05 lutego 2015 20:19 / 1 osobie podoba się ten post
Soljanka:
Składniki
proporcje na garnek 4 - litrowy :
ok. 350 g wołowiny z kością
ok. 450 g łopatki wp
250 g boczku wędzonego
250 g kiełbasy typu śląska
3 średnie marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + 1 mniejszy por
3 średnie cebule + 5 ząbków czosnku + 3 pomidory bez skórki + 2 łyżki masła + 190 g przecieru pomidorowego
6 ogórków kiszonych obranych ze skórki
szklanka zalewy z ogórków
sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe do smaku
posiekana nać pietruszki i po łyżce gęstej kwaśnej śmietany dodanych na każdy talerz
ew. zasmażka z 1 łyżki smalcu i 1 łyżki mąki
Mięso zalać zimną wodą ( 2,5 l ), dodać sól, ziele, liście laurowe, gotować pod przykryciem aż będzie w miarę miękkie, potem wyjąć i pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru.Dodać marchew, pietruszkę, seler pokrojone w kostkę i por pocięty w talarki, dalej gotować na małym ogniu.Cebulę pokroić w kostkę i razem z poszatkowanym czosnkiem i pokrojonymi pomidorami przesmażyć na maśle,
dodać pokrojone w kostkę ogórki i pod koniec przecier pomidorowy, chwilę poddusić i dodać do garnka.Teraz przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i również dorzucić do zupy.Wlać zalewę z ogórków, doprawić do smaku, zupa powinna być wyrazista kwaśno - słona i dość gęsta, dlatego w razie potrzeby zaklepać zasmażką sporządzoną z 1 łyżki smalcu i mąki.