Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

04 lutego 2015 09:42 / 1 osobie podoba się ten post
Nalesniczki z dżemem wiśniowym i śmietaną - na zamówienie:)
04 lutego 2015 13:26 / 1 osobie podoba się ten post
A ja dziś mam,jak w restauracji...każdy je coś innego ;)
Odsmażane kopytka z kapustą kiszoną.
Pałki kurczaka z frytkami.
Soljanka.
05 lutego 2015 19:20 / 1 osobie podoba się ten post
Chyba Kasiachodziez dzisiaj napisala, ze zamiana rol chyba byla. Opiekunki na forum, pdp przy garach. No i wyglada na to, ze racje miala:) Zadna nie gotowala:)
U mnie dzisiaj na bogato bylo, wiec sie pochwale;) Gaska na obiad wpadla:) Wilki z przedszkola przyszly i zjadly:) Gaske, knedle, czerwona kapuste i mizerie...Corka zakasila jeszcze lekko podsmazona papryka z fenkulem:)
05 lutego 2015 19:37
Owszem, gotowała, na przykład ja gotowałam :) Dziś był świeżutki, żaden tam mrozony filecik z halibuta , ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty. Pyszności :)
05 lutego 2015 19:38
basiaim

A ja dziś mam,jak w restauracji...każdy je coś innego ;)
Odsmażane kopytka z kapustą kiszoną.
Pałki kurczaka z frytkami.
Soljanka.

O mamunciu, ostatni raz soljankę jadłam w Dreźnie na dworcu w roku 1979 :)))))))))) Jakaż to pyszna zupa jest. Muszę kiedyś sama ugotować.
05 lutego 2015 19:41
Doda, zdradzisz co to ta soljanka?
05 lutego 2015 20:19 / 1 osobie podoba się ten post
Soljanka:
Składniki

proporcje na garnek 4 - litrowy :
ok. 350 g wołowiny z kością
ok. 450 g łopatki wp
250 g boczku wędzonego
250 g kiełbasy typu śląska
3 średnie marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + 1 mniejszy por
3 średnie cebule + 5 ząbków czosnku + 3 pomidory bez skórki + 2 łyżki masła + 190 g przecieru pomidorowego
6 ogórków kiszonych obranych ze skórki
szklanka zalewy z ogórków
sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe do smaku
posiekana nać pietruszki i po łyżce gęstej kwaśnej śmietany dodanych na każdy talerz
ew. zasmażka z 1 łyżki smalcu i 1 łyżki mąki

Mięso zalać zimną wodą ( 2,5 l ), dodać sól, ziele, liście laurowe, gotować pod przykryciem aż będzie w miarę miękkie, potem wyjąć i pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru.Dodać marchew, pietruszkę, seler pokrojone w kostkę i por pocięty w talarki, dalej gotować na małym ogniu.Cebulę pokroić w kostkę i razem z poszatkowanym czosnkiem i pokrojonymi pomidorami przesmażyć na maśle,

dodać pokrojone w kostkę ogórki i pod koniec przecier pomidorowy, chwilę poddusić i dodać do garnka.Teraz przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i również dorzucić do zupy.Wlać zalewę z ogórków, doprawić do smaku, zupa powinna być wyrazista kwaśno - słona i dość gęsta, dlatego w razie potrzeby zaklepać zasmażką sporządzoną z 1 łyżki smalcu i mąki.

05 lutego 2015 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Dziekuje Basiaim:)
06 lutego 2015 07:29 / 1 osobie podoba się ten post
Co by nie bylo,ze nic nie robie,to dzis łosos w sosie koperkowym i kartofel ,a warzywo to jeszcze nie wiem jakie ))))
06 lutego 2015 07:50 / 2 osobom podoba się ten post
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym oraz szpargel zupe!!
06 lutego 2015 07:51 / 2 osobom podoba się ten post
Jak piątek to wiadomo,hi,hi.
06 lutego 2015 09:19 / 1 osobie podoba się ten post
Pizza z tuńczykiem.
06 lutego 2015 10:19 / 2 osobom podoba się ten post
Będzie jakaś rybka z piekarnika , tylko jeszcze nie wiem jaka , bo najpierw muszę ją kupić .:)
06 lutego 2015 10:28
dzisiaj gotuje przepyszna zupe jarzynowa na miesku z ring fleisch ...
06 lutego 2015 10:30
U mnie babcia w piątki pości,więc jaja sadzone ziemniaki szpinak,zupa krem marchewkowa.