Czy któraś robiła watróbkę z cebulką /to umiem i lubię,
ale do tego jeszcze jabłka?
Opcia marzy o tej potrawie, bo mama robiła.
Co z tym jabłkiem zrobić, tez usmażyć?, a jak przyprawić?
Czy któraś robiła watróbkę z cebulką /to umiem i lubię,
ale do tego jeszcze jabłka?
Opcia marzy o tej potrawie, bo mama robiła.
Co z tym jabłkiem zrobić, tez usmażyć?, a jak przyprawić?
pomocy!!!:)kupilam rindleber, potrzebuje to dluzszego próżenia czy nie?
pomocy!!!:)kupilam rindleber, potrzebuje to dluzszego próżenia czy nie?
Nie moj przepis, ale moze wykorzystasz z neta:
Watróbke umyć, nie solic. Posypac maką (krupczatka, wrocławska, tortowa) i smazyc krótko na rozgrzanym tłuszczu. Czas smażenia krótki tylko aby ścieła sie skórka - wątróbka musi byc jeszcze "krwista". Przełozyc do garka, podlac troche wodą. Ja nalewam wody na patelnie, na której smażyła sie watróbka i te wode dolewam do garka z wątróbka (woda "zabierze" smak smażenia - przesmazonej mąki). Dodaje zeszkliwiona cebulkę i razem dusze pod przykryciem często mieszając. Przed końcem duszenia mozna dodac cząstki obranego jabłka. Potrawa będzie dobra wtedy, gdy wątróbka przestanie byc "krwista". Watróbke solimy tuz przed wyłożeniem na talerz. taka wątróbka jest miekka i naprawdę smaczna. SMACZNEGO
Inne ponoc sposoby, to moczenie w mleku, ale nie wiem, jak dlugo.
Odpowiedzialnosci nie biore !
W domu jadamy tylko drobiowa, a tu - niestety, wcale.
Nie moj przepis, ale moze wykorzystasz z neta:
Watróbke umyć, nie solic. Posypac maką (krupczatka, wrocławska, tortowa) i smazyc krótko na rozgrzanym tłuszczu. Czas smażenia krótki tylko aby ścieła sie skórka - wątróbka musi byc jeszcze "krwista". Przełozyc do garka, podlac troche wodą. Ja nalewam wody na patelnie, na której smażyła sie watróbka i te wode dolewam do garka z wątróbka (woda "zabierze" smak smażenia - przesmazonej mąki). Dodaje zeszkliwiona cebulkę i razem dusze pod przykryciem często mieszając. Przed końcem duszenia mozna dodac cząstki obranego jabłka. Potrawa będzie dobra wtedy, gdy wątróbka przestanie byc "krwista". Watróbke solimy tuz przed wyłożeniem na talerz. taka wątróbka jest miekka i naprawdę smaczna. SMACZNEGO
Inne ponoc sposoby, to moczenie w mleku, ale nie wiem, jak dlugo.
Odpowiedzialnosci nie biore !
W domu jadamy tylko drobiowa, a tu - niestety, wcale.
Emilka,
skąd masz mój przepis?
Ja takj czesto w domu robię, tylko bez jabłuszek, bo nie lubimy.
Potwierdzam, jest mięciutka.
zmierze sie jutro z ta wątrobą,najwyzej oberwe:)dzia
Podobno dobrze jest w mleku wątróbke namoczyć:)
Właśnie ugotowałam drobiową pieskowi i mu podjadam....nie z miski:)