Język niemiecki - od czego zacząć?

18 września 2014 21:58 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

No takiej wprawy jak ja, to na pewno nie masz:)
9 lat - średnio 5 godzin dziennie:)
Łe - a jeszcze do tego przez 4 dni po 3 godziny korków.

oooohhh, ale bym szprachała haahha::))
ale prawda jest taka, że siedzę i przypominam sobie wszystko ze szkoły plus nowe słówka
langsam, langsam mi to idzie, dzisiaj mija trzy tygodnie jak tu jestem, aber es ist schon besser.

19 września 2014 09:36
jak jest po niemiecku ; te tabletki są za słabe?
19 września 2014 09:39 / 2 osobom podoba się ten post
mnie nie trzeba rozumieć, ja tylko proszę o pomoc w niemieckim, potrzebuję zapamiętać parę zdań, bo niby kiedy mam mieć siły na naukę jak np. dziś spałem 2 godziny
19 września 2014 09:45
Diese Tabletten wirken zu schwach
19 września 2014 09:46
marshall.area

diese Tabletten sind zu schwach.
19 września 2014 09:53 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

mnie nie trzeba rozumieć, ja tylko proszę o pomoc w niemieckim, potrzebuję zapamiętać parę zdań, bo niby kiedy mam mieć siły na naukę jak np. dziś spałem 2 godziny

Czaję - ale po prostu trochę niejasno po polsku piszesz.
Czasami nie do końca wyjaśniasz o co Ci chodzi, czasami masz niejasne sformułowania i na niemiecki można to w różny sposób przetłumaczyć, a każde tłumaczenie będzie co innego znaczyło. Niekoniecznie to, o co pytałeś.
Jak chociażby to zdanie "czas na toaletę".
19 września 2014 10:18 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

może lepiej jak powiesz te tabletki sa nieskuteczne pdp nie spi.Nie zawsze silne tabletki działają,czesto wystarczy jak lekarz zmieni na inne.A jeszcze cześciej nie ma na to rady nie spi i juz.

I to zdanie naucz sie, bo bedziesz go częst używał..
Tłumacz sam na jezyk niemiecki to szybciej zapamietasz jak gotowca.Chociaz z pod palcow Wichurry prosto do głowy idą (tłumaczenia).
19 września 2014 10:25 / 2 osobom podoba się ten post
Diese Tabletten haben uberhaupt keine Wirkung.Er schlaft ganze Nacht nicht.Der Arzt muss andere verschreiben.

Niestety umlautow nie zrobie na tablecie.Ale mysle ze jak tak przeczytasz Marshall to rodzina zrozumie.Zrob cos z tym niespaniem,bo wykończysz sie chłopaku
19 września 2014 10:45 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

Współczuję. Brak snu to chyba najgorsze na co można trafić w tej pracy :(
21 września 2014 12:51
kiedy się używa słowa es gibt, gibt es a kiedy es ist?
21 września 2014 12:55 / 1 osobie podoba się ten post
21 września 2014 13:03
greenandy

Współczuję.Pracowalam kiedys w pewnej firmie edukacyjnej,ale miałam do czynienia ze zdolnymi dziećmi...
Ale z moimi synami to ja swoje przeszlam,oj przeszlam.
Jednak obaj znaja niemiecki komunikatywnie:-)
Aczkolwiek nie lubią,wolą angielski:-)

U mnie odwrotnie. Córka szprecha bardzo dobrze. A angielski po macoszemu. Gada ale to nie jest powalające. Woli zdecydowanie niemiecki. A u mnie odwrotnie. Po angielsku swobodnie mowię i uczyłam się dość szybko, a niemiecki...... droga przez mękę
21 września 2014 15:52
er will nicht to jest on nie chce, a jak powiedzieć on nie chciał?, czas przeszły
21 września 2014 15:57
er wollte nicht
21 września 2014 16:01
Er hat nicht gewollt albo er wollte nicht.
Przykladowo:
On nie chcial pic:
Er wollte nicht trinken.