Kuchnia Niemiecka - przepisy

17 listopada 2013 20:14 / 2 osobom podoba się ten post
hogata76

Robie identycznie:)Jeszcze do cabulki i jabluszek dodaje majeranek-mniam,o jak ja lubie taka wotrobke tylko drobiowa:)

Och ja też uwielbiam drobiową jest delikatniejsza, mniam
17 listopada 2013 20:15
hogata76

Robie identycznie:)Jeszcze do cabulki i jabluszek dodaje majeranek-mniam,o jak ja lubie taka wotrobke tylko drobiowa:)

No ten majeranek mi pasuje do jabłuszek.
 
Jestescie niezawodne.
Złożę to wszystko razem i stworzę mo autorski przepis,
zobacze jeszcze co Mleczko napisze.
 
Opcia bedzie sehr zufriden.
17 listopada 2013 20:15
aniananowo

Jasne , ze cebulka też.KONIECZNIE.Zapomnialam tez przesmażam potem jabłuszka w kawałeczki. Razem do miękkości jabłuszek i potem dodaję na końcu podsmażoną juz wątróbke , ale tylko drobiowa ( może dlatego, że innje nie lubię). Pychota .Juz chcę do domu.............:((( na wątróbeczki 

Oj, aż ślina po brodzie cieknie... mmmmm z majerankiem, ale narobilaś mi apetytu, aż zapach czuję.
17 listopada 2013 20:16
A do wątróbeczki drobiowej , ale bez jabłuszek robię ryż tzw meksykański :)))
17 listopada 2013 20:17
barbarella

Oj, aż ślina po brodzie cieknie... mmmmm z majerankiem, ale narobilaś mi apetytu, aż zapach czuję.

Scarlet zaczęła hihihi:)))))
17 listopada 2013 20:20
Przepraszam za narobienie wszystkim apetytu na noc.

17 listopada 2013 20:21 / 2 osobom podoba się ten post
Wątróbki drobiowe a’la Misiek – przepis „na Niemcy”:
2 opakowania 0,5 kg mrożonych wątróbek drobiowych z Netto
2-3 cebule
Mąka
Bułka tarta
Papryka w proszku słodka albo ostra – jak kto lubi
Kostka rosołowa – najlepiej jarzynowa albo Vegeta
2 – 3 twarde jabłka – najlepiej jak mają ładną, kolorową skórkę
Sól, pieprz
Olej do smażenia.
Wątróbki rozmrozić, wypłukać i osuszyć. Mąkę wymieszać z bułką tartą w proporcji 1 do 1/3 - ½ i dodać do tego paprykę. Wątróbki panierować , usmażyć na oleju, a następnie odłożyć je do rondla. Cebulę pokroić w piórka zeszklić na patelni. Połączyć z wątróbkami i dodać bulion z kostki. Dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem, ale z solą ostrożnie, bo mamy już bulion. Przed podaniem jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne , podsmażyć na małej ilości oleju /pozostawić lekko chrupiące/ i podać do każdej porcji kilka kawałków.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree. Dodatki – wg gustu. Ja robię surówkę z kiszonej kapusty i marchewki.
Podane ilości produktów wystarczą na kilka / 5-6 / słusznych porcji.
17 listopada 2013 20:21
scarlet

Przepraszam za narobienie wszystkim apetytu na noc.

No co Ty, scarlet, przynajmniej jest o czym marzyć:)
17 listopada 2013 20:22
scarlet

Przepraszam za narobienie wszystkim apetytu na noc.

nie gniewaj się , toi byl żart :))
17 listopada 2013 20:25
Przepraszam za kolejnego posta, ale nie mogę się powstrzymać.
Dzisiaj na obiad mieliśmy Gaensekeulen auf Pommersche Art mit Backpflaumensauce  ze śląskimi kluskami domowej roboty i czerwoną kapustą z jabłkiem. Wrażenia - bezcenne!:-D
17 listopada 2013 20:27
misiekFfm

Wątróbki drobiowe a’la Misiek – przepis „na Niemcy”:
2 opakowania 0,5 kg mrożonych wątróbek drobiowych z Netto
2-3 cebule
Mąka
Bułka tarta
Papryka w proszku słodka albo ostra – jak kto lubi
Kostka rosołowa – najlepiej jarzynowa albo Vegeta
2 – 3 twarde jabłka – najlepiej jak mają ładną, kolorową skórkę
Sól, pieprz
Olej do smażenia.
Wątróbki rozmrozić, wypłukać i osuszyć. Mąkę wymieszać z bułką tartą w proporcji 1 do 1/3 - ½ i dodać do tego paprykę. Wątróbki panierować , usmażyć na oleju, a następnie odłożyć je do rondla. Cebulę pokroić w piórka zeszklić na patelni. Połączyć z wątróbkami i dodać bulion z kostki. Dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem, ale z solą ostrożnie, bo mamy już bulion. Przed podaniem jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne , podsmażyć na małej ilości oleju /pozostawić lekko chrupiące/ i podać do każdej porcji kilka kawałków.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree. Dodatki – wg gustu. Ja robię surówkę z kiszonej kapusty i marchewki.
Podane ilości produktów wystarczą na kilka / 5-6 / słusznych porcji.

Noooo Misio,
jestem pod wrażeniem.
 
Też wyprobuję.
 
Dzieki za pomysł surówki, własnie mi czegoś brakowało, moi muszą mieć surówke.
17 listopada 2013 20:28 / 1 osobie podoba się ten post
misiekFfm

Przepraszam za kolejnego posta, ale nie mogę się powstrzymać.
Dzisiaj na obiad mieliśmy Gaensekeulen auf Pommersche Art mit Backpflaumensauce  ze śląskimi kluskami domowej roboty i czerwoną kapustą z jabłkiem. Wrażenia - bezcenne!:-D

Ty potworze!!!!!
 
Az się obśliniłam.
17 listopada 2013 20:30
Kapustę kupuję w woreczkach. Jest bardzie podobna do naszej, bo nie tak mocno ugotowana przy pasteryzowaniu, albo na stoisku mięsnym. Niestety, tej luzem nie dostaniesz tu przez cały rok, tak jak u nas.
17 listopada 2013 20:32
Nasze wyglądały podobnie, tylko z kluskami .
 
17 listopada 2013 21:00
misiekFfm

Kapustę kupuję w woreczkach. Jest bardzie podobna do naszej, bo nie tak mocno ugotowana przy pasteryzowaniu, albo na stoisku mięsnym. Niestety, tej luzem nie dostaniesz tu przez cały rok, tak jak u nas.

Mnie najbardziej podchodzi z Aldika w słoikach czewrwona z jabłuszkiem., a we woreczkach tez z aldika kiszona.
 
.   No pisałam ,ze potwór i jeszcze zdjecie wstawia.
  Musisz napisac jak potraktowałeś te podudzia, może zrobie w niedziele.
Plizzz....