Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

23 stycznia 2015 15:17 / 2 osobom podoba się ten post
ryba

Ja lubie:) i baardzo poprosze przepis:)

ok. wieczorem Ci przeslę.
23 stycznia 2015 18:08 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ja kocham ziemniaczki robie tez  faszerowane miesem,grzybkami,kapusta,boczkiem i czym chcesz nawet ostrym serem.Odcinam czubek juz obranego ziemniaka delikanie robie tą wykrawaczka do jabłek otwór (tylko nie na wylot) wkładam farsz przykrywam ta czapka i ustawiam w zaroodpornym naczyni zalewam sosem  albo dodaje tylko masło klarowane i zapiekam. Smaczne i kazdy raz inne w smaku. Polecam.
 
 
 
 

No nie znowu mi robisz apetyt ,ziemniaczzki to tez mój ulubione danie ale tu nie ma sensu robic bo moja Pdp niedowidzi i tak muszę wszystko pokroić a to mija się z celem bo lubie jeść także wizualnie . Jeszcze trochę a przygotujesz mi wirtualne menu na urlop w PL -   DDD
23 stycznia 2015 18:14 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

No nie znowu mi robisz apetyt ,ziemniaczzki to tez mój ulubione danie ale tu nie ma sensu robic bo moja Pdp niedowidzi i tak muszę wszystko pokroić a to mija się z celem bo lubie jeść także wizualnie . Jeszcze trochę a przygotujesz mi wirtualne menu na urlop w PL -   DDD

Ok. nie ma sprawy.
23 stycznia 2015 18:15
Gosiap

Paluszki rybne, ziemniaki, szpinak, woda mineralna + jogurt dla babci

gosiap nie lubię tego, to znaczy paluszki rybne jeszcze przełknę (też dzisiaj je miałam),ale szpinaku nieeeee
juz nie wiem co mam jeść, ja nie jem tego co babka
 
23 stycznia 2015 18:21 / 2 osobom podoba się ten post
uwielbiam szpinak, zawsze mam go w lodówce :)
kiedys powiedziała mi babcia, że dzieci do 3 roku dzieci nie powinny jeść
23 stycznia 2015 18:26 / 2 osobom podoba się ten post
bieta

uwielbiam szpinak, zawsze mam go w lodówce :)
kiedys powiedziała mi babcia, że dzieci do 3 roku dzieci nie powinny jeść

:))))))))))))))))))
ja go zjem......., ale........muszę mieć naprawdę na niego potężnego smaka
23 stycznia 2015 18:28 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

A lubisz zapiekanki? tu dopiero mam pole do popisu.

Lubię ziemniaki pod każdą postacią, a faszerowanych nigdy nie robiłam. Poprosze o przepisy na ziemniaki.:)
23 stycznia 2015 18:30 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś mam jakiś naprawdę "zjadliwy "dzień,wnuczka babci przyniosła francuskie rogaliki z szynką,jeszcze gorące. Zjadłyśmy na kolację,ale już zaczyna się bać jutra,bo przecież codziennie nie można jeść normalnie ...:)
23 stycznia 2015 18:35 / 3 osobom podoba się ten post
agamor

:))))))))))))))))))
ja go zjem......., ale........muszę mieć naprawdę na niego potężnego smaka

 mrożony szpinak  ok 1/2 kg (w sez onie można zastąpić go świeżym)
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
5 łyżek słodkiej śmietany
------------------------------------------------------------------
1/ Masło rozpuścić na patelni.Wrzucić zmrożony szpinak i chwilę podgrzewać razem z masłem.
2/ Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę.
3/ Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić przez ok. 15 min. aż szpinak będzie miękki a nadmiar płynu się odparuje.
Taki szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadu.
23 stycznia 2015 18:54 / 2 osobom podoba się ten post
Szpinak może szkodzić osobom starszym (mam na uwadze nie tylko siebie, ale tez pdp)Osoby chorujące na nerki,wątrobe majace reumatyzm powinni wystrzegac sie szpinaku.Szpinak ma tez inne właściwosci, ale o tym nie będę pisała.Ponoć chroni nas przed chorobami typu Al. P.
23 stycznia 2015 18:59 / 4 osobom podoba się ten post
bieta

 mrożony szpinak  ok 1/2 kg (w sez onie można zastąpić go świeżym)
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
5 łyżek słodkiej śmietany
------------------------------------------------------------------
1/ Masło rozpuścić na patelni.Wrzucić zmrożony szpinak i chwilę podgrzewać razem z masłem.
2/ Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę.
3/ Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić przez ok. 15 min. aż szpinak będzie miękki a nadmiar płynu się odparuje.
Taki szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadu.

wiesz ja tak robię tu dla babki, ale bez czosnku, ona go nie je i cebuli też :(
na początku parę razy zjadłam, i chyba mi przeszło...
i nie jem tu w ogóle ziemniaków
jak przyjadę do Pl to na początek obiad z ziemniaków, mizeria i najzwyklejszy schabowy :)
albo kapustka kiszona, mniam, mniam
23 stycznia 2015 19:16 / 2 osobom podoba się ten post
agamor

gosiap nie lubię tego, to znaczy paluszki rybne jeszcze przełknę (też dzisiaj je miałam),ale szpinaku nieeeee
juz nie wiem co mam jeść, ja nie jem tego co babka
 

Kiedyś też nie lubilam, zaczęłam próbować jak byłam w ciąży bo koleżanka nad uchem mi gderała i gderała, żebym jadła szpinak. Pomału przekonałam się że jest pyszny i można z nim cuda robić!!!!
23 stycznia 2015 19:53 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

 mrożony szpinak  ok 1/2 kg (w sez onie można zastąpić go świeżym)
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
5 łyżek słodkiej śmietany
------------------------------------------------------------------
1/ Masło rozpuścić na patelni.Wrzucić zmrożony szpinak i chwilę podgrzewać razem z masłem.
2/ Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę.
3/ Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić przez ok. 15 min. aż szpinak będzie miękki a nadmiar płynu się odparuje.
Taki szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadu.

Daję trochę mniej wody jak mam szpinak mrożony.
Na maślę robię zasmażkę i leciutko zaciągam.
Na koniec roztrzepane jajo.
 
Tutaj w Niemczech kupuję mrożony gotowy do jedzenia.
Dla mnie on trochę nijaki, dodaję do niego czosnek.
Moje Damy spróbowały i zaakceptowały.
24 stycznia 2015 10:01
Wahałam się czy dać to w kuchni niemieckiej?
No ale ostatecznie będzie wykonane moimi rękoma  
Otóż córka nie miała pomysłu na obiad dla ojca i wymyśliła Nudelnsuppe. A później stwierdziła, że ja mogę ją ugotować, no i postawiła mi opakowanie makaronu i sloik z rosołkiem Knorra na blacie :))))
 
Dla siebie zrobię coś odrobinę bardziej wyrafinowanego ;))))
Ale muszę się zastanowić, jakieś propozycje na dziś?