Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

14 marca 2015 22:27
Haneczka47

No wlasnie a ma byc smazony jpo jednej minucie z kazdej strony,bez panierki,tak mowi szef(maz pdp a jego nie mam w papierach,to ten co pomidorowke kazal psom dac ze to hund futer

to ma byc sznycel czy stek ?
14 marca 2015 23:06
Mam schab z koscia,stek
15 marca 2015 07:51 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

To zmienię temat, a raczej przywrócę na swoje miejsce.
Dzisiaj robiłam frytki ze świeżych anchois. Zakolegowałam się tutaj z sąsiadką, która obok ma sklep i wytwórnie świec ozdobnych. Ona dzisiaj pokazała mi, jak te małe rybeczki przyrządzić. Mało roboty, a miód w gębie.Jutro mam robić pod jej okiem marmoladę z pomarańczy. Po naszym przyjeżdzie tutaj, przyniosła mi 2 słoiczki marmolady własnej roboty: z pomarańczy i żółtych śliwek. No z taką pychotą to się wcześniej nie spotkałam. Ona też mi mówi, jakie produkty są dobre i gdzie.Fajnie, że ją mam:)))

Margaritko pochwal się przepisami na te pyszności nigdy jeszcze nie jadłam anchois i marmolade z pomarańczy własnej roboty też chętnie spróbóje :)))))
15 marca 2015 07:58 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

Mam schab z koscia,stek

Haneczko, pisałaś, że minitensteak, a teraz, że schab z kością..
Tak, czy inaczej: mięso musi odstać swoje w pokojowej temperaturze (nie prosto z lodóki na patelnie!), musi być osuszone, nie sól przed smażeniem i nie nakłuwaj go widelcem w trakcie, żeby sprawdzić, czy usmażony. Tłuszcz na patelni musi być bardzo dobrze nagrzany.
To tyle :). Lepiej, żebyś miała mięso nie mrożone wcześniej, naprawdę dobrej jakości, ale masz, jakie kupili ;).
Powodzenia :)!

15 marca 2015 08:53
U mnie dzis nozka z kurczaka ,ziemniaczki,i surowka z pory lub marchewka zasmazana jeszcze pomysle no i jakis deserek!!
15 marca 2015 09:10
Jednogarnkowe danie na 2 dni :
mielone, papryka i ziemniaki.
15 marca 2015 09:24 / 1 osobie podoba się ten post
Kochane moje czy rosół z wołowiny tak się gotuje jak z kurczaka,nie lubię wołowiny ale nie mam wyjścia dziś muszę ugotować.Czy do tego makaron?Jak pomyśle to już mnie mdli ten zapach.
15 marca 2015 09:41 / 1 osobie podoba się ten post
Gulasz-kopytka-kapusta czerwona a co jak niedziela to na całego :)
15 marca 2015 10:08 / 1 osobie podoba się ten post
Mielony, jezeli bede miala wene tworcza, to kluski slaskie, jezeli wena mnie dzis nie zaszczyci swoja obecnoscia, to ziemniaki I kapusta czerwona
15 marca 2015 10:29 / 1 osobie podoba się ten post
Schaboszczak,ziemniaczki i fasolka szparagowa z bułeczką.
15 marca 2015 10:31 / 1 osobie podoba się ten post
Ja to samo co balutka + szpinak i czerwona kapusta (z bofrostu)
Oj, Kasiu....narobiłas mi apetytu na kopytka z gulaszem oh oh - następnym razem... lub juz w domku...zrobię :))))
15 marca 2015 13:08
gosiako

Kochane moje czy rosół z wołowiny tak się gotuje jak z kurczaka,nie lubię wołowiny ale nie mam wyjścia dziś muszę ugotować.Czy do tego makaron?Jak pomyśle to już mnie mdli ten zapach.

Juz pewmnie ugotowalad? Ja dodaje lisc laurowy, ziele angielskie, wloszczyzna oczywiscie, na koniec dodaje pomidora najlepiej suszonego. Makaron jest ok:)
15 marca 2015 13:47 / 1 osobie podoba się ten post
No udal sie ten nieszczesny stek wieprzowy ,tajemnica w tym ze smazynmy na wysmarowanej patelni a nie w glebokim tluszczu jak poprzednio zrobilam
smakowal!
15 marca 2015 13:49 / 2 osobom podoba się ten post
Pomidora do rosolu
czy to nie profanacja rosolu?????
15 marca 2015 13:54
Gulasz wczorajszy z makaronem ,wczorajsza kapusta czerwona i brukselka dzisiejsza.