Mleczko, dzięki wielkie. Tak jeszcze nie robiłam. Wypróbuję i dam znać. Acha, ten serek to taki Quark ?
Mleczko, dzięki wielkie. Tak jeszcze nie robiłam. Wypróbuję i dam znać. Acha, ten serek to taki Quark ?
Strasznie długi przepis ale już czuję zapach- Będę w domciu w sobotę to napewno wykozrystam Twoją propozycję.
Ania37 dzięki ;-))
A nie marynuje się wcześniej ?? Zawsze sądziłam, że baraninę "czuć" i przyznaje się, że jadłam ją raz w zamierzchłej przeszłości. Dlatego nie mam pojęcia o baraninie.
a to ciasto zrobiłam dzisiaj na deser:):)
Składniki na biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt ciemny (forma o wym.28x40 cm):
4 jajka
3/4szklanki cukru
½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy budyniowej:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 kostki masła (400g)
¾ - 1 szklanka cukru
100 - 125 ml rumu
2 łyżki kakao
sok z 1/2 - 1 cytryny
Składniki masy serowej:
500 g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone
4 - 5 bananów
1 cytryna
Składniki polewy:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka margaryny
5 łyżek wody lub mleka
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami wsiewamy połaczoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 - 180°C. Odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie biszkoptu ciemnego:
jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej.
Wykonanie masy budyniowej:
Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.
Wykonanie masy serowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.
Przekładanie ciasta:
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 28 otworków o średnicy banana (w czterech rzędach po 7 otworków). Biszkopt umieszczamy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.
Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego biszkoptu). Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.
Wykonanie polewy:
Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia. Dajemy margarynę, a następnie po jej rozpuszczeniu połamaną na kostki czekoladę. W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania. W dalszym ciągu mieszamy do zagęszczenia i przestudzenia, po czym wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z OGÓRKAMI KWASZONYMI
składniki:
700 g ziemniaków (ważymy po obraniu)
10 g przyprawy do ziemniaków (około 1/2 opakowania)
320 g ogórków kwaszonych
70 g twardego masła (pokrojonego w kostkę)
2 ząbki czosnku
sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy na większe kawałki, to samo robimy z ogórkami. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy ziemniaki, posypujemy je obficie przyprawą do ziemniaków. Następnie wrzucamy ogórki kwaszone, rozkładamy równomiernie kawałki masła oraz czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ostatnie 10 minut pieczemy używając funkcji grilla.