Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

23 stycznia 2015 11:04 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

A ja mam  Stek z polędwicy  Angus Aberdeen*  i sałata zielona to dla pdp. A ja skromnie owoce morza:)   * niepowtarzalny smak

Zrobiłas mi smaka na owoce morza -chyba trzeba do domu wracać aby je posmakować . DDD
23 stycznia 2015 11:35 / 3 osobom podoba się ten post
Rybka, ziemniaczki i kalarepka w śmietanie:)
23 stycznia 2015 11:40
nesca_nebesca

Rybka, ziemniaczki i kalarepka w śmietanie:)

jak robisz kalarepkę w smietanie?
 
23 stycznia 2015 11:44 / 4 osobom podoba się ten post
didusia

jak robisz kalarepkę w smietanie?
 

No nie wiem czy mogę Ci to zdradzić.....hmm..no wiesz....ide do sklepu i kupuję ....gotowca, zamrożonego......pyszny .....( oblałam się rumieńcem) :))))))
23 stycznia 2015 12:00 / 1 osobie podoba się ten post
nesca_nebesca

No nie wiem czy mogę Ci to zdradzić.....hmm..no wiesz....ide do sklepu i kupuję ....gotowca, zamrożonego......pyszny .....( oblałam się rumieńcem) :))))))

Dzięki za przepis ,chyba dam radę to zrobić.  DDD
23 stycznia 2015 12:13 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Dziś dzień dobroci dla opiekunek ,w związku z tym niemiecka kuchnia zaserwowała zupę z : mięsa,cukinii,marchewki( ze skórą ),pora oraz drobnego makaronu. Gdyby nie dodała smażonej cebuli razem z masłem zupa byłaby naprawdę pyszna.









Marchewka nie obrana dlatego,że masz mieso i to taki wspomagacz ułatwiający trawienie. Oj,Ty to masz dobrze ta niemiecka kuchnia nieba by Ci przychyliła.
23 stycznia 2015 12:30 / 4 osobom podoba się ten post
mleczko47

A ja mam  Stek z polędwicy  Angus Aberdeen*  i sałata zielona to dla pdp. A ja skromnie owoce morza:)   * niepowtarzalny smak

Ze snobizmu zacytuje siebie: zapomnialam napisac,że do tego pieczone ziemniaczki. Wybieram malutkie ziemniaczki gotuje na pół miekko obieram ze skórki i obtaczam w wymyslonym osobiście dipie: olej + odrobina majonezu + sporo roztartego czosnku i posypuje ciutką maki w srodku naczynia układam dwa jabłka wydrążone w środku  z marmolada, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam.Są pyszne  -  kartofelki koloru złocistego  z winnym posmakiem. Oczywiscie pieprz i soł koniecznie.
23 stycznia 2015 13:00 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ze snobizmu zacytuje siebie: zapomnialam napisac,że do tego pieczone ziemniaczki. Wybieram malutkie ziemniaczki gotuje na pół miekko obieram ze skórki i obtaczam w wymyslonym osobiście dipie: olej + odrobina majonezu + sporo roztartego czosnku i posypuje ciutką maki w srodku naczynia układam dwa jabłka wydrążone w środku  z marmolada, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam.Są pyszne  -  kartofelki koloru złocistego  z winnym posmakiem. Oczywiscie pieprz i soł koniecznie.

ziemniaczki brzmią ciekawie ....  chyba sobie zrobię  :) a na razie pomidorówa z dużą ilością czosnku i bazylii , oponki serowe jako deserro ( aczkolwiek dla mnie są daniem głównym , ciacha wszelkie kocham, pomidorówa kłuje mnie w zęby )
23 stycznia 2015 13:07 / 4 osobom podoba się ten post
tyciek

ziemniaczki brzmią ciekawie ....  chyba sobie zrobię  :) a na razie pomidorówa z dużą ilością czosnku i bazylii , oponki serowe jako deserro ( aczkolwiek dla mnie są daniem głównym , ciacha wszelkie kocham, pomidorówa kłuje mnie w zęby )

Ja kocham ziemniaczki robie tez  faszerowane miesem,grzybkami,kapusta,boczkiem i czym chcesz nawet ostrym serem.Odcinam czubek juz obranego ziemniaka delikanie robie tą wykrawaczka do jabłek otwór (tylko nie na wylot) wkładam farsz przykrywam ta czapka i ustawiam w zaroodpornym naczyni zalewam sosem  albo dodaje tylko masło klarowane i zapiekam. Smaczne i kazdy raz inne w smaku. Polecam.
 
 
 
 
23 stycznia 2015 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

to taki sos gęsty Ci wychodzi?

To wychodzi taka zupa- niezupa...coś w stylu eintopf na gęsto.
23 stycznia 2015 13:51 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaczki ,sosik pieczarkowy und marchewka zasmazana do tego mandarynka!!
23 stycznia 2015 14:33 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś mój żołądek znowu został oszczędzony,byłyśmy w restauracji i zjadłam zapiekaną oberżynę z ostrym serem i ostrym sosem pomidorowym,do tego micha sałaty.
Jutro idziemy na 18-tkę do prawnuczki pdp,może na obiad...?
23 stycznia 2015 14:35 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ja kocham ziemniaczki robie tez  faszerowane miesem,grzybkami,kapusta,boczkiem i czym chcesz nawet ostrym serem.Odcinam czubek juz obranego ziemniaka delikanie robie tą wykrawaczka do jabłek otwór (tylko nie na wylot) wkładam farsz przykrywam ta czapka i ustawiam w zaroodpornym naczyni zalewam sosem  albo dodaje tylko masło klarowane i zapiekam. Smaczne i kazdy raz inne w smaku. Polecam.
 
 
 
 

Naprawdę potrafisz sprawić,żeby człowiek się uślinił.....:))) 
Spiszę sobie te ziemniaki i zrobię w domu.
23 stycznia 2015 15:05
ivanilia40

Naprawdę potrafisz sprawić,żeby człowiek się uślinił.....:))) 
Spiszę sobie te ziemniaki i zrobię w domu.

A lubisz zapiekanki? tu dopiero mam pole do popisu.
23 stycznia 2015 15:13
mleczko47

A lubisz zapiekanki? tu dopiero mam pole do popisu.

Ja lubie:) i baardzo poprosze przepis:)