :"Nie jest natomiast dopuszczalne, zastrzeżenie zakazu konkurencji po ustaniu stosunku zlecenia, który nie przewiduje wypłaty stosownego odszkodowania za okres powstrzymywania się od wykonywania określonych czynności." Odszkodowanie powinno wynosić nie mniej niż 25% dotychczas otrzymywanej pencji (nie zagłębiałam się czy z wypłaty brutto, czy netto, czy z innymi dodatkami, nie ważne, bo mnie to nie dotyczy).Tak więc niech na 100 lat zabronią nam jechać do naszej ulubionej babci, to i tak możemy, bo egzekwowanie jakiejś kary nie jest zgodne z przepisami, chyba że będą płacić za to,że nie pracuję u mojej ulubionej babci..