Kuchnia Niemiecka - przepisy

24 lutego 2013 19:57
Moj dziadek by co drugi dzien jadl Kartofelsalat do tego albo Bratwurst,albo Leberkase,ale za to za zurkiem przepada.
24 lutego 2013 20:18
Marzenko to podobnie jak u mnie, synowa poprosila zebym specle zrobila a ona zrobi mieso, zawsze w niedziele robila kaczke albo pieczen a dzisiaj kawaleczki miesa wielkosci pudelka zapalek w ala sosie:wymieszana smietana z koncetratem pomidorowym i chyba creme fresch - nie wysilila sie, mi specle zajely wiecej czasu niz jej beznadziejny sosik
24 lutego 2013 20:28
jutro tez nie bedzie obiadu, bo spokojnie wystarczy i na jutro, a bratwurst jest w lodowce... dobrze ze na codzien ja gotuje :)
24 lutego 2013 20:35
Ja zrobię jutro krewetki - babcia lubi.
25 lutego 2013 21:42
i na robilas mi smaku i dzis na obiad mialam krewetki, a dziadek no niestety kapuste z makaronem(sam tak chcial, to co ja moge).....
27 lutego 2013 18:13
To jest śmietnik po śląsku:))
03 marca 2013 07:45 / 2 osobom podoba się ten post
Doroihea, zrobilam cykorie wedlug Twojego przepisu,

Babcia chciala talez polknac, takie dobre bylo !! Mnie tez b. smakowala !!!

Dziekuje !
03 marca 2013 08:06
No ciesze sie,ze smakowalo!!!! )))))))
03 marca 2013 09:25 / 2 osobom podoba się ten post
W tygodniu zrobie wedlug Twojego przepisu na surowke z cykorii + owoc granatu+ orzechy.
Juz mi slinka cieknie !!!
03 marca 2013 09:42
No i do tego koniecznie piers z kurczaka moze byc bez panierki,dobrze przyprawiona ....miam mniam a tu przepis na muszelki a´la ruskie: kupujemy makaron muszle,te najwieksze,gotujemy al,dente,robimy farsz jak do pierogow ruskich,nadziewamy muszle i ukladamy w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem,posypujemy startym serem i zapiekamy.Podajemy ze smazona cebulka i skwareczkami,salatka wg uznania(najlepsza kiszona kapustka)....
03 marca 2013 09:58 / 2 osobom podoba się ten post
Dziekuje Dorothea, juz od pewnego czasu biegaja za mna ruskie, ale nie jestem pewna czy mojej, smakowac beda, te nasze tradycyjne, Twoja wersja jest warta wyprobowania !!!!

Dzieki.

Moja babcia ma 13 marca urodziny 86 , ja przegladam juz przepisy na jakies dobre szybkie ciasto, nie umiem piec, ale czasem cos mi sie udaje, ha ha ha,..... dr Oetker !!!
03 marca 2013 10:01
O tak! dr Oetker ratuje zycie hihihihi ja tez z pieczeniem nie za bardzo dlatego szukam zawsze czegos nieskomplikowanego......jak mi przyjdzie do glowy cos prostego to napisze...... )))) wlasnie przyszlo:szybkie ciasto z jablkami:
5 jaj
1i 1/2 szklanki maki pszennej
2 budynie smietankowe b. cukru
1 i 1/2 szklanki cukru
olejek smietankowy
1i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
4 jablka
Cale jaja ucieramy z cukrem,make mieszamy z proszkiem do pieczenia,budyniem,olej,olejek....wszystko dobrze mieszamy,na koncu dodac obrane i pokrojone w kostke jablka,wymieszac i wlac na srednia blache lub tortownice...piczemy ok 55 minut w 180 C
Palaszujemy na zimno lub lekko cieple z lodami lub bita smietana........ ))))
04 marca 2013 11:14
Wczoraj obiecalam Romanie podac przepis na budyn wzbogacony jajkiem,tutaj w De pierwszy raz taki jadlam.Wyglada ciekawie i jest smaczny.

1 paczka budyniu,obojetnie jaki,ale ja polecam smietankowy

2 jajka

ewentualnie cukier ,jesli ktos woli bardziej slodki budyn

o,5 litra mleka

Tak jak robi sie zawsze budyn,tyle ,ze do proszku rozczynionego z mlekirm dodajemy zoltko,robimy normalnie budyn,bialko zas ubijamy na sztywna piane.Kiedy budyn jest gotowy,odstawiamy do wystygniecia,jak juz bedzie letni,przekladamy go do przezroczystej miski,dodajemy piane i dlikatnie mieszamy,raczej przekopujemy.Efekt,budyn jest kremowy,tresciwy i pieknie wyglada.Smacznego!Tutaj podawali go jako cieply deser.
04 marca 2013 12:09
Dorotea, próbowałaś robić farsz do ruskich tu w de????? Quark sę do tego nadaje ? Jak myślicie, z czym najlepiej zrobićć pierogi, aby tubylcom smakowały ?
04 marca 2013 12:14
Ja robiłam z qwarkiem kupowałam w lidlu 500g chyba ten najtanszy ,do tego ziemniaki troszke cebulki ,troszke boczku i mam farsz

[ale mi smaka narobiłas chyba zrobię w tym tygodniu ]

a babcia się zajadała