Mindestlohn - płaca minimalna

19 stycznia 2015 19:15 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Zwłaszcza ze rodzina może pomyśleć - no tak,wymyśla sobie dodatkowe zajęcia,przedłuża każdą czynność aby tylko nadgodziny sobie wypisywać na kartce...
Niestety, te nadgodziny to może być także pole do nadużyć ze strony opiekunki.

Jeśli opiekunka wstaje w nocy po 2-3 razy a tego w umowie nie miała to żeby lepiej udokumentować może nagrac takie wstawania. Rodziny doskonale wiedzą czy ich seniorzy przesypiają noce czy nie,nie sądze że zapieraliby się rękami i nogami ,że opiekunka coś sobie wymyśliła. To samo jest z brakiem pauzy,jeśli opiekunka nie ma pauzy to pracuje 2 godziny dziennie więcej.
19 stycznia 2015 19:16
amelka

Jeśli jesteś cenioną opiekunką, siedziałabyś na pewno i nikt by Ciebie wzrokiem nie zabił.
Trochę wiary w siebie.

ok, ta jestem w ciemnogrodzie w takim razie, bo nie potrafię wyliczyć swojej pracy, pomóż mi proszę,
jestem przy demencji, która nie może  zostać sama, jej potrzebna jest opieka 24/24 ile pwinna kosztować moja praca wyłaczając z doby 3h pauzy
będę miała jakąś podporę poszukując innej agencji bo jak pisałam wcześniej nie wiem czy tu wrócę
19 stycznia 2015 19:17
Ivsnilia tak,no to są nadgodziny ewidentne Ale czy wszystko tak ewidentne jest
Jesli np.opiekunka zakupy robi 3 godziny choc moglaby w godzinę?
19 stycznia 2015 19:22 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

ok, ta jestem w ciemnogrodzie w takim razie, bo nie potrafię wyliczyć swojej pracy, pomóż mi proszę,
jestem przy demencji, która nie może  zostać sama, jej potrzebna jest opieka 24/24 ile pwinna kosztować moja praca wyłaczając z doby 3h pauzy
będę miała jakąś podporę poszukując innej agencji bo jak pisałam wcześniej nie wiem czy tu wrócę

Wiem,że to nie do mnie było ale napiszę Ci jak ja wyliczam sobie czas pracy : wstaję codziennie o 7-j,robię codziennie czynności do godziny 12-tej ,to jest 5 godzin czasu pracy. Potem mam pauzę do 15-tej,moge wyjść z domu lub w nim zostać ,mój spokój nie jest zakłocany. Po pauzie z pdp jestem od 15-tej do 18-tej z minutami ,to kolejne 3 godziny,razem 8 godzin pracy dziennie. Po 18-tej idę do swojego pokoju i już zostaję w nim do rana. Mam dwa razy w miesiącu wolny jeden dzień,to trochę za mało bo powinnam mieć tych dni wolnych 2 w tygodniu jeśli miałoby to być tylko 40 godzin tygodniowo. 
19 stycznia 2015 19:27 / 1 osobie podoba się ten post
Po 18 nadal pracujesz.Przecież nie wychodzisz,nie jesteś w swoim domu,nie dysponujesz swoim czasem jak chcesz.Czyli do 7 rano masz Ivanilio,nadgodziny.
19 stycznia 2015 19:29 / 4 osobom podoba się ten post
Marta

Po 18 nadal pracujesz.Przecież nie wychodzisz,nie jesteś w swoim domu,nie dysponujesz swoim czasem jak chcesz.Czyli do 7 rano masz Ivanilio,nadgodziny.

Owszem,mogę wyjśc bo moja pdp jest samodzielna ,ale gdzie ja pójdę o 18-tej w  styczniu?

Etytowałam,bo doczytałam ze noc spędzoną w domu pdp liczysz jako nadgodziny?? Jeśli mojego snu nikt nie zakłóca to o nadgodzinach nie może byc mowy.
19 stycznia 2015 19:31
no ja przecież napisałam, że na dobę przypada mi 3h pauzy, ile kosztuje moja praca?
19 stycznia 2015 19:34
agamor

Negocjujesz wynagrodzenie z agencją jako Zleceniobiorca, czyli równorzędny partner.
Jesteś sama swoim szefem. Szef agencji nie jest Twoim przełożonym. To pytanie zadaj więc podczas negocjacji umowy-zlecenia.
19 stycznia 2015 19:35 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Owszem,mogę wyjśc bo moja pdp jest samodzielna ,ale gdzie ja pójdę o 18-tej w  styczniu?

Etytowałam,bo doczytałam ze noc spędzoną w domu pdp liczysz jako nadgodziny?? Jeśli mojego snu nikt nie zakłóca to o nadgodzinach nie może byc mowy.

Ivanilia, no po 18-tej w styczniu można iść tylko do kochanka.
Poza tym, masz rację.
19 stycznia 2015 19:39 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Wiesz, zawsze można powiedzieć rodzinie ,że w takim razie pracujesz tylko tyle ile masz w umowie. Rodziny panicznie boją się dopłacać,więc może to byc doskonały straszak . Jeśli nie podpiszą to może chociaż spokój się wynegocjuje,sama nie wiem.

A kto powiedział, że rodziny będą coś dopłacać?
Rodziny płacą umówioną z firmą kwotę. I nie sądzę, żeby kto pomyślał o zapisie w umowach o nadgodzinach"-))
19 stycznia 2015 19:39
amelka

Negocjujesz wynagrodzenie z agencją jako Zleceniobiorca, czyli równorzędny partner.
Jesteś sama swoim szefem. Szef agencji nie jest Twoim przełożonym. To pytanie zadaj więc podczas negocjacji umowy-zlecenia.

ok Amlka, ale ja Was proszę o przysługę bo sama nie wiem od czego zacząć? nie miałam takiej sytuacji nigdy, więc skąd mam wiedzieć?
Czy jest ktoś kto wie jak taki czas wyliczyć?
Czy Ty wiesz jak taki czas wyliczyć?
19 stycznia 2015 19:40 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

no ja przecież napisałam, że na dobę przypada mi 3h pauzy, ile kosztuje moja praca?

No to cyborg tylko może pracować 3 h śpiąc na dobę.
19 stycznia 2015 19:41
Czyli o 18 prace kończymy.Babcie grzecznie wszystkie śpią do rana.
Bo jak nie,pampers,siusiu,tabletka czy inne fanaberie,nadgodziny wypisujemy.
19 stycznia 2015 19:43 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Czyli o 18 prace kończymy.Babcie grzecznie wszystkie śpią do rana.
Bo jak nie,pampers,siusiu,tabletka czy inne fanaberie,nadgodziny wypisujemy.

Ja piszę o swojej szteli,nie wiem jak jest gdzies indziej.
19 stycznia 2015 19:43
amelka

No to cyborg tylko może pracować 3 h śpiąc na dobę.

ale ja napisałam, że moja pdp panicznie boi się samotności, śpiąc u nie to też jest praca, bo ona potrafi wstać w nocy, a nie będę liczyła chyba tego czasu kiedy tylko wstałam, bo to bez sensu, rodzina mnie zatrudniła, żebym cały czas tu była