Robie identycznie:)Jeszcze do cabulki i jabluszek dodaje majeranek-mniam,o jak ja lubie taka wotrobke tylko drobiowa:)
Robie identycznie:)Jeszcze do cabulki i jabluszek dodaje majeranek-mniam,o jak ja lubie taka wotrobke tylko drobiowa:)
Jasne , ze cebulka też.KONIECZNIE.Zapomnialam tez przesmażam potem jabłuszka w kawałeczki. Razem do miękkości jabłuszek i potem dodaję na końcu podsmażoną juz wątróbke , ale tylko drobiowa ( może dlatego, że innje nie lubię). Pychota .Juz chcę do domu.............:((( na wątróbeczki
Oj, aż ślina po brodzie cieknie... mmmmm z majerankiem, ale narobilaś mi apetytu, aż zapach czuję.
Wątróbki drobiowe a’la Misiek – przepis „na Niemcy”:
2 opakowania 0,5 kg mrożonych wątróbek drobiowych z Netto
2-3 cebule
Mąka
Bułka tarta
Papryka w proszku słodka albo ostra – jak kto lubi
Kostka rosołowa – najlepiej jarzynowa albo Vegeta
2 – 3 twarde jabłka – najlepiej jak mają ładną, kolorową skórkę
Sól, pieprz
Olej do smażenia.
Wątróbki rozmrozić, wypłukać i osuszyć. Mąkę wymieszać z bułką tartą w proporcji 1 do 1/3 - ½ i dodać do tego paprykę. Wątróbki panierować , usmażyć na oleju, a następnie odłożyć je do rondla. Cebulę pokroić w piórka zeszklić na patelni. Połączyć z wątróbkami i dodać bulion z kostki. Dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem, ale z solą ostrożnie, bo mamy już bulion. Przed podaniem jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne , podsmażyć na małej ilości oleju /pozostawić lekko chrupiące/ i podać do każdej porcji kilka kawałków.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree. Dodatki – wg gustu. Ja robię surówkę z kiszonej kapusty i marchewki.
Podane ilości produktów wystarczą na kilka / 5-6 / słusznych porcji.
Przepraszam za kolejnego posta, ale nie mogę się powstrzymać.
Dzisiaj na obiad mieliśmy Gaensekeulen auf Pommersche Art mit Backpflaumensauce ze śląskimi kluskami domowej roboty i czerwoną kapustą z jabłkiem. Wrażenia - bezcenne!:-D
Kapustę kupuję w woreczkach. Jest bardzie podobna do naszej, bo nie tak mocno ugotowana przy pasteryzowaniu, albo na stoisku mięsnym. Niestety, tej luzem nie dostaniesz tu przez cały rok, tak jak u nas.