Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

20 stycznia 2015 20:30 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj kuchnia niemiecka zaserwowała kiełbasę podobną do naszej polskiej, białą kapustę w sosie własnym , ziemniaki i sałatkę owocową na deser. Pierwszy raz jadłam tak przyrządzoną biała kapustę. Otóż bierzemy średniej wielkości główkę kapusty, 40 dkg świeżego boczku, marchewkę, por, selera, cebulę, łyżkę kminku, sól, pieprz do smaku, łyżkę mąki do zrobienia zaklepki. Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w talarki, pora w krążki, selera i cebulę w kosteczkę. Wrzucamy wszystko do gara, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy wszystko jest już półmiękkie wrzucamy kiełbasę. Na końcu zaklepujemy łyżką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie tak aby wyszedł sos. Prosto, smacznie, tłuściutko. Ivanilia broni się przed schudnięciem, a ja przed przytyciem. Masz ci los. Mimo wszystko jednak chyba lepiej mieć za dużo niż za mało. W końcu mogę jeść mniejszą porcję i tyle. Dzisiaj nie dałam się namówić na zjedzenie całej kiełbasy i jeszcze boczku na chlebek z chrzanem. Nic z tego. Kiłbaski połóweczka, a chude mięsko z boczku dla kotka. Podobno kotom wieprzowiny nie wolno za bardzo ale mruczka aż się trzęsie na widok takich smakołyków w miseczce. Na pewno jest to mimo wszystko lepsze niż te świństwa, które znajdują się w gotowej karmie. Gdzieś czytałam, że gdyby kot mógł sam kupować sobie jedzenie to nigdy nie kupowałby kociej karmy w supermarkecie.
20 stycznia 2015 21:03 / 1 osobie podoba się ten post
pewenie ze nie koty sa madre,karma to sie tuczy karpie w chodowlach i prezpyszne lososie norweskie uwiezione w sieciach na morzu polnocnym widzialam reportaz o betialskim chowie ryb
21 stycznia 2015 12:49 / 3 osobom podoba się ten post
Macie dzisiaj dyspensę, nikt nie gotował obiadów???
U mnie sos bolognese z mięsem mielonym, spetzle, mizeria, czerwona kapusta. Woda mineralna + jogurt dla babci.
21 stycznia 2015 13:02 / 2 osobom podoba się ten post
zupa kalafiorowa i placki ziemniaczane
21 stycznia 2015 13:02 / 6 osobom podoba się ten post
,, Ja dzisiaj nic nie gotowałam, choc uwielbiam To robic,
Córka podopiecznej przywiozła garnek obrzydliwej zupy, nawet podopieczna
nie chciała tego czegos,,, zjeśc.haaa, Ja tym bardziej nie zjadłam.
21 stycznia 2015 13:04 / 5 osobom podoba się ten post
Gulasz, ziemniaki i sałata ze śmietaną. Dzisiaj bez owoców.
21 stycznia 2015 15:11 / 2 osobom podoba się ten post
Wczorajszy gulasz kopytkami /ze sklepu/ i czerwona kapusta
22 stycznia 2015 13:10 / 2 osobom podoba się ten post
Mielone, ziemniaki, sos koperkowy, brukselka, woda mineralna + jogurt dla babci.
Obiad zjedzony, Agamor znowu nie przyszła buuuuuu............
22 stycznia 2015 14:23 / 2 osobom podoba się ten post
Ryz sosik z kurczackiem fasola :))
22 stycznia 2015 15:28 / 3 osobom podoba się ten post
Zupka -śmieciowka czyli-mrożonka groszek,marchewka,kukurydza,4 zwiędłe pieczarki,cebula,ziemniaki,lane kluski-pyszota:)Dziadek zjadł dwa talerze jak nigdy, ale dla zgłodniałego po podróży zmiennika zostało:)
22 stycznia 2015 16:16 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie był trochę nietypowy obiad .Flaczki przeze mnie przyrządzone i oponki .Takie wszystko dobre i jak tu wysmukleć.
22 stycznia 2015 16:41 / 3 osobom podoba się ten post
Tradycyjny barszcz ukraiński( wszystkie warzywa świeże)- skomplementowany kilka razy oraz sznycel z nadzieniem grzybowo- serowym, podany z makaronem o smaku grzybów i sałatą z sosem własnym- taki mój popis kulinarny. Jutro "frei".
22 stycznia 2015 16:53 / 3 osobom podoba się ten post
Kopytka sosik miesko woda do popicia
22 stycznia 2015 17:19 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa gołąbkowa ;)
22 stycznia 2015 17:30 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj mój syn ugotował tradycyjnie zupę krupnik, dla dziadka w dnu dziadka