Kuchnia Niemiecka - przepisy

09 sierpnia 2013 21:17
Mleczko, dzięki wielkie. Tak jeszcze nie robiłam. Wypróbuję i dam znać. Acha, ten serek to taki Quark ?
09 sierpnia 2013 21:20 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Mleczko, dzięki wielkie. Tak jeszcze nie robiłam. Wypróbuję i dam znać. Acha, ten serek to taki Quark ?

Tak,Benita  Quark. daj znac jak smakowaly.
12 sierpnia 2013 16:54 / 2 osobom podoba się ten post
LECZO Z OGÓRKÓW
Składniki
5-6 przerośniętych ogórków
25 dag cienkej kiełbasy
20 dag parówek
2 cebule
2 pomidory
papryka
3 łyżki oleju
łyżka łagodnego lub ostrego keczupu
łyżka koncentratu pomidorowego
mielona papryka
sół,pieprz
1. Pomidory myjemy, kroimy w kawałki i zalewamy małą ilością wody. Dusimy. Miękkie przecieramy przez sito. Ogórki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
2. Z kiełabasy i parówek usuwamy osłonki i kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ także kroimy w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i paprykę. Dodajemy kiełbasę, parówki, ogórka i pomidory. Dusimy około 15 minut. Podlewamy wodą. Dadajemy keczup i koncentrat. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą
12 sierpnia 2013 17:14 / 1 osobie podoba się ten post
a to ciasto zrobiłam dzisiaj na deser:):)
Składniki na biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt ciemny (forma o wym.28x40 cm):
4 jajka
3/4szklanki cukru
½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy budyniowej:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 kostki masła (400g)
¾ - 1 szklanka cukru
100 - 125 ml rumu
2 łyżki kakao
sok z 1/2 - 1 cytryny

Składniki masy serowej:
500 g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone
4 - 5 bananów
1 cytryna

Składniki polewy:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka margaryny
5 łyżek wody lub mleka
100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami wsiewamy połaczoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 - 180°C. Odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie biszkoptu ciemnego:
jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej.

Wykonanie masy budyniowej:
Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.

Wykonanie masy serowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.

Przekładanie ciasta:
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 28 otworków o średnicy banana (w czterech rzędach po 7 otworków). Biszkopt umieszczamy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.
Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego biszkoptu). Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.

Wykonanie polewy:
Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia. Dajemy margarynę, a następnie po jej rozpuszczeniu połamaną na kostki czekoladę. W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania. W dalszym ciągu mieszamy do zagęszczenia i przestudzenia, po czym wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.
12 sierpnia 2013 18:12
Strasznie długi przepis ale już czuję zapach- Będę w domciu w sobotę to napewno wykozrystam Twoją propozycję.
12 sierpnia 2013 19:08 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Strasznie długi przepis ale już czuję zapach- Będę w domciu w sobotę to napewno wykozrystam Twoją propozycję.

:):) przepis długi ale ciasto pyszne:):)
12 sierpnia 2013 20:25
Joasiu masz coś na baraninę ?? Szybko i łatwo ?? Dziadek marudzi ;-(( a ja nie mam pojęcia o barankach. 
Może jakas góralka pomoże.
12 sierpnia 2013 20:53
Wprawdzie ja nie Joasia,ale chyba przepis mogę również podać?

Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie - SKŁADNIKI:

1 kg. udźca jagnięcego bez kości
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
1 litr wina czerwonego wytrawnego
olej z dodatkiem odrobiny masła
3 gałązki rozmarynu
5 liści laurowych
7 goździków ( przyprawa )
4 ząbki czosnku ( poćwiartować )
1 cytryna ( obrać i pokroić w plastry )
2 łyżki ziół prowansalskich
2 cebule ( pokroić w ósemki )
szczypta cukru
przyprawy: sól / pieprz / papryka
.

.
.
.
Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie - PRZYGOTOWANIE:
► Udziec jagnięcy oczyszczamy dokładnie z błonek, umyć, włożyć do przygotowanej marynaty i dobrze wymieszać. Męso wraz z marynatą włożyć do naczynia, zamknąć ( przykryć ) szczelnie i wstawić do lodówki na minimum jedną noc.

► Na drugi dzień udziec jagnięcy wyjąć z marynaty, ( marynaty nie wylewać ) osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić, pieprzem, solą oraz papryką. Następnie włożyć do większej brytfanny i na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażyć, żeby pory w mięsie się zamknęły.

► Udziec jagnięcy przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać 2 szklanki marynaty, przykryć folią aluminiową i piec około 4 - 5 godzin w 120C / Termoobieg /. 30 minut przed koncem pieczenia zdjąć folię aluminiową.
12 sierpnia 2013 20:57
Smażone kotlety jagnięce


Składniki

ilość porcji : 2
2 łopatki jagnięce po 250 g
2 łyżki oleju roślinnego
120 ml (1/2 szkl.) ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1/2 łyżeczki suchego oregano
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu

--------------------------------------------------------------------------------

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 45min.
1.W dużej patelni na oleju podsmażyć z obu stron łopatki, aby zbrązowiały. Dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30-35 min lub aż kotlety zaczną puszczać przezroczyste soki.
Smacznego ;)
12 sierpnia 2013 21:02
Ania37 dzięki ;-))
A nie marynuje się wcześniej ?? Zawsze sądziłam, że baraninę "czuć" i przyznaje się, że jadłam ją raz w zamierzchłej przeszłości. Dlatego nie mam pojęcia o baraninie.
12 sierpnia 2013 21:05
Mycha

Ania37 dzięki ;-))
A nie marynuje się wcześniej ?? Zawsze sądziłam, że baraninę "czuć" i przyznaje się, że jadłam ją raz w zamierzchłej przeszłości. Dlatego nie mam pojęcia o baraninie.

No,w pierwszym przepisie tak,a w tym drugim nie...Ja jadam baraninę,ale tak jak napisałaś ja /czuć/ a potem jeszcze odbija się przez pół dnia,ale dla odmiany od czasu do czasu można.
15 sierpnia 2013 21:55
Joasia

a to ciasto zrobiłam dzisiaj na deser:):)
Składniki na biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt ciemny (forma o wym.28x40 cm):
4 jajka
3/4szklanki cukru
½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy budyniowej:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 kostki masła (400g)
¾ - 1 szklanka cukru
100 - 125 ml rumu
2 łyżki kakao
sok z 1/2 - 1 cytryny

Składniki masy serowej:
500 g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone
4 - 5 bananów
1 cytryna

Składniki polewy:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka margaryny
5 łyżek wody lub mleka
100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami wsiewamy połaczoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 - 180°C. Odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie biszkoptu ciemnego:
jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej.

Wykonanie masy budyniowej:
Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.

Wykonanie masy serowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.

Przekładanie ciasta:
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 28 otworków o średnicy banana (w czterech rzędach po 7 otworków). Biszkopt umieszczamy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.
Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego biszkoptu). Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.

Wykonanie polewy:
Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia. Dajemy margarynę, a następnie po jej rozpuszczeniu połamaną na kostki czekoladę. W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania. W dalszym ciągu mieszamy do zagęszczenia i przestudzenia, po czym wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.

Joasiu ty to do super prosperujacej cukierni z twoimi przepisami, i do 5 gwiazdkowej restauracji dziewczyno palce lizac ,szkoda ze ja lubie proste szybkie:((((
17 sierpnia 2013 11:26 / 1 osobie podoba się ten post
Mamuela ja uwielbiam piec... to mnie odstresowuje:):):) Ostatnio piekłam ciasta na wesele mojej sąsiadki upiekłam 15 różnych ciast:):):)
17 sierpnia 2013 12:28 / 1 osobie podoba się ten post
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z OGÓRKAMI KWASZONYMI
składniki:
700 g ziemniaków (ważymy po obraniu)
10 g przyprawy do ziemniaków (około 1/2 opakowania)
320 g ogórków kwaszonych
70 g twardego masła (pokrojonego w kostkę)
2 ząbki czosnku
sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy na większe kawałki, to samo robimy z ogórkami. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy ziemniaki, posypujemy je obficie przyprawą do ziemniaków. Następnie wrzucamy ogórki kwaszone, rozkładamy równomiernie kawałki masła oraz czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ostatnie 10 minut pieczemy używając funkcji grilla. 
17 sierpnia 2013 12:31 / 1 osobie podoba się ten post
Joasia

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z OGÓRKAMI KWASZONYMI
składniki:
700 g ziemniaków (ważymy po obraniu)
10 g przyprawy do ziemniaków (około 1/2 opakowania)
320 g ogórków kwaszonych
70 g twardego masła (pokrojonego w kostkę)
2 ząbki czosnku
sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy na większe kawałki, to samo robimy z ogórkami. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy ziemniaki, posypujemy je obficie przyprawą do ziemniaków. Następnie wrzucamy ogórki kwaszone, rozkładamy równomiernie kawałki masła oraz czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ostatnie 10 minut pieczemy używając funkcji grilla. 

Joasia pojechalaś do domu odpoczać,niech Twoj Misiek się Toba nacieszy.Bo jak tak stoisz z wypieta pupa przy piekarniku to moze dojsc do tragedii.Mowię Ci to. pozdrawiam kiedy wracasz.