Kuchnia Niemiecka - przepisy

18 listopada 2013 07:56
scarlet

Czy któraś robiła watróbkę z cebulką /to umiem i lubię,
ale do tego jeszcze jabłka?
Opcia marzy o tej potrawie, bo mama robiła.

Co z tym jabłkiem zrobić, tez usmażyć?, a jak przyprawić?

Juz nic nie musze dodawać z tylu przepisow zlożysz jeden swoj najlepszy.

robie jeszcze wątróbkę w cieście ciut gęstszym jak nalesnikowe zamiast wody czy meleka dodaję piwo.

Wątróbke powinno sie solic juz na talerzu wtedy jest pyszna mięciutka,krucha.

Wszystko do wypróbowania.I co komu smakuje.
19 listopada 2013 19:21
pomocy!!!:)kupilam rindleber, potrzebuje to dluzszego próżenia czy nie?
19 listopada 2013 19:50 / 1 osobie podoba się ten post
kaska_45

Napewno dluzej niz drobiowa ,ale nie za dlugo bo bedzie zelowa i Bron Boze solic.Posolic juz na talerzu.Jesli posolisz w trakcie wyjdzie podojna zelowa:)
19 listopada 2013 19:57
kaska_45

Nie moj przepis, ale moze wykorzystasz z neta:

Watróbke umyć, nie solic. Posypac maką (krupczatka, wrocławska, tortowa) i smazyc krótko na rozgrzanym tłuszczu. Czas smażenia krótki tylko aby ścieła sie skórka - wątróbka musi byc jeszcze "krwista". Przełozyc do garka, podlac troche wodą. Ja nalewam wody na patelnie, na której smażyła sie watróbka i te wode dolewam do garka z wątróbka (woda "zabierze" smak smażenia - przesmazonej mąki). Dodaje zeszkliwiona cebulkę i razem dusze pod przykryciem często mieszając. Przed końcem duszenia mozna dodac cząstki obranego jabłka. Potrawa będzie dobra wtedy, gdy wątróbka przestanie byc "krwista". Watróbke solimy tuz przed wyłożeniem na talerz. taka wątróbka jest miekka i naprawdę smaczna. SMACZNEGO

Inne ponoc sposoby, to moczenie w mleku, ale nie wiem, jak dlugo.

Odpowiedzialnosci nie biore !
W domu jadamy tylko drobiowa, a tu - niestety, wcale.
19 listopada 2013 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
Zalezy w jakiej formie Chcesz ta watrobke zrobic.
Ja mocze cala noc w mleku.Nastepnie robie z niej kotlety takie jak schabowe.Sole na koncu.
Acha po opanierowaniu,usmazeniu podlewam woda na patelni i dusze.
Wychodzi mieciutka i bardzo smaczna.Ale kazdy robi tak jak lubi,a i duzo cebuli i majeranek musi byc.:)
19 listopada 2013 20:06
emilia

Watróbke umyć, nie solic. Posypac maką (krupczatka, wrocławska, tortowa) i smazyc krótko na rozgrzanym tłuszczu. Czas smażenia krótki tylko aby ścieła sie skórka - wątróbka musi byc jeszcze "krwista". Przełozyc do garka, podlac troche wodą. Ja nalewam wody na patelnie, na której smażyła sie watróbka i te wode dolewam do garka z wątróbka (woda "zabierze" smak smażenia - przesmazonej mąki). Dodaje zeszkliwiona cebulkę i razem dusze pod przykryciem często mieszając. Przed końcem duszenia mozna dodac cząstki obranego jabłka. Potrawa będzie dobra wtedy, gdy wątróbka przestanie byc "krwista". Watróbke solimy tuz przed wyłożeniem na talerz. taka wątróbka jest miekka i naprawdę smaczna. SMACZNEGO

Cała sztuka w krojeniu wątrobki jak umiejetnie pokrojona to wolowa tez miekka i smaczna.Chociaz ja wole wieprzowa.Drobiowa to lubię w rosole.mniam mniam.I to pod koniec gotowania zeby nie byla twarda.
19 listopada 2013 20:09
E no Ja osobiscie tez uwielbiam drobiowa taka z rosolu.Zawsze sobie pare deko kupuje i wrzucam.
Drobiowa tez lubie taka wysmazona z duza iloscia cebuli i majeranku.Uch...ale smaka sobie narobilam:)
19 listopada 2013 20:14
A ja tutaj jadłam pierwszy raz cielęcą. Dobra jest ;-))) Robiłam klasycznie z cebulką.
19 listopada 2013 20:24
emilia

Emilka,
skąd masz mój przepis?

Ja takj czesto w domu robię, tylko bez jabłuszek, bo nie lubimy.

Potwierdzam, jest mięciutka.
19 listopada 2013 20:31
scarlet

Emilka,
skąd masz mój przepis?

Ja takj czesto w domu robię, tylko bez jabłuszek, bo nie lubimy.

Potwierdzam, jest mięciutka.

No, nie szpiegowalam, tylko haslo w neta wrzucilam i taki sensowny mi sie wydal. O, drobiowa to i owszem, mam przepis, ale to wszyscy znaja ...
19 listopada 2013 20:35
zmierze sie jutro z ta wątrobą,najwyzej oberwe:)dzia
19 listopada 2013 20:51
kaska_45

zmierze sie jutro z ta wątrobą,najwyzej oberwe:)dzia

Podobno dobrze jest w mleku wątróbke namoczyć:)
19 listopada 2013 20:54 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Podobno dobrze jest w mleku wątróbke namoczyć:)

Tak,wieprzowa i wolowa-nawet wskazane,kruszeje i traci nieprzyjemny zapach.
19 listopada 2013 21:58 / 1 osobie podoba się ten post
Właśnie ugotowałam drobiową pieskowi i mu podjadam....nie z miski:)
19 listopada 2013 22:02
efka66

Właśnie ugotowałam drobiową pieskowi i mu podjadam....nie z miski:)

Moja sunia to nic innego madamesa nie zje jak watrobki drobiowe z kasza gotowane,
Jak Mi sie nie chce gotowac to ma focha potrafi caly dzien nic nie jesc .Zaraza.